《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
咁點呀?咁點呀?
好想快啲知道下一集啊😭😭😭
多謝lm
大家都加油
今晚會加多更 多謝支持
(三)續

「但既然阿晴都死咗啦,你搵我都無用㗎。」我起初還有點不明所以,突然,似是想到了什麼:「係喎,你係死神嚟㗎嘛,你直接幫阿晴復活咪得囉!」

「愚蠢嘅人類,幫人復活嗰個係耶穌,我哋係唔同功能界別嘅。」死神站了起來,「不過,呢個都係我出現嘅原因。」

我滿腹疑問地看著死神。

「我需要你,幫啊晴復活。」

「我幫阿晴復活?」我驚訝地說。

「無錯,死神話哂都係神,自然多多少少都有神嘅能力,而我擁有嘅能力,就係穿越時空。」死神一臉自豪地說,但卻與他高八度的聲線非常不配合。

「我明啦,即係你可以幫我去翻阿晴跳海嗰一刻,然後等我拉住佢?」我興奮得從床上彈了起來,這樣說來就有機會救回阿晴了。

「果然係愚蠢嘅人類,穿越時空,無你想像得咁簡單。」死神像是不屑我太愚蠢而搖了搖頭,「人與人之間嘅連結,係基於記憶。因為彼此之間記得大家嘅相處經歷,所以先可以建立關係。而「記憶」就係穿越時空嘅重要一環,亦都係點解我會搵你嘅主因。」

聽到死神似乎要說到正題,我不禁也跟著認真起來。

「喺人世間,同胡皓晴有最豐富而且最貼近佢死亡嘅人,係你。所以借助你嘅回憶,就可以建立一個個『載點』,而你就好似要經歷一個個景點咁翻到去以前,改寫胡皓晴已死嘅事實。」

「你咁講,唔通我唔可以直接去翻阿晴死嗰刻去救佢?」我發問說。

「好彩你都仲有少少智慧,穿越時空呢種能力某程度係一個旅程,你必須要走完成個與胡皓晴有關嘅旅程先可以翻到嚟現實。」死神熟練地回應說。

這時候,我很懷疑這死神上一輩子的身份是一個太監,否則為何聲音如此陰聲細氣,說話為何又如此尖酸刻薄呢。

「但係我同阿晴由中學開始已經認識,你咁講,咁我咪要經歷十幾年嘅事?」我再次發問。

「愚蠢嘅人類,同你玩個遊戲你就明。」死神坐到了我的身旁,但身上卻絲毫不帶半點溫暖的應覺。

「我每講一個人名,你就講一個形容詞或者你對佢嘅一個感覺啦。」死神說,而我點頭表示明白。

「好,咁開始啦喎。九公。」
「死狗公。」
「Aiko。」
「貪靚。」
「蕭揚。」
「冷靜。」
「林鄭。」
「......」

「咦?咁都講唔出咩?」死神好奇地問。

「唔係,而係一個形容詞真係形容唔哂,唔知講邊個好。」我搔搔頭。

「好,anyways,從呢個遊戲你會明白,其實即使兩個人相處再多,其實腦海入面都會對對方留有一個籠統嘅印象,專業少少叫做『刻版印象』,簡單啲,可以稱為人與人之間嘅一組『關鍵詞』。所以,即使你同胡皓晴嘅回憶再多,但能夠成為你可以翻到去嘅回憶載點,必定係由你腦海中對胡皓晴唯一一個最重要嘅『關鍵詞』串連起哂嘅片段。」

死神一邊專業地解說,我一邊在想,我一直以來對阿晴有的都是愛慕之情,難道我所穿越的將會都是與阿晴曾有過的浪漫畫面?

「當然,『關鍵詞』係咩,連我都唔可以決定,因為我嘅能力會直接讀取你的內心,幫你搵出一個可以扣連多啲回憶載點嘅『關鍵詞』,等你盡可能有多啲機會改寫阿晴已死嘅事實。」死神把手伸到我的額前,然後說:「愚蠢嘅人類,而家你合埋眼,我會讀取你心入面屬於胡皓晴嘅『關鍵詞』。」

一隻冰冷的手貼在我的額前,感覺就似黏上了一塊退熱貼一樣。

當我閉起雙眼嘗試喚起對阿晴的回憶時,我想起了我們中學時代的快樂、想起了大學時代的放任、畢業後的共同成長,不知不覺間,原來她陪我走過了那麼長的路。

然而走了那麼久,我還是欠她一句說話。而那句說話,偏偏又說錯了時機。

錯得,回魂乏術。

這懦弱的我,確實很討厭。

這時候,額頭的涼意退去,我睜大了眼睛,只見死神蒼白的臉上有著掩藏不了的驚訝。

「估唔到,你同胡皓晴之間嘅『關鍵詞』竟然係......」
lm
LM,樓主加油,好好睇呀
多謝你
尋覓巴多謝你啊
你個故都加油
樓主加油 個題材都幾吸引
追文
多謝慢慢睇落去就會發現成個故事唔止愛情穿越咁簡單
希望繼續吸引到大家追落去
多謝半夜肚餓食多啲嘢慢慢追
你係依排第一個我想迫加更既人呀,依啲故既題材我都諗過,不過係講親情,加油。
多謝你嘅鼓勵 我新手寫故其實好怕呢啲題材無人睇
希望寫落去繼續可以令你想睇落去
(四)
「係咩啊?」我緊張地問。

「天機不可洩漏,講咗出嚟,可能會令你質疑呢個『關鍵詞』。當你對『關鍵詞』產生動搖,可能就會影響到你穿越嘅次數。所以,你真係決定要聽?」死神瞪著我的雙眼,把我直看得內心發毛。

「得得得......唔聽唔聽。」我連忙說。

「根據啱啱所讀取到嘅『關鍵詞』,佢可以連貫到九個回憶載點,亦都係代表住,你有九次機會去改寫胡皓晴嘅命運。所以,你確實決定要穿越時空?」死神的語氣,就像是在問新郎新娘是否願意的律師。

「穿,一定穿!」能讓阿晴起死回生,我想也不想地回答說。

「咁係你出發前,我最後要提醒你幾樣嘢。第一,唔可以主動話俾過去嘅人知道你穿越緊時空,只要一講俾人聽,你就會馬上翻嚟現實,而且亦唔會再有機會出發。所以,想救胡皓晴,就記得小心。」聽著死神的勸戒,我鄭重地點點頭。

「第二,當你決定要穿越時空,就必須要逐個回憶載點走過,除非中途已經成功改變咗胡皓晴會死嘅現實,否則唔能夠中途想退出就退出。」

「第三,亦都係最後一樣。你要記得,你係歷史當中即使只係作出咗少少改變,而家嘅現實都可能會好似蝴蝶效應咁產生巨變,所以你要小心你嘅一舉一動。當然,相反嚟講,你小小嘅動作足已帶嚟現實嘅變化,所以盡量試下令你經歷過嘅事出現少少改變,或者已經可以改變到胡皓晴已死嘅事實。」

「其實,穿越時空係咪真係可以令阿晴翻生?」眼見出發在即,我發現自己其實心中仍有掩藏不住的擔心。

「愚蠢嘅人類,改變歷史,話易唔易,話難唔難,你唔係有句口頭禪,叫做『唔夢想,又邊得嚟夢想成真呢?』,而家既然阿晴已經死咗,你咪大膽咁夢想下,或者會成功呢。」死神以熟悉我的口吻說道。

「唔夢想,又邊得嚟夢想成真呢?」

對,這確實是我所堅信的座右銘。

雖然事情已經發展到穿越時空這種荒謬的程度,但若然能夠成功救回阿晴,那我就盡力一試吧。

「總之我只要令佢唔好嫁俾嗰個渣男,或者唔好俾佢跌落海就得啦。」我在心內自說自話,嘗試減輕一下出發前的緊張感。

「我只能夠講,為咗令我下世唔好變蝙蝠同埋令胡皓晴復活,希望你會成功。」死神語重心長地說。

「嗯,我準備好出發㗎啦。」難得死神臉上出現了一剎那鼓勵的表情,我朝他肯定地點了點頭。
臨瞓前加多更,多謝有lm嘅巴絲,令我知至少有人睇緊
聽日如果見多人睇咗會日更之餘再加更
求婚大作戰?咁都被你諗到
要變異能故
穿越嘅設定上有少少似,都係定點式,但內容會完全唔同,不過求婚大作戰真係一套我勁鍾意嘅經典,睇咗起碼十次
健三
今次無玩咁大希望唔會令你失望

每個人或許都有一個曾經很愛過,但最後無疾而終的人。

剛巧,這個故事的主角也有一個。

阿軒,一個熱愛追逐夢想的人,偏偏在愛情路上,面對最喜歡的人,卻總是卻步不前。

所以足足十一年,他仍只是喜歡她,即使她跟別人戀愛了,結婚了,他仍沒有停止在心底的喜歡。

眼看他們的愛情故事就要以無疾而終來終結,誰知一切才剛剛開始。

故事,以表白為結局,以死亡為開始。

這是一個關於青春、成長、愛情和遺憾的故事。
補翻個序
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞