[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
不過要留意gaggia無pid同埋個boiler size較細
呢個價位應該唔會有pid選擇?
要改機
呢個價位除咗gaggia仲有冇better choice
冇啦,Gaggia呢部今年轉左款真心ok,
加左3way valve同貴價機steam wand

帶番頭盔先,呢部係single boiler機,boiler又比較細,沖啡同打奶之間需要等多少少時間
其實niche zero大陸野黎
Lelit Anna 2有PID
不過唔知香港有無代理
玩到咁偏我投降😂
Lelit香港有代理但好似只賣貴model
習曱甴
想像唔到你地成日講既咁多味
我都係好怕苦,覺得齋啡好似廿四味涼茶咁,飲咖啡一定要落糖同奶
想求推薦邊間cafe既邊款咖啡可以俾我見識下精品咖啡咩味,對咖啡改觀
講左邊區先,再推俾你
想知邊間espresso 係穩定
飲過幾間 有D頭半段 好乸喉 最尾都出到風味
唔知點先算係好既espresso
邊區
油尖旺 荃灣 港島除左東區都ok
荃灣唔熟
旺角應該 knockbox, blacksugar 都ok
港島上環 barista jam, amber 一定好飲
Black sugar 認真麻麻
上次叫 一杯 Long Black, 佢同 barista 講 一杯 Americano
(雖然九成一樣,但咖啡師應該有一份執著)

最離譜係佢喺 espresso 上面加熱水,係用餐廳嗰啲熱水煲㩒嗰啲 100’C 嘅滾水去沖
杯野完全唔得 🙄
Knockbox 就唔洗講,差唔多公認 top 5, 甚至 top 3
一般 coffee shop 其實都未必會特別分開 2種做法
我以前做鋪,個客叫 Americano 我都係俾 long black
因為係做開 long black
但係都應該唔會好似 black sugar 咁加 100’C 滾水...
飲過一次真係唔識合自己,覺得佢哋煮啡無咩 passion 😞
唔知,無落溫度計
通常都係啡機出熱水果到直接車落去

出哂煙,90幾一定有
但唔知有無100
嗰次佢用相入面水爐 車落去 😂
Anyway, 各有所好,但第一次見都幾新奇

港島
上環 amber, barista jam
北角 brew note

可以去左呢幾間先
如果想係屋企飲凍齋啡有咩計
買部 espresso 機 + 意式磨 就可以自己沖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞