點睇 超績投資客j law 收5400港幣!!!!

971 回覆
13 Like 242 Dislike
一個字。昆
你知唔知一隻股跌完六成係可以再掉六成
或者10年都升唔返去原本個位
根本冇人會知係咪再跌六成,係有風險,
但呢種怕再跌心態正正令人錯失機會,遲遲唔敢入市。

再跌六成仲要揸10年,係因為根本冇做好止蝕,而唔係因為選擇左已經有一定回調果一刻入左市。
我話比你聽不如,基本分析我真係唔係好理
有句名言講係
分析啲唔知對與錯既事,好可能其實一路都係分析緊d錯既資訊,之後一直錯落去
基本分析 同技術分析 都是不過係一個手法
最後都係要睇番個價格,認清真相
我自己玩左幾年
雖然我係歧視基本分析
但係 今次美股大跌市裏面 利用到基本分析去搵一啲股比我沽爆佢

建議大家睇金融怪杰
股票用貴與平其實已經係錯

這邊摘錄文中的一段對話A:「市場要跌到多深你才願意買進?

」B:『只要他還會跌,為什麼我要去買。

』A:「但那時已經夠便宜了,可能再找不到那麼便宜的價格了。

」B:『忘掉便宜與昂貴,只要看螢幕上的數字就可以了。

如果一直跌,我會賣到他跌到零為止,如果一直漲,我會買到他升到月球為止。

』如這一段對話,趨勢操作是所有利潤的基礎。
我自己方法會小注去試倉,錯都係輸少少, 贏就慢慢加大
請問gap down可以點止蝕?
如果係咁樣買,對上果10年咪要一直買美股?咁係跌果陣已經輸死左啦,用10年上月球,2個月就落返黎
你睇左呢本書先啦
亞當理論
我睇日k嫁
你總有個機會買中個頂嫁啦
你可以不斷推止賺渣嘛
其實成敗定英雄
無絕對既方法
要過後睇返先知邊個岩
其實睇個股做,有set-up咪買,MM就係咁
Slippage is part of the business, and if the gap down exceeds your cut loss level, cut it back immediately
真係有料嘅$5400梗係抵啦
不過最近好多人開班
係想補返之前大跌輸果筆
然後趁呢個升浪大手撈貨
機會難逢
講左咁耐,睇完22本書跟住做倒全職投資,咁究竟sharpe 同CAGR幾多姐
其實如果論反彈,油公司的ETF(XLE),其實由3月低位計係反彈65+%,但其實好多人去左買左USO或3175博油價升,結果中曬伏。
當然QQQ低位都反彈唔少,近40%
但如果博航空股的ETF(JETS)就唔太好表現。
即係博弱勢股或強勢股的類別,買中,都一樣賺唔少。
sharpe: 指數大約0.3-0.6,所以你有1已經好好,行內既就多數追2up,3-4算好top,Jim Simons 果d 神中神10 d frd

CAGR: 指數大約7-9%,一般absolute 都係追2-30%

好多人以為CARG 最重要,其實唔係。例如好多岩岩玩既都會話:"巴老咁廢架1年先18%,我牛熊一日都唔止啦" 某程式上佢係岩,18% 喺依家咁低息+咁多derivatives 既時代真係唔高,但重點係巴老賺左幾廿年。

所以如:
A: sharpe:0.2 cagr:100%
b: shapre:2 cagr:10%

b 正野,A 好快爆廠收皮
香港無得買?
香港應該無乜書局有齊3本
直接台灣寄過黎算
我相信散戶做 trading,係可以用技術賺錢而唔係靠運氣

trading 需要既投術,難道其實唔高,似學做鬥木,多過學做醫生飛機師,要專注,多過要智慧學歷同天份

trading 唔可變成巨富,但可以令人提早退休

唔同意上面三點,身為散戶唔好做 trading,搵第二野去做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞