點睇 超績投資客j law 收5400港幣!!!!

971 回覆
13 Like 242 Dislike
最好笑佢同潘家榮認親認戚做師兄弟
但俾潘嘉榮 hea 鳩佢

有料收錢其實唔緊要
但屌你老母
燈到咁仲好意思出黎誤人子弟?
科網囉
咁多年都係架啦
最後又係開班
重點係佢無料又扮勁,直接炒人地個Twitter ,之後再開班坤水。
同你諗法一撚樣
呢個熊市收死好多人
而家因為 Fed 都落埋場,咁樣干預法
但正常黎講熊市應該係要做多隻腳,再多一段低成交期俾人收集,搖番老散啲貨出黎
不過講真,投資就岩價已經買左,投機黎講跟本上冇熊定牛市。。。。好似我咁係直情訓覺前就清,因為我好清楚我係投機,過夜風險太大,一係 set 晒 cut loss 位咁。。。。好多人特別係搏反彈個啲唔知自己係投緊機。。。。

市場上有一樣野好好用,就係 sentiment。。。不過係老散個隻。。。。之前油價廿蚊 91%人 long,但期貨明明係零和遊戲,即係個 9%大戶一野殺晒
money just a paper, print it
應該咁講
大戶做野有手影,但佢會做啲野黎拋你
個張圖佢劃出黎
TA tools 有用但學我啲炒友 friend 講,佢收咁撚大 lot 貨,冇 10% 至 20%都唔會收手,咁不如等佢破位先追仲安全
但人既貪念通常係想最低價入,但個下就做左人地點心一直插落去。。。。
當年有個電台DJ 也開班講如果令人可以賺到一億,講座費記不得幾💰,估計賺咗幾佰萬,已經算是成功的騙子,佢已經退休
我也是其中之一,買咗3175,暫時係帳面輸了,但是我會看好油價,但呢隻3175 係天天諗計玩散戶,殺咗散戶由5-2蚊,每月收我們的手續費,而每月也有轉倉費,即每月消耗我們的價格,也是成功的騙子
唔好撈底...市場大把機會,好多老散撈底成功過就食之髓味,食過返尋味,但撈錯一次就玩撚完

平而買貨,當股價不斷尋底,不斷會更平,更加強化你嘅買入原因,唔通你就不斷向下溝貨咩

最後即使升得返,都可能等極長時間,機會成本都輸晒
Ching 咁夜都唔訓,你張list好多書,我自己睇價投 munger, graham, buffett, 又睇下d 雜書 fool by randomness, Howard marks, 講jesse livermore history個本都睇過,講真無你條list睇咁多。

交流下心得,要知間公司係咪做假數,可以睇下本intelligent investor,當然讀過accounting 或做過公司管理層會更清楚,你講做假數呢個topic好大,淨講改變Earning都有好多方法,goodwill、任何原因/形式撥備、EBITA、fixed asset depreciation method,defer-sales defer expense, 林羅滿目各種方法都可以係accounting上顯現。咁最簡單睇年報,用大公司big 4 audit既,個creditability 就大好多,始終影響公司品牌,唔會為左收個少少audit fee 做衰自己。避開大陸公司都係唔錯既選擇,係避開做假數目的上。其中例如開支撥備,而家美國銀行做得多既係壞帳撥備,咁有d又撥多d,有d又撥少d,graham本書都有提過,公司想係bad year 㩒低個EPS,等之後低基數下back to normal 可以有更大增長空間,因為bad year everybody loss
打手出現
3175 早排最大問題係super contango,而家係demand and supply problem,所以呢段時間唔係買3175時機。等佢backwardation先再考慮
搞手打個和
作為 ex big4 人,我會講唔好對份 financial 有太大期望
其實份野係個間公司 draft 俾我地,而我地只係對上面每一粒數字做審查
點解啲公司咁鍾意請 ex auditor 做會計係因為佢地熟個 audit program 咁就識走位避開
正如十二年前一堆煤炭股,八年前既林木股一樣,我地跟本做唔到 valuation 就靠大陸一啲 valuer 做。。。結果咪 GG
而家既科網股其實差唔多,但我叫人唔好買咪同去馬會叫啲廢老唔好買潘頓一樣
呢個係佢獨有嘅問題,因為ETF跟期油,唔會跟physical oil價格,呢個係處理無法inventory下嘅便宜追蹤油價方法,老散唔知照跟就仆街了,美股隊長一早都提左叫人唔好撈油,anyways

不過我係更general指出撈貨問題:而家資訊流通,平嘅股票有佢平嘅原因,貴嘅股票亦然,因為平而撈底好易中value trap,價值投資最大嘅問題係超高增長嘅公司好多時候都係睇落好貴,但其實無人識value,因為增長太快,導致market inefficiency被突顯,用價值投資角度唔會買得落(好似ZM睇落成千倍PE,睇落好貴,但愈少愈貴

而撈底另一個問題係risk of ruin,上面有位巴打提過Taleb,就係佢提出呢個問題。不斷用撈底策略,上得山多終遇虎,錯一次嘅代價會好大,而無人撈底會保證成功,而撈底嘅原因係因為平,但愈跌愈平,愈合理化向下溝貨嘅買入原因,咁點先止蝕呢?This is paradoxical

呢種長玩會對持倉有大幅虧損風險嘅模式我唔會玩
特價唔買,唔通穿頂先買
正是,寧買當頭起,股王都係強勢股
呢個熊市教訓係唔好all in, 隨時再一日插10%, 連fed 都救唔到,睇游水著褲佬現金又創新高
3175講得明會轉倉,但無唸過會無啦啦轉倉,亦無唸過油價都負,真係當交學費,輸得多只可以講rip

宜家佢5蚊跌到2蚊,就算油價升返一倍都去唔到4蚊,之前contango 問題已經蝕左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞