《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
我唔知訓左未,盡量支持樓主
我係度呀,我今晚仲要等熱刺打曼狗呀,等你
我嘅阿妓已死,六根清淨打文
唔會棄呀好好睇呀
樓豬加油呀
追到live 已正皮
Btw想要happy ending 呀!!
係呀,同埋主要係因為同人賭左一餐飯
和點計?
(二十)續
電影完結後,阿晴帶著一臉滿足的笑容離開了電影院。

看著她暢快的笑容,我也不自覺地跟著一起笑了起來。

接下來的行程,我們到了阿晴小時候常去的一個公園。

公園的中央有著一個大池塘,裡面養了不下於十條的大鯉魚,還有不少懶洋洋地在假石上享受日光浴的烏龜。

「我話你知啊,我兩歲就學識數一至十㗎啦,全靠嗰陣時爸爸日日都帶我嚟數鯉魚。」

說著,阿晴已經跑到池塘邊,開始手指點在空中的數算著池塘的鯉魚。

我也學著她,在池塘的一邊數著鯉魚。

「17。」我肯定地說。

「18。」阿晴毫不退讓地回應我。

「一齊數一次對答案啊!」我用最堅定的說氣再回應她。

「未驚過!」阿晴「哼」了一聲回應。

我們就像兩個鬥氣的小孩,認真地又在池塘邊再數一遍。

最後,我發現果然是我數少了一條,阿晴即洋洋得意地取勝了。

「細個嘅時候,我次次數鯉魚都數唔啱,因為我成日都會掛住望住我最鍾意嗰條又紅又大嘅鯉魚,結果就會數到分哂心。但慢慢大個咗,我開始學識唔可以只係望住一條魚,所以當我學到要望哂所有魚嘅時候,我就開始成日數啱啦。不過,唔知點解,就算啱咗,好像都無細個數錯咁開心。」
在離開公園的路上,阿晴這樣說。

聽著她話中略有無奈地敍說著,我知道她正在不著痕跡地述說著自己的心事。

她此刻的煩惱,是成長的煩惱。

學會顧全大局,學會了道理,卻失落了起初令自己快樂的原因。

這就是成長中的常態。

我明白,是因為我也是這樣的一個成年人。

小時候,對喜歡的人就說喜歡,對討厭的人就說討厭。

成長了,因為顧全大局,所以喜歡一個人,總要想到朋友、家人、圈子中的人的想法。

到底從何時開始,連喜歡一個人也需要遵守規則呢?

就是因為遵守規則,所以我在未確定阿晴心意前不敢輕舉妄動,安守本分地當她的最好朋友。

結果我成功守好了本分,卻失守了她的心。

當然,以上這些話我都沒有說出口。

我甚至沒有回應阿晴的話,我只是跟著她繼續走。

因為我知道,由自己去學會接受成長,也是成長的修行。

正如My Little Airport說,「各人有各人的修行」。

離開公園的下一站,是冒險樂園。

就在我與阿晴爭論著要玩冒險樂園中什麼的遊樂設施時,突然阿晴驚訝地在冒險樂園的門口站住了。

因為她看見了眼前的人和事。

阿晴看見的,是笑咪咪地站在冒險樂園內等著我們的蕭揚、Aiko,還有拿著一大堆金幣的九公。

「你哋...你哋點解會係呢度嘅?」阿晴驚訝地問。

「阿軒話你想嚟冒險樂園玩嘛,所以我哋咪係度等你囉!」Aiko親熱地撓著了阿晴的手,笑著地說。

「阿晴,今日你係主角,所以呢袋五百個金幣全部都係你嘅,唔夠我哋再買過!」九公豪爽地將手上的金幣交到阿晴,阿晴又驚又喜地接過了重重的金幣袋,臉上是掩藏不住的笑容。

我看見蕭揚悄悄地向我的方向拿起手機,然後比了一個拇指向上,示意完全明白我發給他的信息要求。

而我也回敬他一個大拇指,欣賞他果然明白我的心意。

是的,蕭揚他們當然是我叫來的。

因為除了享受二人時光之外,我更想阿晴可以過一個熱鬧又快樂的生日。
所以,當時我想到最好的方法,就是安排蕭揚他們到現在才出現。

因為我知道晚餐所在的Cafe距離冒險樂園不遠,所以要蕭揚他們來到並不困難。

若蕭揚他們現在出現,一方面又可以留給我與阿晴有二人相處的機會,同時又可以讓阿晴享受與大家在冒險樂園玩樂的快樂時光。

於是,我們五人就像小孩子一樣充滿好奇心地玩著不同的設施。

我們瘋狂地推金幣,玩籃球機投球投得手也酸,然後再雞手鴨腳地在氣墊球枱上拼個你死我活。

即使如此幼稚,但我們就是笑得如此快樂。

本來,我以為陪著阿晴完成她的生日願望只是為了讓她感到滿足,但我發現,原來我也一樣享受著像現在這麼幼稚的狀態。

成年過去,即使大家依然經常相見相聚,但能夠如此毫無顧慮地大笑大叫,好像已經是非常久違了的事情。

成長,原來不知不覺間拿走了我們這麼多的笑顏,卻只讓我們只能換回了幾條臉上的皺紋。
有!
多謝新讀者
暫時happy ending票數領先, 不過又可以話定俾大家聽, 其實樓主心中都已經有一個ending嘅構思啦
未必每個人都會鍾意, 但對樓主嚟講, 都算唔錯, 希望大家可以陪樓主繼續見證呢個故落去
樓主啲文筆好似中學貼出嚟啲範文,btw早啲休息
感謝大家送呢個故到200正皮
如果你係一直追live嘅讀者, 我想講我真係好多謝你
上星期嘅今日, 睇住只係得幾個回應同Lm, 我個心勁擔心, 係咪自己寫得好差, 係咪無人有興趣呢個故, 係咪自己太廢仲發夢想寫故
但就係因為一個又一個嘅留言支持同正皮, 陪住呢個故, 嚟到一星期後今日嘅200正皮同一同留咗喺熱門

作為新手樓主, 我真係好多嘢唔識, 好多謝大家好大方去提我鼓勵我

除左正皮上升, 我更希望大家都會鍾意呢個故, 我係「序」都寫左, 呢個故關於愛情同成長, 所以故事陸續將會講多啲主角背景, 俾大家明白到底阿晴同阿軒到底錯過嘅係咪愛情咁簡單

最後, 再次多謝大家支持
繼續鼓勵鍾意呢個故嘅人俾個正皮、留言
唔鍾意嘅人俾個意見我先留負皮都好

提多大家一次, 下一次加更係 225正皮
講定晚安先, 一陣再慢慢睇大家留言
似範文 雖然係中學 但聽落都係好事嚟
樓主都有聽my little airport,我未到太高境界,有啲覺得好好聽,有啲還好。
自己俾自己,不過唔會和架,我贏梗
希望唔好咁快ending
我都係啊 通常去翻工坐巴士嗰程會聽
聽完心情會好少少
長故唔知會唔會少人睇呢
不過多謝飛虎巴支持
每次咁快睇完一個故 就好似會好咗啲嘢咁
樓主加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞