[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
其實你咁燥底不如唔好飲咖啡轉飲涼茶啦
成日咁好火唔攰咩
我發覺自己好似接受唔到酸啡
飲過nespresso 隻Columbia 酸到飲唔落

睇過影片話如果用V60不斷水法可以少啲果酸
唔知實際係點

另外想買個french press 返office沖
想問下用M47要磨幾粗既粉
一般想濃啲個粉水比大約幾多
因為網上啲教學一啲話粗過手沖,一啲就幼

豆我未識買
求其落超市整罐illy 既巴西單品中烘豆試吓
你試下出去我 on list 既鋪頭飲杯手沖先啦
你都未知道咩野係手沖
未分到 酸甜苦
亦未係好清楚自己係咪會真係鍾意手沖

所以唔建議你咁急就買工具入門

買豆都可以係 list 到睇到
想問吓有咩自動咖啡機推薦?
淨係飲Black coffee,但又懶得自己磨,希望朝早加豆㩒幾粒制就有齋啡飲嗰隻

唔介意幾百蚊嘅因為自己係新手,試唔出咁多分別住。
講真,其實咁樣可能 capsule 機更加適合你
不過我平時有買各種味嘅豆,有豆就唔會想用capsule
咁你買架全自動咖啡機咪得
一至六要返工
星期日要幫屋企人買嘢
冇時間去
有好多網上訂豆都 ok 架
又或者網店都有

唔好俾咁多藉口自己啦
佢咪想問有無全自動推薦
冇時間去嘆下出面cafe 既手沖
你邊區呀
宜家區區都有 coffee shop
搵間近近地既坐下,休息食埋野啦
Lm
公司擺好似太大舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞