《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
寫多陣upload 夜晚嗰一更
Lm
多謝
Push
Push
(八)續
就在相機的閃光燈就要亮起前的一剎那,空氣仿佛凝結住了。

阿晴柔軟的左肩觸碰在我的右胸膛旁,短髮隨著我的一拉而輕輕揚起。

髮絲的飄逸,同時揚起了一個在回憶中從來未曾看見的畫面。

我看見,阿晴兩邊臉頰在剎那間冒起了兩片紅暈。

她臉上是既驚訝,又意外,再加上害羞和不知所措的複雜表情。

而且,還有嘴角微微上揚的一絲笑意。

她整個表情就像是春天一下子所有花朵同時盛開的場景,簡直是美得不可勝收。

而這個畫面,從來都未有出現在我的歷史當中,但卻出現了在這個全新的現在中。

所謂的「一刻永恆」,或許就是這樣的一回事。

「咔嚓!」

閃光燈亮了,照片也拍了。

大夥兒哄著上前看合照的成果,阿晴也趁著我的手稍為一鬆,便低著頭急步拉著另一邊身旁的Aiko走上了更前的位置。

我雖然未看得到合照,但看到阿晴看完合照後臉更紅了,然後匆匆地拉著Aiko的衣角就走。

於是,我又迫在人群之中,好不容易終於看到了合照。

照片中的她,一臉腼腆,如歌詞所說,「像櫻花萬千」。

而照片中的我,竟然是一臉奸計得逞的笑臉。

這樣子,實在是,奸詐得太幸福了。

我定睛看著這張合照,一張歷史中從未出現過的合照。
這,算是改寫了歷史吧。

這一刻,我豁然開朗。

我想通了。

這次穿越時空,並不是要我去提醒阿晴避開那渣男。

這次穿越時空,也不是憑我一己之力能夠改變歷史之輪。

可是,我的行動,與他人的交流,都一一掌握在我的手中。

即使認識了阿晴十多年,即使曾經一直在身邊,可是就是沒有像拍照的一刻一樣大膽地把她拉近到身邊。

若然我早一點伸出抱擁她的手,會否就不會變成在海旁向她伸出救命的手?

若然我早一點珍惜和阿晴每天相見的相近,會否就不會造成最後錯過彼此的距離?

所以,我終於明白,這次穿越時空的使命,原來是,讓我成為給予阿晴幸福的人。

這次穿越時空,我要改變的不是他人,而是我自己的命運。

我要把阿晴追到手,那就可以讓她避過嫁給渣男的命運。

當我看著相機中的合照想通一切的時候,相機的屏幕卻突然冒出了異常明亮的光芒,這光芒強烈得把我整個人包圍住,更讓我張不開眼。

當光芒消退的時候,我發現學校的場景已經消失不見,而我身邊即只剩下了白色的四面牆,還有一張病床。

這,不就是我本來所在的醫院嗎?

我記得死神說過,只有當阿晴死亡的命運被改寫了,我才可以離開穿越時空的旅程。

而死神所說的九個回憶載點,我明明才剛經歷了一個,怎麼就突然回來了呢?

咦。

這樣說來,難道,是我已經成功改變命運讓阿晴復活了嗎?
令佢早死咗
屌...
多謝有人幫推
希望今晚過到50正評追多一更
正啊有人估劇情
如果係努力過 反而令情況更差嘅話
其實真係好灰
係 雙倍嘅失望
大家好勁即刻準備出多篇先訓
(九)
「穿越時空開心嗎?」

一聽背後傳來的陰聲細氣,我便知道是死神了。

「點解我會翻咗嚟嘅?係咪已經救番阿晴啦?」我興奮地問。

「如果搭下膊頭就救翻條命,咁你錫佢一啖咪逞救到世界?」死神一邊說完,一邊自以為幽默地掩嘴發出了尖聲的笑聲。

看著他這個模樣,若說他前生不是太監,恐怕也難以令人相信了。

「但係你又話除非救翻阿晴或者個旅程完哂,否則都唔會翻到嚟嘅?」我不解地問。

「我見你咁努力做咗咁多嘢,加上又係第一次穿越時空,咪俾個優惠你翻一翻嚟,做下賽後檢討先囉。」死神輕輕一飄就來到了我的身前。

「咁即係阿晴......?」

「係,依然係死嘅。」死神目無表情地回應。

「咁你做咩咁快拉我翻嚟啫,話哂我啱啱先搭到阿晴膊頭,如果你俾多少少時間我,我至少都可以欣賞多一陣佢個怕羞樣啊!」我略有不滿地說。

「嗱,愚蠢嘅人類,唔係我拉你翻嚟㗎,啱啱係你嘅回憶載點自動完結咗。簡單嚟講,其實回憶載點有兩個自動完結嘅原因。第一,就係你嘅穿越改變咗歷史,令到本身存在喺嗰一刻嘅『關鍵詞』消失,咁自然回憶載點就會回結。例如,『關鍵詞』係開心,但因為穿越最後令開心嘅事無咗,咁回憶載點就會馬上完結。」死神一如既往地耐心解釋。

「咁第二個原因呢?」我好奇地問。

「第二個原因好簡單,就係因為穿越嘅時間到,亦都即係歷史中嘅你喺嗰個時間訓咗覺。因為回憶載點係由大腦精神運作嘅時間點建立,所以若然你喺嗰一段本身就已經訓咗覺,大腦會進入休閒狀態,而回憶載點就會消失。所以只要一到歷史之中你嘅休息時間,回憶載點就會馬上消失。」死神再次解釋。
多謝大家一日內推過咗40同50大關
新手寫故成日都擔心無人睇, 但感謝大家幫我推Po同俾正皮, 令我知呢個故唔止我一個人寫緊, 仲有人陪阿軒一齊經歷緊
應承大家, 我唔俾呢個故爛尾, 亦希望大家陪阿軒繼續行落去
聽日繼續會以一日兩更做目標, 當然上到60正評又會加一更

歡迎大家正評迫我努力寫落去, 或者lm估下劇情, 分享下意見, 講聲加油, 或者say個hi都得
寫到第三日, 覺得可以同大家互動住咁寫故真係好有趣
希望鍾意呢個故嘅人繼續睇, 相信故事發展會俾到驚喜你
我覺得到最後關鍵字就係「遺憾」
咁灰
或者係「錯過」

每個人或許都有一個曾經很愛過,但最後無疾而終的人。

剛巧,這個故事的主角也有一個。

阿軒,一個熱愛追逐夢想的人,偏偏在愛情路上,面對最喜歡的人,卻總是卻步不前。

所以足足十一年,他仍只是喜歡她,即使她跟別人戀愛了,結婚了,他仍沒有停止在心底的喜歡。

眼看他們的愛情故事就要以無疾而終來終結,誰知一切才剛剛開始。

故事,以表白為結局,以死亡為開始。

這是一個關於青春、成長、愛情和遺憾的故事。

Penana:
https://www.penana.com/story/63218

紙言:
https://www.shikoto.com/articles/210050.html
(通常要到夜晚先會一次過更新,所以會慢過連登少少,純粹想方便大家一次過睇
hello新讀者
大家都好有腦 但睇得好sad
寫得好好睇希望唔係 sad end
唔係話睇得灰嘅
只係個「起點」 或者係「終點」
就係眼白白睇住一生最愛嘅人喺自己面前跳海死咗
而自己甚至唔識游水 連最後嘅努力都無辦法做到
其實去到依個位都仲係一個「遺憾」嚟

所以就係要回到過去
去做應做而無做到嘅事 去改變唔應做而做咗嘅事
去講返應該講而無講嘅說話 去收返唔應該講而講咗出口嘅說話
一個一個咁去修理返依啲「遺憾」
咁樣先至可以去到 更加美好嘅世界。
幽靈絲睇得好透
希望之後嘅劇情可以滿足到你
我講過呢個故嘅構思俾幾個朋友聽
聽得最多就係呢句
似乎大家都唔鍾意sad end
可能因為而家香港現實都已經夠哂sad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞