《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
叻仔
所以你都勤力啲,唔好令我失望
收到今晚已經有兩更
啱呀
有勤力的讀者,就有爆肝的作者
幫你 work hard, play hard
好攰,努力撐到你出文
如果卡士蘭代理有追呢個故,可以pm我
辛苦尋覓巴
今日仲有兩更啊
應該十點出一更 大概12點出多更
等等等
(十八)
「好奇怪。」蕭揚一邊看著電腦,一邊說。

「查到咩啊?」拿著唐詩三百首的我問。

「呢幾句嘢入面,有唐詩、宋詩、就連元朝嘅曲都有,而且有啲都唔係dse嘅範圍。阿晴無啦啦寫呢幾句嘢係度,真係好奇怪。」蕭揚少有地出現了困惱的表情。

「但如果我哋假設阿晴所寫嘅題目無錯,即係話呢堆詩詞應該係會同佢生日有關嘅。不如我哋試下搵下呢堆詩詞嘅內容同主題,睇下會唔會有線索啊。」我提出了新的方向,而蕭揚也點頭說好。

於是,我們二人就像勤奮的學生一樣,埋首在中國文化的書本當中。

如此又翻書,又查找資料的過了一個小時,等到Aiko和九公都已經帶著一大堆物資回來的時候,我們仍是毫無頭緒。

「仲未搵到答案啊?」Aiko關心地問。

我和蕭揚都苦惱地搖了搖頭。

「其實會唔會好似嗰啲小說入面嘅告密信咁,其實重點唔係呢啲詩詞嘅內容,而係呢堆句子入面隱藏咗一啲信息啊?」九公一手翻動著從圖書館借來的「福爾摩斯」,一邊隨口說道。

「我有都諗過,但係要用句子收藏信息嘅方法主要都係兩種,第一種比較簡單,就係類似「藏頭詩」咁,只要將本身橫寫嘅句子改為打直睇,可能就會搵到隱藏嘅信息。」

蕭揚一邊解釋著,九公一邊已經拿起了筆記本讀了起來:「把...白...曉...照...范...意...小?」

「呢個方法我已經試過,我甚至試埋用最後一句打直睇、打斜讀,但係都搵唔到有意思嘅句子。」蕭揚搖搖頭,然後續道:「所以要解開文字信息嘅另一個方法,就係類似間諜咁,除咗字謎,仲要得到一套解碼方法,先可以拆解到成套字謎嘅意思出嚟。」

「咁不如我哋再睇下筆記簿入面有冇其他線索啦!」我拿過筆記本,正要翻閱之際,筆記本就被人夾手搶了過去。

「不如你哋做下實際嘢,幫我手諗下今晚點佈置cafe好過啦!」Aiko一手拿著筆記本,一邊說:「如果阿晴要將今天做嘅嘢寫到成篇密碼咁,好明顯就係代表唔想俾人知啦,咁你哋仲咁八掛去解碼做咩啫?」

「唓!你又知?話唔定佢就係特登寫到咁,再特登漏低本筆記簿,再特登想等我哋去解碼,特登俾我哋明白佢呢!」九公快手地一下搶回筆記本,然後連珠炮發地回應說。

「我淨係知道,你再唔幫我畫好張生日卡,我就會特登打爆你個頭。」Aiko微笑地看著九公,但卻滲透著一絲絲殺機。

就在他們二人胡鬧之際,我卻因著他們剛才的對話而似是勾起了什麼記憶。

「唔想俾人知......特登想我哋明白......?」我喃喃自話,試著從腦海中搜索著相似的說話。

這兩句句子浮游在腦海中,似是並未找到相關的記憶。

可是,當我嘗試將「阿晴」也加入到搜索腦海的關鍵字時,記憶終於有回應了。

就這樣,中三時候的記憶如投影般出現了在我的腦海之中。
多謝蕭藍巴支持
等到啦
今晚十二點仲有一更
字謎答案好快出現
btw如果今晚可以上到 175正皮會加多更
大家未留正皮可以加入助作者爆肝行列
我有諗過藏頭/藏尾,但都唔通,好想知係乜
加速
加速
大家努力估下啦
多謝幫推, 12點左右就有文
相信今晚內過唔到175正皮 所以今晚個肝應該有得抖抖
辛苦你等多陣
我去睇哈利波特先,睇完希望有故啦
睇埋魔戒應該有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞