《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
棋差一著
取消啤牌
開始Free-for-all
睇緊加油
90正皮咗
多謝大家 轉頭加更
留名
睇到尋秦記笑咗諗到遲下主角喺緊急要死神幫拖嗰陣喺條街大叫 天命最高!!!
(十三)

「你嘅。」蕭揚冷靜地將得來不易的Ace交到我手上。

「多謝你啊主席大佬!」我滿心感激地接過這張Ace,感覺就像是重新獲得了與阿晴的緣份。

剛才蕭揚與Buffet的對峙,最後結束在Buffet的投降上。

Buffet畢竟是個生意人,竟然在與蕭揚劍拔弩張的一刻來個情緒一百八十度反轉,堆起笑臉地道:「不如咁啦,張卡我俾咗你就算啦,但你就唔好阻我做生意,大家一人讓一步呢?都係想搵啖食啫,犯法啊?」

蕭揚嘴角露出了一絲勝利的微笑,心知對方果然不欲為一張卡而破壞整晚生意,所以便打蛇隨棍上地說:「咁又唔得,你話哂想做生意,我哋無理由免費攞走你張卡嘅。」

說著,他一手把Ace取去,一手在Buffet手中放下了一張二十元紙幣,接著就拉著我揮長而去。

我在轉頭前看到Buffet一臉吃虧不憤的樣子,心中為這奸商終於遇上勁敵而暗暗偷笑。

「我都唔明,點解你寧願俾三百蚊,都唔直接去搵個女仔跳舞?」蕭揚重新拿起自己的雜果賓治,喝了一口。

「咁呢個係遊戲規則嚟㗎嘛。有張卡去搵個女仔,先顯得有緣份嘛。」我暗裡埋怨蕭揚的不解風情。

「如果你所相信嘅緣份可以用錢買到,咁呢種緣份都無咩特別啫。」蕭揚用過份成熟的口吻說道。

「算啦,你都唔明緣份呢啲咁浪漫嘅嘢㗎啦,我去搵人跳舞先!」我知道反正是說服不了蕭揚的,所以還是把握好手上的Ace卡,出發邀請阿晴共舞吧。

舞池內衣香鬢影,紅男綠女都陶醉在音樂與浪漫氣氛當中。

此時的背景音樂是一首爵士版的Wonderful tonight,正好配襯著場內年輕男女的輕快舞步,腳印踏在搖曳的燈光之中,與背景的浪漫音樂配合得天衣無縫。

而我在漫舞的身影當中遊走著,眼角突然瞄到一縷紫色身影在前方匆匆帶過。

在我記憶當中,場內身穿紫裙的女生為數甚少,所以我二話不說,馬上就跟了上去。

可惜在舞池之中,一對對男女尤如八陣圖般左移右轉,身陷陣中的我左閃右避才能勉強地跟上前方的紫影。

那紫影一直向前走,比我更快一步地離開了人群。

我一邊擺脫著舞池中的痴男怨女,一邊用目光緊隨著那紫影。

當我愈看得專注,我愈肯定前方的紫影就是阿晴。

終於,我成功從舞池中脫身,然而阿晴卻已經走到了舞會的大門前。

她面上露出了燦爛的笑容,而眼光,卻是朝身旁看去。

因為燈光昏暗,我只能勉強看到她身旁站了一個身形近似男生的人,可是卻只見其大概的背影,連外貌和衣著都看不清楚。

就在我想上前看個明白之際,阿晴卻跟著那個男生走出了舞會。

我看著手中得來不易的Ace卡,也看著不遠處的舞會大門。

到底,這Ace卡仍然是我真正能夠打開緣份,尋著幸福的大門嗎?
咁就正
多謝尋覓巴
諗起都好笑尷尬味出哂嚟
多謝大家陪咗我第四日,送到個故上90正皮
為咗多謝大家一直加更正皮唔俾我停手,亦多謝好多人為我lm打氣加油,如果今日內到100正皮,今晚會加夠兩更
期待大家發力催更,我先同定個肝講定對唔住
巴打加油
幾好睇
就在這一秒間,我做了可能是人生中最快的反應。

我的左手快速一伸,一下子就勾搭了在阿晴的肩膊上,然後自然地把她拉近到身邊。

阿晴柔軟的左肩觸碰在我的右胸膛旁,短髮隨著我的一拉而輕輕揚起。

左手拉呀晴埋嚟又令佢左肩碰到自己右胸個動作唔會好“kick”咩?
係喎我左右不分
巴打心水清
多謝你
加速
多謝支持
表哥姐,帽事嘅
有時知道未來穿越 都未必代表係好事
唔係大學先識㗎咩
無限輪迴
心水清
其實女主一直等緊男主,但係等到大學發現等到下世都未等到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞