[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
想問下樓主同埋其他玩開手沖既師兄會唔會諗下可以出個唔同價位既入門手沖用具list,可以擺每一個post既頭,我見有介紹手磨方便新手,但係我諗新手既話應該樣樣野都要推薦,例如話1000 2500 5000個etc,分別出一個懶人包list咁

sor for伸手黨
https://youtu.be/ePcGcp6iy1A
參考下 YouTube見到
小弟都係新手 純粹分享及追舊post所得
頭盔 睇下好了
幾個月前開始玩嗰陣
v60 01 膠版 幾十蚊
磅 準確至0.1G 幾十蚊
hario 手沖壺 二百幾 (個人唔推介)
濾紙 幾十蚊
minos 手磨 六百幾近七百 (唔知算好嘅磨定點 建議加多啲 一步到位)

跟住加入毒海group後
嫌麻煩換咗溫控壺 大概一千蚊度
磨就好似上面其他巴打咁講
kinu m47/ c40/ apollo
有多餘錢就 niche 再有多啲就 ek43s

手沖壺 Dripper好個人 睇自己喜好
響香港咖啡潮人界
彷彿全世界就只係得c40,niche,ek43呢幾隻磨可以用😂
btw我係讚成初學唔洗買咁貴的
你講嘅膠v60,hario手沖,手磨都係入門試下嘅好選擇
我都想幫襯好啲
巴打有冇推介
多謝樓上幾位師兄,我諗新手其中一個問題係會唔知點樣分配預算,所以覺得如果以一set既價錢推薦可能好過推其中一兩樣用具咁
你想玩咩(手沖?,espresso?其他?)同幾多budget?幫你度下
其實我個人暫時唔太需要 只係見到一開始有介紹唔同價位既磨方便新手入坑既話索性整唔同價位list會更加易入門
呢個post一黎就話hario係垃圾其實已經冇乜閱讀價值,你估初學人人肯比2k買個c40咩

香港啡界越黎越怪,十幾年前人人用4020,ec155研究點用平機嘅機整最好嘅咖啡,而家就乜都唔洗講,最緊要貴,型,小眾😂

決定前聽一聽
https://youtu.be/y7yRDOLCy4Y
十幾年前未有精品咖啡,哦
手磨直上c40啦 之後都係要換
c40仲有得上喎,點算好?
手沖為例既話,我諗除咗手磨會比較疑惑之外,應該個手沖壺都會有疑惑點揀 (濾杯就應該v60無死,又唔貴)
垃圾方法?
我用Expobar+Niche笑而不語
來,解釋下我點自打嘴吧,等你
手磨c40 以上係咩

ek43
手磨HG-1😂
意思係一開波買hario / 匿名 係曬錢

最終都係會上c40級數 , 將換磨d錢買多一兩包豆好過
fellow ode 巴打點睇
見佢細細部有啲興趣
利伸: 用緊lido 3
想玩意式有冇低階啲磨選擇
C40對我嚟講太貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞