《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
「既然都翻咗嚟啦,不如你俾我重新去多一次啱啱個載點啊!我而家知道咗要做啲咩,我相信今次再去成效會大好多㗎!」我自豪地笑了,深感向死神提出了一個好建議。

「正喎!咁好玩!去多次囉!」死神本來還在嬉皮笑臉,突然間卻變成厭惡的樣子:「你估而家去迪士尼咩?想去就去?我要話你知,所有回憶載點都只可以經歷一次穿越改寫。因為呢啲全部都係你嘅歷史嚟,如果經歷多於一次改寫,你嘅人生就等同於至少經歷三次同一個場景,到時候你嘅大腦就會因為回憶混亂而受到衝擊,最後會令到你思覺失調或者永遠失憶。」

聽到死神這樣說,我內心既是感到可惜,但同時又有一點欣喜。

可惜的是,在第一次的穿越中,我並沒有成功對歷史作出什麼重大的改變。

但欣喜的是,我至少在我的回憶之中加添了多一點與阿晴美好的經歷。

而且,我也對之後的穿越時空有了明確的目標。

我,要追到阿晴。

「有目標幾好啊。」死神突然從我的身前閃現到我身旁,手上拿著了一個不知從何而來的蘋果在吃著。

「點解你知我諗緊咩嘅?」我驚詫地問。

「愚蠢嘅人類,我話哂都有個「神」字喎,睇穿你諗咩呢啲能力濕濕碎啦。」死神一臉自豪地咬了一口蘋果,然後又說:「或者你會覺得你所改變嘅歷史唔多,但我會話你知,即使歷史只係偏移少少,但一旦軌跡改變咗,之後嘅命運可能都可以有好大嘅分別。所以,愚蠢嘅人類,既然未知之後將會點樣發展,不如就努力去改變每一次嘅歷史先啦。」

聽了死神的說話,我感到他其實是想要鼓勵我,所以向他報以帶著決心嘅微笑。

「好啦,休息完,又準備出發啦,之後落嚟就係連續八次嘅穿越載點。」死神的蘋果在不知不覺間已經吃完,「所以我順帶一提,若然八次嘅穿越最後都救唔翻阿晴,咁就代表佢再無可能再翻生,但因為陰間亦無位置俾佢,所以佢將會化作無主孤魂,天堂地獄都去唔到。簡單嚟講,就係只可以做一隻孤獨鬼。」

有了死神這番說話,我對於要在歷史中追到阿晴的決心就更大了。

是的,還有八次機會。

一定要把她帶回來。

「愚蠢嘅人類,出發去用盡全力咁去救你心愛嘅女人啦。」死神目光炯炯地看著我,似是在我為加添決心。

於是,我握緊了拳頭,深呼吸了一口氣。

然後,大叫一聲。

「天命最高!」

即使天命最高,但接下來,我就要逆天而行了。

強光冒起。

眼前一切事物全然消失。
好彩寫定咗少少可以加更
而家開工先 如無意外今日繼續可以出到中午夜晚各一更
當然如果上到70正評又可以加多更
留名
唔該無形巴
新讀者你好
我估關鍵詞係:

「遺憾」
Lm 加速
唔開估住
不過仇b男朋友你好
就快出晏晝一更
睇下今日上唔上到70正評加更
我反而覺得係「咁點解,「咁點解」暫時係兩個場景都出現過,仲令到男主有反思同行動
加速
(十)
我的意識,被一片歡樂的音樂喚醒。

「All I want for Christmas is you......」

當我張開雙眼,發現現場燈光昏暗,而且放眼望去到處都是身著光鮮的少男少女。

男的盡是穿著略為與樣子不配的成熟西裝,女的盡是高跟鞋及化上了明顯過豔的粧容。

當我低頭一看,發現自己身上竟然同樣地穿了一套西裝,而且還配了一條相當不配襯的紅色西褲。

這套不堪入目的西裝,讓我馬上知道了此時此刻的所在場景,那就是:中六的聯校聖誕舞會。

根據我的回憶,當年我和阿晴雖然都有出席舞會,但我們並沒有一起共舞。

事源這個舞會有一個規定,為了讓每個型男美女以至毒男醜女都能有共舞的對象,所以每位參加者入場時都會收到一張大會隨機派發的撲克牌。而參加者們只能尋找與你擁有相同數字牌的人作為對象,若找尋其他數字的人共舞即為犯規。

但我與阿晴沒有共舞,卻並非因為我們抽到的撲克牌不一樣。

這故事,跟九公有著莫大的關係。

話說當年九公約我比蕭揚、Aiko向阿晴預先到達舞會,說是要與我提早在現場瞄準目標。

當我們步入舞會的時候,九公雙眼已經不安分地到處尋找獵物,他的頭部轉動速度快得像是抽搐一樣,把在門口迎賓的負責同學都嚇了一跳。

當我們拿到了撲克牌後,我還未及細看,便已被九公一手拉住,一起繞場了一周。

好不容易陪他在人群中穿梭過後,我一邊呼吸著得來不已的清新空氣,一邊站在原地讓跑了一圈後正要發熱的身體好好降溫。

誰知,這時候我耳邊便傳來了一聲哀號:「軒哥!」

我轉過頭去,發現九公正在淚眼汪汪地看著我。

這時候,我心知不妙。

「軒哥,你知嘛,我,竟然遇到命中注定嘅對象啊!」

一聽到這句對白,我更知道是麻煩要來了。

因為這句對白,我差不多每天都在學校裡聽到一次。
故事第一章:「生死就決定在學生會嗎?」完咗
故事進入第二章:「生死就決定在一張撲克牌嗎?」
趁lunchtime先出一更俾大家送飯
希望快啲有70正評
多謝你喎
祝大家食得開心
大家應該翻緊工
唔知有冇人睇緊呢?

點解會覺得睇嘅人都返緊工
小朋友唔會明白「遺憾」嘅滋味?
多謝大家都睇緊
其實係因為作者老
講慣咗翻工
唔出文,無熱門啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞