[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
你心中既夠味應該係點?
公司有部 Nespresso 膠囊咖啡機
試過好撚難飲

想知係我唔識欣賞定係真係好撚難飲
個浸酸味唔夠,飲落去好似沖淡左咁
試下磨幼少少?
或者落水慢啲?
膠囊機無用過,討論唔到
但相信如果係用靚豆既,個味都入到口既
Lm 入坑
Ok,聽日試試先
個比例15g200左右水
手沖磨 買c40 定m47好
利申宜家用緊q2
但係想問phoneix同classic個啲係咪真係咁大分別?
香港邊到買C40 好?H&H 藍店就不了。
btw 手磨係咪好影響手沖個風味
用緊垃圾kalita 手磨
想問新手(乜都唔識)
淨係飲開americano(飲奶會肚柯)
呢排wfh想慳錢買部咖啡機
普通capsule機夠唔夠做?定要買半自動?

唔該咁多位師兄
另外初初想學下手沖
想問應該買set手沖定係moka pot?
邊到買最好?(唔想淘寶)

唔該
淨係飲Americano嘅話,Capsule機唔係唔夠做,但係每隻capsule嘅風味唔會適合沖Americano。
譬如我飲兩粒espresso分量(40mlx2)雀巢Palermo Kazaar覺得好滋味,但係一用100ml水溝做long black就會感覺差咁啲嘢,更加唔好講每隻capsule嘅風味你要試到先搵到你心目中杯啡。
半自動機我唔熟,不過呢到應該會推介至少三四千銀嘅機種俾你,就睇下你會用乜咖啡粉定豆喇。

手沖同moka pot係兩回事嚟,要搞清楚。Moka pot完全係零技術含量嘅嘢,落粉加水再加熱就有啡飲,但係濃又濃唔過espresso,分量普遍又唔會多過Aeropress或者普通手沖(除非你唔care用四杯moka pot沖出嚟嘅咖啡有幾多咖啡因)。
傳統手沖會有濾杯同埋濾紙,用平又大路嘅Hario V60濾杯濾紙可以一百蚊有找,係爭在你會唔會鑽研到底就買埋手沖壺。手沖壺最好買電熱有埋溫度顯示嗰種,或者至少可以直火加熱嘅,咁樣你用嚟沖light/filter roast嘅咖啡豆會好好多。
但係玩傳統手沖嘅話要顧好兩樣,一係豆二係磨,冇呢兩樣去玩手沖就真係有啲把鬼。

其實你對咖啡嘅概念算係得茶餐廳齋啡同Espresso based drink咁多?
係呀 其實無乜概念
我幾乎飲親奶都會肚柯
一直以嚟嗰啲latte cappuccino 都唔太熟淨係飲齋啡

主要諗緊capsule機定半自動係因為我屋企每朝都係我+我父母返工要飲啡
諗緊好唔好capsule夠哂方便好快沖哂3杯 唔太想佢地飲速溶 唔係好健康
接觸手沖就係個人喜好 見到啲磨都幾貴下
想入晒兩個坑,我老婆中意飲espresso,但我中意手沖
請問邊隻磨兩款都啱用?
另外,espresso machine蛙人級ec155係咪已經停產,如果budget 2000內 二手都可以,有咩其他推薦?
thx各位巴打
利申:老婆就嚟生日
Niche Zero
巴打,我想問你還會開班教人沖手沖咖啡嗎?
其實樓主由器材同食材來源分黃藍嘅話,咁係咪八成黃店都唔符合你意向
用緊sage版本既breville barista express 一年,有d 屎忽痕想換機

七八千有咩選擇?

唔使連磨,會另外買
邊句睇到由食材來源分黃藍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞