《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
歡迎你
睇下吊唔吊到多一個正皮出嚟
雖然跟蹤依件事有少少黐線
但係又好似接受到
而且唔調查下又點知發生咩事呢
主角玩跟蹤大家接唔接受到
接受到 讀者都好想知到底阿晴會去邊
我見到130正皮啦!!!!
如果而家出文有冇人睇啊?
如果大家訓哂我可以聽朝一起身就出
大家接受度真係好高
有!
偏偏喜歡你巴
竟然見到你你篇故寫得超好啊
(十七)
「唔好諗咁多啦,就信阿軒買抹茶芝士蛋糕啦,希望阿晴會鐘意啦。」當我還在思考阿晴的事時,Aiko已經爽快地有了蛋糕的決定。

「如果唔啱咁點算啊?」九公擔心地問。

「咪話係阿軒揀㗎囉。」蕭揚漫不在意地說。

「就咁話啦。」Aiko和九公在未得我同意下便決定了我的命運,雖然我對我的選擇並未有擔心過。

「好,執嘢,而家出發買公仔,之後食完lunch就去買影相嘅道具同堆攞蛋糕!」對於閨蜜的生日,Aiko果然是份外上心。

在她一聲令下,我們三個男生也馬上開始行動。

「咦!阿晴本筆記喎。」九公清理好自己的桌面後就發現了阿晴遺留下的筆記本。

「你俾我幫佢袋住啦!」Aiko伸出了手,正要接過九公手上的筆記時,我卻一手把筆記搶了過來,然後說:「Aiko你今日要打點一切,呢啲嘢交俾我保管啦。」

聽了這話,Aiko也亳不介意地聳了聳肩,繼續執拾自己的東西。

而我急於把筆記拿來,原因只是難得穿越歷史回來,我想把握所有能親近阿晴的機會。

所以現在先把筆記本拿到手,到時候再還給她,這也算是一個讓她在心裡為我加分的機會。

現在筆記本已經如願以常地到手,我不禁心裡暗自歡笑。

「呢隻好定嗰隻好呢下?」轉眼間,我們已來到了玩具店,而Aiko正為著要揀選那一隻Melody公仔作為禮物而煩惱。

「不如呢隻啊,佢塊面多咗啲貓鬚幾特別啊。」九公見Aiko未有決定,便嘗試從旁建議。

「死蠢,佢梗係多啲貓鬚啦,呢隻hello kitty嚟㗎!」Aiko對於九公的腦殘行為反了一大個白眼,然後繼續為公仔的選擇而煩惱。

「嗰隻呢?」蕭揚隨手一指向不遠處。

「嗰隻係幾靚,不過呢,嗰隻叫Kuromi,都唔係Melody嚟㗎。」Aiko這次的解釋明顯就有耐性得多。

「喂!點解我同蕭揚都錯,你就淨係鬧我㗎?」九公不滿地抗議。

Aiko正要反駁,蕭揚就把九公拉後幾步說:「唔緊要啦,唔係你認錯公仔嘅錯,係個樣嘅錯啫。」

九公還想反駁,卻聽到Aiko在那邊驚喜地叫了起來:「搵到啦,就呢隻啦!」

果然,跟當年歷史中的選擇一模一樣,是一隻手捧著草莓蛋糕的Melody公仔。

「我覺得係唔錯嘅,不過呢......」這時的我把握機會,決定開口。

「不過咩啊?」Aiko追問說。

「不過呢隻阿晴好似有喎......」當然,這完全是我隨口說出的謊話,目的只是想他們做出跟歷史不一樣的選擇。

「吓真㗎?好彩你講下啫!」Aiko馬上把公仔放下,然後繼續在店內傷腦筋。

而趁著蕭揚與九公努力地幫著Aiko選公仔的時候,我定睛看著了阿晴的筆記本。

反正不是日記,裡面的內容應該不會有秘密吧。

可是,能夠認識阿晴做筆記的方法,順道懷緬一下從前讀書的內容好像也不錯啊。

我一邊安慰著自己,一邊終於按捺不住地翻開了筆記本。

熱愛中文和文化科的阿晴,連筆記也是以詩詞歌賦為主。

每頁都抄上了不下十多句的古文,然後耐心地用不同顏色的原子筆寫下註解,可見阿晴用心讀書的功夫。

就在我專心翻看這本筆記的時候,翻至一頁,突然有東西從筆記本中滑落下來。

我蹲下拾起,原來是一頁寫滿了字的筆記,那應該剛好是從筆記中脫頁了。
正當我打算把紙張夾回筆記當中時,我卻被紙張上的第一行字所吸引了。

那一行字寫著:「18歲前要完成的事」。
加速
多謝大家又幫樓主爆肝一日

好開心個故可以嚟到130個正皮, 更加開心係有大家成日推文Lm打氣, 令呢個故可以留喺熱門上面, 呢樣嘢係我寫故嘅時4候都無諗過
呢幾日有大家催更, 集氣正皮, 樓主真係萬分感激, 但今日翻工都發現工作係有啲忙嘅, 任性咗幾日, 係時候都要做翻多少少嘢

所以由聽日開始, 一日兩更都應該無問題, 但加更方面, 聽日再話俾大家知新安排
多謝鍾意呢個故嘅人, 亦希望你地明白我好想keep住呢個故嘅質素, 唔想因為忙而破壞咗大家對呢個故嘅期望

最後, 希望喜歡呢個故嘅人可以繼續Lm同正皮, 頂住呢個故, 亦都為樓主個肝打打氣
各位晚安, 希望大家繼續睇落去, 見證阿軒同阿晴嘅愛情故事
果個就係我
18歲前有咩要做?
留名
死喇唔小心live咗
支持
我估key word係勇氣
睇睇下突然個腦自動播緊一生何求
我都係 同班啲人嗰個都以為我哋一齊,但唔係,最後錯失咗個timing就沒有然後
屌呀晴唔係畀人食咗隻豬呀嘛
恭喜哂你
可以享受埋催更嘅快感
呢首歌幾啱呢個chapter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞