《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
臨瞓前支持下
lm
但我個人就鐘意sad end,現實就係咁,好多事都無一個你想要或者好既結局,妄想太好,就同啲玻璃心一樣,接受唔到,同埋唔現實囉。

學會接受傷痛,才學會成長。

我估最後一就係開放式結局或者係無功而回,但係明白左啲野咁?
多謝半肥瘦巴
希望你起身之後盡快見到新文
新讀者你好
結局就賣下關子先啦
不過我自己其實覺得sad end通常會令人幾深刻, 最後一個有印象嘅sad end係上流寄生族呢套戲男主角好慘
好多戲我都係sad end深刻啲
Lm~
我覺得點樣寫到一個「靚」嘅Good end其實都係考驗緊作者
即係「王子同公主以後快樂咁生活落去」咁樣兒童書水平就流咗少少

但係我覺得「盡咗力都無辦法做到」其實係比起遺憾打擊更大。
「遺憾」依件事本身就有好多遐想 每個人都會諗
「如果點樣點樣做好啲 件事其實係咪會更好呢?」
其實另一面係「只要我再做好啲 件事係可以更好」嗰種「未盡力」去安慰自己
同時亦都係鼓勵緊人「下次再做返好啲」嘅動力嚟

意識到「未盡力」同「盡咗力」結局都一樣嘅無力感
係一件超崩潰超抑鬱嘅事

所以上面見到「早死咗」
雖然係幾好笑
但係代入去諗嘅話 真係屌出嚟
新讀者多謝你lm
其實我都係 會好震撼
幽靈絲你真係好代入到角色諗法
我都好同意 如果好多時都會因為格硬good end而破壞咗個故事
所以真係考作者功力
咁依個咪sad end囉,不過真係你講依個「未盡力同盡左力」既point好好,種感覺真係好無力。
但係我想問呢,每次穿越係都改變到啲人永遠既紀憶呀,定係轉唔到關鍵詞,就會重置呀,下次再穿越就當前面無穿過呀。
問得好啊
每穿越一次所做嘅大小行為都會改變歷史,所以穿越做嘅一切都係創造緊新歷史,亦會影響到現實時間嘅所有人嘅記憶翻新
呢一點暫時唔算好重要,不過劇情發展落去會交代多啲
Lm
歡迎新讀者
有睇緊
Lm
見到蝙蝠嗰度決定繼續睇落去
唔通你都鍾意食野味anyways 歡迎你
多謝你啊
多謝大家又到60正評
一陣即刻加更
LM
歡迎你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞