《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
理佢咩牌呀,拉佢出去跳咪得囉
(十一)續
這時,我內心不禁慘叫一聲可惜。

只因我當年發現自己的卡牌跟阿晴不一樣後,我便跟蕭揚找了一個角落談天,致令我完全不知道Aiko跟阿晴竟然也有換牌的事。

如此說來,我現在手上的七號牌就是廢牌一張了。

「話時話,點解你會知道我本來張牌係七嘅牌嘅?」阿晴一臉好奇地問。

這一問倒是精彩,我也猛然醒覺,在這次新的歷史中,由於我和九公是提早進場的,根據時間線的發展,我現在應該是第一次與阿晴相遇的。

所以按照道理,我確實不應該知道阿晴曾經有過七號牌。

「哈哈哈,我識讀心術囉,係咪好犀利呢.....我都係周圍搵下有冇其他拎七號牌嘅人先。」我一邊尷尬地笑,一邊靜悄悄地退到人群當中,免得阿晴再追問下去。

「咁快跳完舞啦?」九公驚訝地問。

「無跳啊,俾翻張七號牌你啦。」我沒精打彩地將七號牌遞給九公。

「而家嘅我,已經唔再需要呢張卡啦。」九公按住了我拿卡的手,然後一臉高深莫測地搖搖頭,「各位觀眾,同花順!」

九公揮手一揚,竟然亮出了五張卡牌,而且是連續的紅心78910J。

「你唔係天真到以為出去買副啤牌入嚟扮就得吓話?」正當我打算反唇相譏時,我卻發現九公手上的牌果然是有著舞會啤牌的特製花紋。

換言之,他手上的是貨真價真的會場啤牌。

「你係邊度搵到咁多張卡翻嚟啊?」我一臉驚訝。

「你有冇聽過,當你有錢,所有問題都唔再係問題?」九公一臉自豪地說,然後用手指向不遠處的方向,那邊站了一個正在四處張望的四眼男生。

「就係佢,賣咗五張卡俾我。原來緣分係可以買翻嚟㗎!」九公仰天長笑,仿似已經得到了全世界的女生。

雖然我想說女生是否願意跳舞並不取決於卡牌的多少,而是顏值的高低,但我認為現在並不是考慮這一點的時候。

因為我從那個四眼男生身上,重新看到了希望的光芒。

既然在歷史中我和阿晴是有緣無份的,現在,就讓我把緣份重奪過來吧。
今晚呢更長少少,因為想俾大家盡快入到個故更到肉嘅位
阿軒有咁決斷就好
人生有好多時就因為一時退縮就錯過咗
仲有冇
已經失去咗一次,而家有第二次機會,唔好淆啦
我未訓住 睇下會唔會有80正評加多更
而家寫定先
等你呀
即刻正皮
多謝隨遇而安巴
多謝你 差4個咋
即刻唔敢訓住
等緊
辛苦晒半肥瘦巴
差兩個正皮
差一個
多謝大家陪我等又陪我肉緊
我都期待緊
但大家係咪特登等到咁夜突然出現哂
80了
禁咗第80個正皮
多謝唔係開心絲
(十二)
當我走到過去那四眼男生身邊時,我發現有兩個樣子普通的男生正從四眼男生手上接過兩張五十元紙幣,然後高興地離去。

四眼男生發現了我好奇的樣子,於是便說:「明知自己今晚都無咩機會,所以佢哋咪直接賣自己張卡俾我囉,起碼都叫做有翻少少收獲啊。」

「但係你每張卡用五十蚊買翻嚟啊?唔怕蝕咩?」我驚訝地問。

四眼男生精明地托一下眼鏡,鏡片彷佛閃過亮光,然後道:「根據我環繞全場一週,我已經睇過大部分場內女仔嘅卡牌,而我特別記低咗女神級嘅女仔拎咗咩卡,再根據每張卡可以有機會接觸到幾多個女神嚟做分析,所以每一張我買嘅卡,一定係根據市值率嚟定價,保證即使市價浮動,但係我仍然可以獲利。」

聽著這四眼男生頭頭是道的解釋,連實際年齡已有二十五歲的我也不禁拍手讚好。

「講咗咗多我都未自我介紹,人稱『牛頭角少年巴菲特』就係我啦,你可以叫我Buffet。」說著,Buffet已熟練地伸出了手,而我也禮貌地握了一下,感覺就像是遇上了保險經紀一樣。

「點啊同學,你想買啤牌定賣啤牌呢?」Buffet以親切的笑容問。

「我想買。」我肯定地說。

「想買咩number?我見同你咁好傾,可以俾翻個八折你喎。」Buffet一邊說,一邊不知從哪裡掏出了一部計算機。

雖然我理解不了到底我與他何時有「好傾」的情況,但我還是回答他說:「我想要張Ace。」

「識貨!Ace咁啱做緊特價,計埋個折俾你齊頭三百!」

「三百?!」我差點大叫了出來。

「算抵啦,我估你咁有眼光揀定張Ace,一定係睇中咗佢嘅潛力嘅。」我從Buffet的鏡片上彷佛看到了兩個「$」的符號。

「潛力?」我聽不明白。

「嗱,你望下左邊嘅十點方向!」Buffet一手搭上我的肩膊,一邊把我身子轉向,「前面嗰個係「聖天馬中學」嘅女神,身材高挑,再加上有42吋長腿。而佢手上嘅牌,係Ace。」

我看著前方明顯是刻意穿上了短裙的女生,完全是充滿機心地在賣弄一對長腿。而看著她身邊被重重的男生包圍,可見她的策略是成功的。

「你再望下身後嘅四點方向!」我還未欣賞完那對42吋長腿,Buffet再次強行把我轉了半圈,「著住紅色裙嘅係「華義書院」嘅Rosalina,人稱「重慶麻辣三小」嘅佢雖然唔高,但勝在夠哂玩得,而且個樣仲非常似ABC,重點係,佢都係拎住一張Ace。」

看著前方正在舞池中與三個男生跳著貼身舞的Rosalina,看來並不只是「三小」的火辣程度啊。

「除咗佢哋兩個,拎住Ace而且係高質嘅女仔仲有四個,所以一張三百蚊,算係優勢價啦!我手上就得翻最後呢一張啫,手快有手慢就無啦。」Buffet專業的推銷口吻,果然讓我感受到壓力。

阿晴啊,為什麼你就要拿到一張跟這堆女神相同的牌呢?

不過,既然難得穿越時空,也難得經歷唯一一次有機會與阿晴共舞的機會。

「好啦,三百就三百!」我毅然決定付款,正當我打算從褲袋中掏出我常用的G2000銀包時,我發現拿出來的只是一個漲得快要爆開的One Piece銀包。

Shit。

我忘記了現在的我只是個貧富的中學生,這時候的我並沒有插滿信用卡的G2000銀包,我有的只是塞滿了足球明星卡的One Piece銀包。

即使如此,我還是打開銀包一看。

不出所料,整個銀包就有一張二十元正。
多謝唔係開心絲
你保護咗我個肝唔洗再等落去
係你喇,出嚟啦!九公!
為免大家再發功一下爆上90正皮 我交待一聲我準備做埋啲嘢就休息啦
多謝大家又創造奇蹟令我爆多咗兩更
有大家我相信我好快要食卡士蘭補肝

不過真心多謝大家陪住新手成長 一直有人lm有人回覆
以前做讀者都唔覺有咩特別 但而家就發現自己會好重視每一個人
所以多謝每個留comment正皮嘅巴絲

聽日會繼續一日兩更
當然大家可以用90正皮又嚟迫我加更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞