[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
你有幾多 g呀?

通常我第一日拎到豆
會乜都唔理沖黎飲左先

就算佢話要養豆,我都要知道養完vs未養差幾遠
同埋飲完你就大概知要養幾耐
又或者唔洗養都 ok

其實唔係隻隻豆都要養
200g,另加手頭上未飲曬好想掉又驚嘥嘅Burundi COE #17約70g
我都係飲完嗰包Anaerobic Natural Gesha先知原來有啲豆真係要盡快飲先好飲
請問樓頂推介d 手磨可以邊到買
飲左先算啦

日日飲你都未必係最好果陣清得哂
鋪頭就有好多既
但就唔係間間都會齊貨
空間有限
最好fb inbox問問佢地先

batista jam ELF 都可以睇睇
佢地應該會齊啲

另外其實 Amazon 都好容易搵到
亦唔貴
太早開包豆同peak差好遠
90+ gesha係例外,如果賣豆嘅建議養廿一日就會等到廿日先開
所以先話90+有啲豆係特例囉
上年買過一包係要養廿日但係等唔切第十幾日就開咗
仲有keep個豆袋
台北coffee sweet嘅90+ juliette
係咪要我影埋相post上嚟證明我唔係鳩嗡

local roaster house blend esp都未必要養咁耐
上面係講緊
你平時買豆好少買幾包架嘛

咁你無2包同時比較
其實你係唔會知道開左袋/未開袋有咩分別
飲得出嘅,十日到peak嘅第七日開嚟沖係有少少raw
不過第二次沖可能就咁啱第十日咁解
買得一包養十幾廿日嘅貴豆先唔會七日就開,隨時未到peak就飲晒

想知點解有啲係新開嗰下好撚正,跟住勁快走味
第一次幫趁都咁樣仲點敢再買
其實有無諗過,豆採取既批次會唔一樣
炒豆都唔一定做到 100%完全重複

有可能你飲得出既分別
唔係因為開袋影響
而係其他野影響?
唔明,其他巴絲打都可能有同樣疑問,可以解釋下就最好
如果係講緊手法,頭兩轉通常都水溫水量時間相若,除非第一次沖已經衰咗
10g豆 92度160-180ml水 兩分鐘以內都幾難沖衰
我大概明你意思
但咖啡豆,唔同紅酒

炒豆唔係紅酒,唔係一次過整完大量入樽
每一支酒都一模一樣

因為咖啡果實需要採取
但佢唔會所有果實同時成長
佢地會每次只採取最成熟一批
未熟果批,下次再採

所以唔同採取批次之間,味道會有差別

炒豆,即係咖啡烘焙
其實都係手藝野
同一個人炒,都好難完完全全保證炒出黎所有野係一樣
因入爐溫度相差 2度
升溫時間/出豆時間相差幾秒
味道都會有差別

咁炒豆師每星期都炒豆
第一爐同第十爐又可能有少少差別
所以有好多因素可能會影響到

好難可以證實,到底係咪因為你遲5日開袋所以個味唔一樣
除非你同時買 2包做實驗
但我又無咁樣做過
所以我亦唔敢太武斷話要養幾耐
咁我都明你講乜
同一款豆,手法一樣但啲豆未去到最佳狀態,tasting notes有嘅味都大致出到,果味重嘅未到頂可能出唔盡咁啫
試第一次幫趁嘅roaster會想喺買之前睇下啲豆建議最佳狀態係炒完幾多日飲,尤其是外國嘅寄嚟快則幾日,不過唔知點解本地唔係咁多有咁做,畀新手參考下都好呀
一般都會有既
但未必會寫係包裝就真既
V60揀膠定玻璃好
膠就保溫好
玻璃就流速快同埋我想買hario switch
小朋友才選擇
Pish
其實佢果3隻同v60沖差幾遠?
買左包藍山NO.1
係咪應該唔好用V60 沖?
發覺得流太快好似唔夠味咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞