《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
支持巴打
幾鍾意穿越故
真係好癲,我點解諗唔到用求婚大作戰個穿越模式呢。

不過你咁樣,健三咪有得係結婚場地既,唔知你會點寫,真係好緊張呀,加速
好睇
好鍾意「人與人之間嘅連結係基於記憶」依句
多謝你呢個故發展落去會仲複雜😂
Haha繼續期待啊求婚大作戰永遠經典
多謝絲打
要寫到變星矢
(四)續
「為咗幫助你順利完成任務,我同你可以有一句暗號,當你講出呢句暗號,我就會出現嚟解答你嘅問題啦。」死神說道。

「咁句暗號係咩啊?」

「Ummmmm你有冇睇過一套電視劇,係講男主角為咗女主角而回到過去?」死神想了一想,向我問。

「當然有。」我心想,求婚大作戰嘛,這神作誰沒有看過。

「咁你識唔識唱佢首主題曲?」

雖然「求婚大作戰」是日劇,但憑著我前後看了十多遍的經驗,我還是可以勉強哼出不太標準的歌詞的。

所以,我又點了點頭。

「咁就好啦,我哋就用呢首歌最激昂嗰句嚟做我哋嘅暗號啦。而家你企落床,有氣勢咁嗌一次,我就送你翻去過去啦。」

我一邊想著到底「求婚大作戰」主題曲哪一句歌詞算是最激昂的一句,一邊站到了床邊。

「準備好就開始嗌啦!」死神一臉期待地看著我。

「Oh baby,no maybe......」

「停停停!愚蠢嘅人類,你到底唱緊咩啊?」死神一下子就把我叫停了。

「咩啊,最激昂唔係呢句咩,我再唱囉......」

「你真係一個愚蠢嘅人類,唔係啊,我係問你到底唱緊咩歌啊?」死神一臉沒好氣地問。

「又係你話係一套男主角為女主角而穿越嘅劇集主題曲嘛,呢首咪求婚大作戰主題曲囉。」我無辜地回應著。

「咩係求婚大作戰啊?我講緊『尋秦記』喎!」死神的表情就似是在投訴著我毫無文化,竟然連「尋秦記」也不知道。

「我點知你咁local睇cctvb嘅啫......咦,咪住,咁即係話,我要大叫嗰一句歌詞就係......」我細心地從「誰求誰」開始,默默地回想著「尋秦記」的歌詞。

突然,我記起了,歌詞中最激昂的一句當然就是......

「天命最高!」我脫口地大聲叫了出來。

「啱啦,出發啦!」

隨著死神一聲令下,我只見眼前一陣強光冒起,而我整個人,則被強光所淹沒......
多謝咁多人lm,加多一更先
好笑呀,尋秦記
好睇
P牌無得正評 留名
真係估佢唔到喎 尋秦記
留名

別高興 別以為叫始祖~
多謝你
多謝
多謝正苦
多謝
尋秦記正啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞