點睇 超績投資客j law 收5400港幣!!!!

971 回覆
13 Like 242 Dislike
是但啦 最緊要自己股票贏就得
TA 信講股佬用咩十天廿天就死得啦
自己個套一定係自己鑽出黎
講真真係搵到既,做咩要教人,大佬一張美期十蚊美金一點 尋晚都執二百點啦

炒指數勤力做番功課,mark 番之前啲阻力位突破位,計下 pivot 用 ema 其實都夠

利申:每日努力練習,每星期俾目標自己 10% 增長
其實做咁多嘢仲要考咁多人態,點解唔淨係買指數ETF算數,頂多加埋牛熊市嘅資訊配置
我師父譚朗蔚
其實人地有講
每星期10% 巴菲特都唔夠你玩
搵夠想益下人?
用 BB 唔撚睇埋 RSI 輸撚死左啦
炒期指多過呢個數既人大有人在,人地唔講你知啫
不過冇人會走出教人
正如如來神掌,自己搵夠做咩要教你

巴神個隻係超長線機金模式,我地呢啲係投機,唔會有感情,要坐係機前面,廿點 cut loss 就 cut
其實本金愈大,%愈難高,因為liquidity
但100個人都未必有1個明
點先知佢會突破到 收市踩到xx天平均線?
j law條免費片都有講依樣野 抄又好點都好
不過連登仔話係垃圾

去到一個位就要轉用數字
而家起緊倉就要迫自己做
一定要有目標 夠數就要停,over trading 輸既比率仲大 (我星期五成日輸錢,而家打機算)
本金唔係超大嘅人,turnover係優勢;本錢大嘅人,liquidity係劣勢,但information係優勢,兩種人唔可能用同一種策略
你有十億點炒期指,你一野車一百張都郁左個價好多點,slippage會好嚴重,同你本少個陣唔同,啲老散用巴老18% CAGR做目標...
市場上有好多指標,oscillator 等等
每一個都要自己 tune 到岩用既 setting, 會話俾你知有冇力度
要俾我 rate 我會揀 EMA 大過其他指標

不過保歷加都好好用,但我會加埋 SD1 同 rsi 睇

但個股我真係投降,邊有咁多時間睇晒,有啲 trader 專炒 dollar yen 已經發達
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞