《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
多謝幫推
成人禮
大家早晨
承接翻琴晚講嘅嘢, 講下之後落嚟出文嘅速度先
每日兩更會照舊, 當然大家可以俾下意見想午更+夜更, 定係一次過夜晚兩更

加更方面, 為咗可以拉慢少少出文速度, 等樓主可以keep住質素, 跟住落嚟每25正皮會加一更
所以照計落下一加更會係150正皮

希望鍾意呢個故嘅大家繼續用留言同正皮支持下
最好當然係lm, 等我可以親手覆你一句多謝

最後感謝大家支持, 今日午更就有文睇
P牌新讀者留名
歡迎你
希望在明天啊飲水巴
俾翻少少形象阿軒啦 話哂主角嘛
新讀者留名
Welcome 你
一點出文
太好了
啱啱一口氣追哂,咁快又有得睇
留名
等緊
來得及時
Kanzo
呢個post好多人提起你
(十七)續
因著這一行字,我的好奇心驅使我繼續往下看,可是,我卻看得一頭霧水。

這一頁紙的內容是這樣的:
把酒話桑麻,待到重陽日
白居易七言詩觀遊魚
曉髮梳臨水,寒塘坐見秋
過松源晨炊漆公店
范成大初冬小園寓目
意馬收,心猿鎖,跳出紅塵惡風波
小舟從此逝,江海寄餘生

因為標題雖然寫著「18歲前要完成的事」,但內容卻是一堆貌似詩文的句子,根本就是與標題毫無關係。

為了要明白這頁莫名奇妙的內容,我把蕭揚三人叫了過來。

果然,他們看完了整頁內容,不若而同地都皺起了眉。

「到底佢想寫咩啊?全部都唔關事嘅?」Aiko看起來也是滿腦子的不明白。

「咪住!我明啦!」九公突然大叫一聲,令店內的其他客人都望了過來,「一定係阿晴本身想寫啲18歲前要做嘅嘢,點知最後無寫,所以為咗唔好浪費紙章,咪用翻嚟抄筆記囉。」

「我唔同意。」正當我與Aiko都覺得這解釋好似頗合理的時候,蕭揚卻開口了,「雖然我完全唔知呢堆句子係咩嚟,但你哋睇下,第一句似詩句,第二句就有詩人名白居易,仲有第六句好明顯都唔係詩嚟,就算要抄筆記,都無理由完全無格式咁抄㗎。」

蕭揚這樣一說,我們仔細一看,果然發現這堆句子雜亂無章,有詩句,有詩人名,有詩文的種類,甚至有不像詩句的古文。

這樣凌亂的記錄方式,確實不像阿晴的作風。

「不如咁啦,我哋翻個地方坐底查下呢啲句子,話唔定會有線索呢。」雖然被這堆句子弄得頭昏腦脹,但作為明知穿越時間隨時會完結的我,還是急於想要解開這個迷團。

「但係......我哋禮物同佈置嘅用具都未買......」Aiko這樣一說,倒是提醒了我們本來外出的目的。

「不如咁啦,我哋分開兩組,一組買嘢,一組查下呢啲句子啦。」我建議說。

「好!就咁話!查嘢呢啲咁需要智慧嘅事,梗係要搵兩個聰明嘅人啦!」九公說著,充滿自信地踏前了一步。

「無錯,阿軒我哋行啦!」蕭揚一邊說,一邊就把我拉走了。

「Aiko,你熟禮物嘅事,交俾你啦。」我臨行走交下了這一句。

「好!放心交俾我!」我聽到背後傳來Aiko爽快的回應,以及九公無奈的長嘆聲。

我一邊急步走向回到自修室的路,一邊看著阿晴筆記本上的字,到底阿晴這張筆記上面,藏著了怎麼樣的秘密呢?
呢個po有好多估劇情高手
所以如果大家想估呢段字嘅意思係無任歡迎嘅

但都係嗰句,為免破壞大家討論氣氛
我就唔會插嘴啦等個故開故俾大家聽

Btw 150正皮就會加更 集氣集氣
想知
P牌新讀者留名
午安
https://lihkg.com/thread/2068899/page/1
[內附懶人包]一鍵投訴紅官蘇文隆

幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞