點睇 超績投資客j law 收5400港幣!!!!

971 回覆
13 Like 242 Dislike
MM傾向又股出發去計,因為好似佢咁計,其實每隻股大概佔portfolio 10%,10% cut loss都係約莫佔portfolio1%左右
同埋每隻股的情況唔同,其實守得住10%內止蝕都可以做到你想要的效果
佢kelly formula 每隻股既勝率點計?
Kelly Formula係optimization of long term portfolio return
唔係用黎計個別trade / stock
話知你underlying 係一隻股or 一堆服你都要個winning probability input 去run optimimation

咁你包含個股既long term portfolio returm 既winning probability點計出黎
https://www.facebook.com/547670481/posts/10157963687660482/?d=n

又要quote 牧清華同yuen cheng 大神,睇黎你以為kelly formula 係d 好易apply,幾舊水買幾本書就學識左既野

咁我係咪要講我做佐Monte Carlo去test埋,同埋自己derive一次,先叫做真正識得用條formula

答番你條問題,你姐係問緊點先至叫win定lose
好簡單姐,有人覺得賺$1都叫贏,有人覺得要一定要過10%先得
咪你咪自己去定囉,鐘意可以take埋95%CI去計添

講真,我都講佐係參考,無話要跟到足
monte carlo 我以前都做好多,坦白講run simulation 好多時都係無野做搵d 野黎做架姐,你知我知佢個result run 出黎d 野你有幾可拎黎用?

win rate 果樣野,聽落好似係好容易計粒數出黎,但點計都有無限問題。就以你賺$1 都叫賺個case 延伸,hit 倒止賺定止損先既機率已經係好難擺粒數落去

咁其實MM 個kelly 點計姐 <=== 唔係挑機問題黎,係真係想八掛,你做得simulation 都實知kelly 根本有排未conclusive,所以有任何view 都想8下
蔗渣嘅價錢想要燒鵝嘅味道,我會覺得係個客無理取鬧多啲

佢都識講兩舊水,兩舊水貨仔你expect啲咩
咁我又同意ching 幾舊或者幾千講咁多都唔知乜 不過吹下水都過癮既
有睇開佢個channel
尋日上左佢個一小時課程
1. 頭20分鐘講緊廢話
2. 尾個10-15 分鐘sell usd 698 course
個人感覺,佢似背後有好大嘅支援,個youtube channel 都係為左今日(小小呢種感覺) **無任何負面情緒。
再睇睇佢FB 關於呢個課程嘅留言,絕大部份都係"支持","已經買左你個課程" ,"呢個課程好優惠,唔買就點點點"呢類留言

大家又有咩睇法。
成件事好有計劃 有打手都唔出奇
fb留言買就有啦
其實我都有諗過,但個special offer 限尋日
話曬共享經濟,揾到錢都係自己,都要睇個人悟性.
尋日差啲做左傻閪.
ching 我見識少, MM 係?
買J Law不如subscribe MPA
開左個tg group
https://t.me/joinchat/LC5D7BZwFaoznl11ySQ40g
有興趣一齊share vcp股學野或者夾錢
其實我用simulation都係想睇下條數係咪好核突姐,正正常常我都pass

MM其實無詳細講點定義win/loss,我(9)估都係用番有賺錢都係win個隻case

不過如果你睇我上面啲cap圖,MM已經有好多條件,郁得的水位其實唔多...

btw, 我覺得Kelly都係啱用Option多啲,plot過啲圖睇stock,一去到outlier就會痴佐線
佢fb梗係全部支持佢啦
我叫人用d錢買mm書join MPA好過俾佢ban左啦
agree ah, 不過一搞option 就要估vol,重難 自問投晒降
我估無奈地暫時呢個都係最好做法,diversified+position sizing
ching 睇完覺得點 ??
應該好多人都想夾之後再見識下佢咩料
有興趣呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞