《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
384 Like 6 Dislike
尋覓巴,我係連登重新將3年前寫落嘅23章重出,黎緊會寫24章,介唔介意睇完個故仔指點下小弟? 甚至乎幫推? 不勝感激!

連登post link: https://lihkg.com/thread/2073211/page/1

Penana: https://www.penana.com/story/20306/%E6%9C%AB%E4%B8%96%E7%B4%80%E7%9A%84%E5%91%BC%E8%81%B2/toc

wordpress: ywtml529.wordpress.com

發現不知不覺間好似準備要開po2
到底po2前有冇250正皮呢
而家出文咪有
你喎300都得啦,只要你出文
文呢
十點半見
多謝尋覓巴咁睇得起我
但就快爆po 未必上到300
等多陣
新讀者你好
文嚟啦
等緊你啊喂
嚟啦嚟啦
(二十三)
溫暖的光線逐漸消退,而我也已開始習慣地逐點把眼睛張開。

我身旁的是洗手盤、浴缸、還有一大堆明顯是用過了的毛巾全掉在地上。
而且,我正坐在一個座廁上。

從這些擺設的華美程度來判斷,我絕對不是在醫院當中,或者準確一點地說,我應該是身處在一間酒店房間之中。

換言之,現實中的阿晴仍未獲救。

然而,我卻對這個場景沒有什麼大印象。

就在這時,廁所門卻傳來一陣拍打聲。

「得未啊?」門外是蕭揚絲毫不迫切的催促聲。

「快啲啦,聽講大阪飛腳隊開場啦啦隊好正㗎,我哋要快啲去到先有得睇㗎!」這是九公的聲音,明顯比蕭揚急促許多。

只不過,他一提起「大阪飛腳」,我就知道我正身處的地方和時間點了。

要是沒有猜錯,現時是2012年,也即是跟剛剛經歷與阿晴慶生的回憶載點同年。

而我所身處的正是日本的大阪,這裡是我和蕭揚他們一行五人為慶祝DSE完結而出發的畢業旅行的目的地。

而「大阪飛腳」,就是日本職業足球聯賽的強隊之一,而我們三位男生特地買了觀看球賽的門票,想要在最後一晚為畢業旅行劃上完美句號。

而在我記憶當中,今天女生一會兒會先跟我們吃過下午茶,然後便會跟我們分道揚鑣,晚上選擇到我們五人已經到訪過一次的心斎橋再一次瘋狂購物。

想到這裡,我不禁好奇地想,到底為什麼今天會成為了我與阿晴之間的回憶載點呢?

明明在歷史之中,接下來晚上的時間我跟阿晴完全沒有相見的機會,到底是怎樣的「關鍵詞」把我帶來了這個時間載點呢?

當我還在整理思緒的時候,門外又是一陣的拍門聲。

「軒哥,你再唔出嚟,我哋就會遲食下午茶,遲食下午茶就會遲出發,遲出發就會遲到球場,遲到球場就會睇唔到啦啦隊㗎啦!」九公以急口令的方式說完了以上一大段話,讓我不得不佩服他在與「女生」有關的事情上總是能發揮出驚人的能力。

於是,我決定暫時放下對「關鍵詞」的思索,連忙準備好離開洗手間,否則我怕九公會忍耐不了就闖入洗手間把我帶走。

「果然係地道嘅抹茶最好食!」阿晴一臉幸福地品嘗著眼前的京都抹茶雪糕。

「嘩,個球場超大喎!你哋一陣記得影多啲相俾我哋睇啊!」Aiko一邊看著網上的介紹,一邊咬了一口自己碟上的抹茶班戟。

「係啊係啊,我見到啲啦啦隊都超大......隊人啊。」九公看著手機屏幕上的圖片,明顯地比食物更能引起他口水直流。

「咪住!」當我本來打算看一眼九公在欣賞什麼美女圖片的時候,他的畫面上有一件事物吸引了我的目光。

「做咩啊?你又想睇囡囡啊?」九公把手機遞了給我。

我所留意到並不是九公所看的啦啦隊美女圖,而是畫面旁邊的一則網上廣告。

廣告上面有一個赤紅色的摩天輪,旁面有中文的文字寫著:「玫瑰色之心意,接近星空之表白,彼此命運之輪轉,都在Hep Five的摩天輪中」。
差7個正皮就到250啦
睇下今晚加唔加到更啦
夜景摩天輪表白
我覺得關鍵詞係「忘記」。

求婚大作戰天使到最後都係同健三講你真正可以改變嘅只有現在。而現實啊晴係死咗,所以死神係想啊軒忘記啊晴,好好活下去
入到黎有更新感覺好良好
搞到有啲想煲多次求婚大作戰
呢個係全新嘅猜測啊
雖然唔答得,但繼續鼓勵大家估多啲
煲啊 幾多次都唔厭
樓主寫緊文
內心期待今晚有可能到250正皮加更
無時間呀
就黎屙屎都唔得閒
不過都要追故樓主加油
多謝你
我唔介意你屙住屎追故
雖然未知今晚上唔上到250正皮,不過見就快爆po,做啲正經嘢先

下面係樓主IG,平時會寫下啲生活嘢
大家有興趣可以去嗰邊催迫樓主加更
IG : windblowssilently

Anyways 今晚上到250正皮話我知 即刻加更
多謝巴打支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞