[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
如果睇中Flair,點解你唔睇埋香港品牌嘅Cafelat Robot?
如果我話我買到隻Geisha咖啡,用Aeropress沖,Comandante C40 16 clicks,杯咖啡首先有濃嘅紅酒味,凍啲嗰陣飲就開始多返櫻桃味,有果酸而不太酸,香醇不涸喉,咁我呢杯geisha係咪已經合格?
都合格啦
咩價位?
有冇人比較過小富士鬼齒同kng味道
要dream one唔好dream zero啦,57mm搵配件好煩,同埋佢個solenoid valve設計好奇怪做唔到backflush

利申用緊
佢58mm係holder size,dream one/pid係60mm,所以我諗zero應該冇轉模仲係用緊57,one/pid就肯定係58
點睇陳豪
想請教下C40 同 apollo 點揀好?同埋apollo係咪要上網經台灣訂?
冇,除左tamper唔洗旨意有其他野玩

想搵下大d既basket都冇

間鋪靚
有錢
同價位應該係e65, atom 75 之類
搵過下好似仲難買
之後仲搵到隻支那嘢 簡一
難得用58mm 好過flair
同埋評價都幾高
我就係覺得次次飲杯嘢都要用下面堆嘢搞到做lab 咁好煩,不如買部Swift mini 搞掂晒,可能仲consistent 過我人手搞。手沖極少飲,就算真係沖都有部next G 頂下
想快不如唔好沖espresso , 你知唔知espresso 個名點嚟啊
Tune shot 又唔一定要杯杯tune ,我覺得Swift mini 最大賣點係落粉好似好穩定,我會想穩定咁沖一杯我覺得有90分嘅啡,好過次次搞一輪沖杯90-95分 嘅啡
我個問題就係佢有幾多分囉,我冇話過Swift mini 一定好喎始終都係新機,我都唔明你燥乜
同埋我有乜嘢觀念錯呢請問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞