《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
快啲出啦
加速
咁快就追到live
單刀直入啦
我知道我對正皮唔到嘅P牌唔住
俾我諗諗點計, 如果有幸開到下一個po, 希望可以計到你地
但多謝你嘅留言我會加油
恭喜你可以say 個hi
順便覆埋樓上, 好快就有文
我都係今朝早咁岩見到呢個PO好青春啊
咁飛虎巴你追得好快
各位十分鐘後見
私心地希望會係happy ending
呢一年睇劇都盡量會揀啲開心啲同埋happy ending嘅劇黎睇
因為香港嘅事已經夠悲哀
(二十)
阿晴聽了,沒有馬上的回應,而是默默地看著我,好像是在等待我的解釋。

「你曾經講過,有啲嘢就係收埋係心度唔想俾人知,但其實又想人哋明白。雖然我唔知呢堆生日嘅活動係唔係你想俾人知嘅事,但既然而家我明白咗,我都好想陪你完成哂佢哋。」我回憶著阿晴的說話,解釋著。

阿晴露出了淺淺的微笑,似在加許我仍記得她的話。

不過這笑容一閃即逝,因為當她看到了我的手錶,她便說:「但係距離今晚去慶祝嘅時間得番三個鐘,我哋真係可以做哂淨低嘅嘢?」

「唔夢想,又邊得嚟夢想成真呢?」我笑了笑,「出發去睇戲先啦。」

阿晴本來還在猶豫,但她看著我認真的表情,終於咬牙點了點頭,然後跟著我起步出發。

我才走不兩步,就感到口袋中手機一震。

我拿起電話一看,「你哋而家去邊啊?阿晴無事嘛?」原來是蕭揚的信息。

我馬上趁著阿晴沒有留意,悄悄地掃視四週,果然發現蕭揚、九公和Aiko正躲在附近的一張長椅背後,觀察我與阿晴的情況。

於是,我乘阿晴仍在我前方,連忙用手比了一個「ok」的動作。

不過,我又突然想起了一件事,於是便向著蕭揚指一指了手機,然後再用手掌向下擺了幾下,示意他們先離開。

蕭揚會意,向我點了點頭,然後帶著九公和Aiko像間諜般靜靜地撤退了。

我把他們調走確實是有機心的。

一來,作為想要追求阿晴的人,當然要多些制造二人相處的機會吧。

二來,作為穿越時空重新經歷歷史的人,難得正出現在一個全新的歷史時刻中,我當然要好好獨佔此時此刻的阿晴,享受這個全新的歷史吧。

於是,我與阿晴先到了最近的電影院,想要找一套卡通片。

服務員聽了,面色顯得有點為難地說:「唔好意思啊,如果卡通片嘅話呢,因為下午場都已經開始咗,所以要睇就要等到八點鐘晚場啦。」

阿晴聽了,難免有點失望,可是我卻鍥而不捨地追問說:「有無啲啱啱開咗場無耐嘅呢?」

服務員盯著屏幕看,然後說:「嗯,有一場開始咗十五分鐘左右。」

我馬上雀躍地說:「好啊,就呢場啦,兩張學生飛唔該。」

當我與阿晴抱持著期待的心走進影院時,卻發現了事情有點不妥當。

我們差不多看了十分鐘,整個畫面都是有名字的火車在走來走去,可是我們就是一直分不清到底哪架火車該配搭哪個名字。

剛剛因為太急買票,我們都完全沒有留意到底這部是什麼電影。

當我們看清楚電影票上寫著的是「湯馬仕小火車:救救世界之旅」時,若不是因為身邊是滿滿的兒童觀眾,我相信我早已罵出髒言了。

髒言不能出口,我唯有在心中暗暗失望,意想不到人生中首次與阿晴單獨看的電影,竟然是這部連角色名字也分不清楚的火車救世界卡通片。

我努力地忍受著身邊的孩子每次看到畫面上出現喜歡的角色時都大呼小叫,然後一直默默地看著手錶,期望這難捱的時刻快點過去或是身邊的孩子快點失聲。

可是,當我側過頭來看手錶的時候,我也留意到阿晴看電影的表情。

她嘴角上揚的表情顯得她很享受地投入在電影中,而且每次孩子們會笑的情節,她都會同時地發出笑聲,就像真的小孩子一樣樂在其中。

看著阿晴的表情,我覺得這樣的她,真的很寶貴。

不知從何聽過,女生最美麗的一刻,就出現在她最幼稚的時候。

因為只有這時候的笑容最無邪,最簡單。

這刻的我,忽然也有了一股衝動,想要與阿晴一同保護她內心的幼稚。
估大家唔到, 諗住今日已經加左一更可以抖下, 點知夜晚又殺到上197正皮

公平地溫馨提醒大家同新讀者一句, 200正皮又會加更啦

雖然樓主聽日都係要翻工嘅, 但係一點前達標, 我都會乖乖地出文
所以有心想加入摧殘樓主嘅行列, 不妨留個正皮
如果無咩事, 我都係翻去打文啦
想留手動正皮
其中一個就係我,
睇stand by me喊得慘過睇「比悲傷更悲傷的故事」
雖然計唔到, 但多謝福斯巴你成日留言俾支持
希望你早日脫P
同意
雖然未答到咩ending ,但希望你唔好棄故睇落去啊
我都想
多謝大家, 又到200正皮, 各位十二點半加更見
下一加更位:225正評
無咩事我去打文同食定卡土蘭先
200啦,加更
啱呀 現場中冇可能做到嘅嘢 見到主角做到都幾好丫
卡士蘭,樓主眼訓了
說穿了, 成個故都係俾樓主ff,逃避現實
好啦,希望一陣加更唔好錯得咁誇張
多謝福斯巴
我乖乖地去打文啦
咁夜加更應該仲有人睇架可?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞