《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
唔洗客氣,故事情節的確寫得幾吸引,值得支持
多謝你希望繼續吸引到你睇落去
兄弟的用途
多謝你咁講啊
其實由我寫呢篇故開始我一直都覺得有人會咁諗, 有人講就可以答下
若然大家願意睇落去, 首先會發現呢篇故想帶出嘅同求婚大作戰好唔同, 雖然阿軒同健三都係退縮, 但背後原因好唔同, 而阿晴亦都係, 之後會慢慢解釋
其次, 呢個故發展落去, 就會發現其實唔止係穿越咁簡單
所以, 我同意呢個故有求婚大作戰嘅感覺, 甚至我有時都係聽住佢首主題曲嚟寫
只不過希望鍾意呢個故嘅巴絲可以有耐性睇落去, 因為呢個故慢慢會滲出我自己想講嘅嘢

所以, 好多謝有意見同睇法嘅人會講出嚟
我始終係新手, 寧願可以交流下傾下, 都好過無啦啦又多過負皮
加油樓豬,創作從學習模仿開始,期待你故事之後嘅情節
多謝倖存巴
寫作唔容易
大家早晨
今日繼續一點左右會出第一更
而90正皮一出現 就會盡快補多更
新讀書隨時lm俾我同你say個hi啊
Btw 唔知大家有冇去過Christmas ball
樓豬我只係去過一次 所以情節完全係ff出嚟
印象中嘅Christmas ball只係同一班仔吹水同講下啲女點
多謝你
早晨等睇故
樓主加油 寫得幾fun
Hello尋覓巴
多謝你就快有文睇啦
(十二)續
「你唔好賣張卡俾人,你等我,我一定翻嚟!」我肯定地對Buffet說。

「緣份呢啲嘢話嚟就嚟,話走就走,你想捉住佢,你就要快啦。」Buffet像是看著一個落入圈套的獵物,欣喜地看著我。

而我,也確實是一隻毫無選擇的獵物。

錢銀問題,從來九公和蕭揚也會是好幫手。

但當我看著九公正忙於拿著他手上的「同花順」在舞池中「獵食」時,我決定向蕭揚求救。

「三百蚊買一張卡?不如我出去買十副啤牌俾你啦。」蕭揚聽了我的敍述,不禁眉頭一皺。

「親愛嘅主席,而家江湖救急啊!唔係個個都好似你咁一個人企係度都有人搵㗎嘛!」我氣急敗壞地說。

「你又講得啱,啱啱係咁有一大堆女仔堆嚟問我拎住咩牌,都唔知咩事。」蕭揚漫不經心地說。

「咁你而家救唔救我啊?」我無奈地說。

「得啦,帶我過去俾錢啦。」蕭揚放下手中的雜果賓治,掏出了真皮的Gucci錢包。

果然,兄弟就是兄弟。

若然因為今天的事,最後我與阿晴能夠成為一對,我一定會爽快地在新年給予蕭揚一封大利是。

「咩話?五百蚊?」我這次真的叫了出來。

「真係唔好意思啦,因為啱啱你走一走開,就有十幾人過嚟問我買呢隻Ace。咁經歷完需求增加之後呢,呢張Ace有少少週期性增長都係好正常嘅。嗱,我份人就好講信用嘅,我專登都等埋你俾你買先㗎啦!要唔要緣份,就睇你啦。」Buffet露出的笑容,讓我確信他長大後必定會成為一個奸商。

「唔知道呢個舞會嘅主辦人知唔知道有人非法炒賣啤牌呢?」這時候,蕭揚就突然說話了,「如果佢知,我相信你呢門生意一定做唔到落去。」

Buffet一聽,眼鏡的鏡片再次亮光一閃:「你想威脅我?」

「唔係威脅,係提醒啫,因為我咁啱同主辦人都幾熟。」蕭揚雙目銳利地看著Buffet,但臉上仍然是灑然的笑容。

「我話你哋知,呢張係全場最後一張Ace,所以我一蚊都唔會減俾你。但如果你破壞我生意,我就會即刻撕爛再吞咗張Ace。到時候我無錢,但係你都唔洗旨意同你鍾意嘅女仔跳舞。你係咪想一拍兩散啊?」Buffet咬牙切齒的,似乎完全不打算退讓。

「係。」蕭揚竟然比我更快出口回答,我完全來不及捂住他的嘴巴。

果然,遇上倔強的人就是傲氣比天高的蕭揚的死穴。

「我而家就撕俾你睇!」Buffet雙指已放在Ace卡的邊緣。

「咁我而家就去搵主辦人啦。」蕭揚雙手一攤,一款毫不在意的樣子。

當然,因為在意的人是我啊!

「我撕啦!」Buffet的雙指微微用力,我看著卡上出現了一絲的裂痕。

這道裂痕,彷彿就在撕破著我與阿晴的緣份。

難道,這次的歷史正是要再一次印證我與阿晴的有緣無份?
下一更就到夜晚啦
睇下上唔上到90正皮加多更
午更唔知係咪少人睇呢?
笑死,三百蚊一嘢上到五百蚊

加油樓主,幾好睇
G持
揾九公咪好囉,唉
多謝新讀者
多謝夢幻巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞