[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
預五六千左右
主要都係espresso
有冇人去過大坑最近好hit果間sonneCAD
真係, 我有晚行一轉D2 Place 個市集, 兩步一檔咖啡檔 真係唔會知佢有無牌, 唔敢買
見唔少手沖店都有賣埋野食,意粉全日早餐個啲
好少淨係齋埋咖啡
Btw,點樣由個網/間鋪知道間野係咪你地講既cupping room/craft/urban?

我以為係某啲認證/特徵黎
咁認真考慮下Niche Zero先
睇review Niche Zero真係壓倒性推介
有冇巴絲用落有咩唔滿意嘅地方?
真正現役用家意見
1.調教粗幼個環用耐左會走位,要keep住check
2.retention比預期中都係多左dd
3.一定要有NFC disk,而家買新機好似包埋
其他冇乜投訴開心使用中
single dose grinder磨幾多粉落幾多豆,要timer做咩?求高人指教
見你成日推介Niche比人,應該係忠實用家?
你有冇發現調教由粗變幼果陣,有d殘粉會攝左去唔應該嘅邊位,要拆bur先清到

不如你都講下你嘅使用心得
笑撚左
冇料扮四條,一味跟人風念口簧,黎黎去去都係識得果堆潮人推介
繼續攬住個C40打飛機啦井底蛙
真正用家評語呀
回啦屌你老母
我用緊Helor 108, 值唔值得上 comandante呢
TLDR
話說香港啡界早三幾年出現左幾個人,一邊不斷入C40賣,一邊瘋狂開group吹捧,而家直頭變左一個邪教咁,平過C40全部垃圾,貴過C40唔值冇需要,C40的確係一個好磨,但唔好神化佢,個group而家幾千人,十份一幫襯佢地買都已經夠晒fat fat

而呢個邪教嘅偉論,開口什麼精品咖啡嘅堅持,埋口什麼一定要一步到位,周圍討伐其他店,label人唔識野賣垃圾,呃人,其實大家響呢個post應該見唔少

呢個post我就覺得已經玩爛左,有興趣認真討論嘅介紹大家去呢個fb group,果度職業咖啡師又有,家用玩家又有,新人又有,而最起碼嘅係唔係開口埋口就垃圾垃圾垃圾

https://www.facebook.com/groups/coffeehk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞