[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
我令外拎個壺放一壼冰,沖完210cc 倒晒落去,凍佢大約30秒,然後就隔返走d冰,呢個時候就有大約300cc咖啡。
有無人買過panhouse啲豆
有冇人飲開澳洲roaster? 以前去Melbourne 做野飲開industry beans,之後返到香港都一路買佢啲豆。有冇其他介紹?
推 我都想知有咩espresso blend推薦
利申:新入坑
係sydney飲過single o唔錯,melbourne就多啲,duke,st ali同seven seeds都ok
啱啱去咗買delonghi部EC685, 滿心歡喜諗住整杯single shot,點知佢出唔到啡...試嘅時候用水係出到嘅,落咗咖啡粉就唔得...部機震咗幾秒出咗3滴就停咗我打返開個filter holder係有積水我係用timemore磨6度有無巴打知我衰咩定係部機買咗返嚟之後個filter啲窿窿要吉下佢架
試下磨粗少少?
原廠basket,落咗7g粉,我聽朝試試磨粗啲先
白痴問題:
入手左1zq2, 但佢說明書好強調唔可以水洗
想問有冇人洗過新買返黎唔沖下好似唔係幾好
洗左會生鏽
你就可以換磨
人地新入坑問你咪答你覺得邊度好飲囉,係人都知口味個人架啦

做CD ROM多但係又唔明點解好似啲人飲咖啡要飲到串77咁 ,大家都係學野姐,都唔明個高人一等感覺係邊度嚟,個post叫新手入門篇,你唔鍾意咪出去開個華山論劍po囉,係呢到個個都屌做乜7姐

"你連個牌都唔知點申請就收檔啦" 幾時開始飲啡要識申請牌?
Ching你唔講都醒唔起個標題寫住新手入門
睇完呢個po就打算入坑
本身都買左M47 同其他架生諗住入嚟請教下點玩
而家都係上youtube 睇台仔啲教學片學野算數
廢事入嚟比人屌
個個連登圈子po都係咁,講就話大家討論,實際入去點都係有啲咁嘅人覺得個個都係垃圾自己至撚醒至撚識貨。

巴打仲差啲咩野
問我,我好 nice
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞