《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》

1001 回覆
382 Like 6 Dislike
尤其出咗黎做野之後個心態真係老咗好多
加油
表白
表白
呢個故好好睇 仲令我煲多次求婚大作戰
可惜P牌冇得正皮
十八首歌真係好正,天埼版,mla版,喊足三次
收到哂上面嘅期望
今晚加更好快就有阿軒嘅決定
廿五歲+十八就係地厚天高
多謝你支持啊
求婚大作戰係我心目中嘅經典 亦係呢個故嘅靈感來源
我前前後後睇咗七八次
天埼版
長澤雅美嗰陣真係好撚正
山p都正 睇佢表白睇咗無限次 好正
加更來了 仲有人嗎?
有!
有人
有,就訓啦
等你出文呀
(二十二)續
音樂始於結他與鼓,也終結於結他與鼓。

阿晴雙目依然閉上,仿似仍然沉醉在樂韻之中。

「阿晴,你可唔可以應承我一件事?」我狠心打破了阿晴的享受,並凝重地看著她。

阿晴張開了眼,看見了我認真的目光,所以也靜靜地盯著了我。

「你話過,愈重要嘅事會愈想收埋係心底入面,但其實又愈想有人明白。」我認真地望著阿晴說,「所以,我想你應承我,往後你遇到有咩困難或者唔開心,一定一定要講俾我哋四個知。因為我怕我唔係次次都咁聰明好似今日咁估中你嘅心思,但我好怕,就因為估唔中一次,然後就會失去咗你。所以,如果你想有人明白,你就講俾我哋知,我哋一定會聽,一定會明㗎。」

阿晴應該是因著我突然說出如此沉重的說話,一時展露出有點驚訝的表情。

她先是想了一想,然後緩緩地說:「其實我唔係唔想同你哋講,只係,我知道大家一心高高興興幫我慶祝生日,我唔想講我呢啲無無聊聊嘅嘢出嚟掃大家興啫。」

阿晴這番話,確實很符合她一直以來忙著為別人考慮,卻總是忽略了照顧自己的性格。

或者,這不只是阿晴,而是成長後每個人都會患上的心理病。

開始怯於表達自己的感受,開始害怕講出自己的期望。

慢慢地只懂得說別人想聽的話,慢慢地只敢說讓大家都滿意的話。

明明是最重要的話,最珍貴的感受,卻全都埋藏在心中。
那就似,我對阿晴的愛意。

「我明白你好識得照顧大家嘅心情,但係其實你有冇諗過,大家喺心入面,一樣好想可以照顧你嘅心情?」
阿晴聽了我這句話,臉上出現了一點的變化,明顯是心情被我的話所牽動了。

「成長,的確值得擔心,因為無人知道成長之後嘅日子會係點。」我趁著阿晴未有回話,連忙再說:「不過,小學嘅時候,我哋都一樣唔知中學會點,但最後我哋咪可以好好彩咁遇到大家呢個五人組囉。所以,即使係擔心成長,即使係控制唔到聽日會點,但我哋至少可以相信,好彩同唔好彩,其實都只係各有50%嘅可能。但無論好彩定唔好彩,至少仲有我哋陪你一齊成長落去。所以,希望你除咗成日暗地裡去照顧我哋之外,你都可以相信我哋,俾我哋去明白你同照顧你嘅心情。有我哋陪你,你嘅將來一定會開心嘅。」

事實上,在這個有圓月加上阿晴心情甚好的時刻,或者我應該表白心跡。

可是,相比起成功機會最多只有50%的表白,我情願藉著這次事件的這個時機,為阿晴的內心注入支持的力量。

因為可能有了這番話,她將來在失意時想起來了,就會隨時尋求我們的幫助,或者就可以免去了最後自殺的結局。

而表白,至少還有下一個載點,下一個機會。

阿晴聽完了我的話,似是沉思了一會兒,然後才微微笑地說:「我要應承你唔係問題,不過,今次你唔好再唔記得我哋嘅承諾啦!」

「唔好再唔記得?」我一時間聽不明白阿晴的意思。

「我問你,你記唔記得你喺聖誕舞會應承咗我啲咩?」阿晴試探地問。

「梗係記得啦!我應承你一齊去學跳舞,等下次跳舞唔好再撞親個頭嘛!」我不假思索地回答說。

「咦,而家又記得翻?」阿晴一臉疑惑的,然後雙眼一瞇地打量著我:「唔通你上次扮唔記得?」

「咩上次啊?」我仍是不太明白。

「唔緊要啦,記得翻就得。」阿晴換回了開懷滿意的表情,然後笑著說:「咁我應承你啦!」

聽著她的答應,我內心不期然升起了一絲希望。

「有甜品食啦,係抹茶梳乎厘啊!」Aiko故意在cafe裡面大叫著。

「嘩!我要食啊!」阿晴一聽,馬上帶著笑容急著衝回餐廳中。

當cafe相隔露台與店面的大門一被打開,店面的光芒馬上覆蓋了我的全身。

我知道這種熟悉的光芒,又準備引領著我下一步的命運了。

到底是成功回到醫院,還是到達下一個回憶載點呢?

在未有答案之前,我看著阿晴逐步走遠的背影,內心默默祝禱。

希望,她能一切安好,開開心心。

就在強光之中,我就此失去了意識。

而事後的我才發現,可惜此時的我仍在顧念著歷史中表面上所改變的一切,卻沒有留意在回憶載點中逐漸出現著一點點的徵兆。

若能早點注意到當中細節的線索,或者最後的故事會有點不一樣。

無論如何,此時的我仍在時空的洪流之中,懵然不知地隨着歷史無形之手的牽引前進,默默地靠近洪流中的第一層浪淘。
多謝大家支持,咁夜都仲喺度
225加更來了

第三章「生死就決定在詩詞歌賦嗎」完結
第四章「生死就決定在大阪的摩天輪嗎」明天開始
鍾意呢個故歡迎正皮留個言
等我知多唔多人睇都係一個鼓勵嚟
來了
有徵兆要sad end 了
比起sad end,我更肯定咁答大家,
個故應該仲有段日子都未end
呢個消息會唔會更令大家失望
長故就唔緊要啦 最緊要有文
,唔好sad end and 棄故就得
好sweet 啊
好睇
多謝樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞