點睇 超績投資客j law 收5400港幣!!!!

971 回覆
13 Like 242 Dislike
講基本分析/價值投資,最起碼要識睇點做假數,正如巴老所言Accounting is the language of business

唔知上面堆鄙視技術分析嘅技術分析人士對此有咩高見
講基本分析/價值投資,最起碼要識睇點做假數,正如巴老所言Accounting is the language of business

唔知上面堆鄙視技術分析嘅人士對此有咩高見
老老實實我無睇過佢啲片,不過好似你講到咁有料,佢會差果7舊水?我有料既我做多2轉交易,做多啲分析好撚過啦
世界好大嘅,trade mom alpha 係ta 定fa? 我覺得定義唔倒。會用ta tools,但佢地大部份人否認ta 有predictive power
成功traders係react to the market,甚少會predict the market, 最好就唔好有咩personal opinion until it is confirmed by price
不喜勿插但我覺得react 定predict 係rhetoric 野,正如你話mm 跌市前放晒貨。咁佢係react 定predict? react 又好predict 又好,點解你覺得佢係成功trader。到最後諗又係佢準。一個永遠react 而唔predict 既trader,但連輸100次,佢係咪成功trader?
所以predict 同react 從來唔係非黑即白,react 一定有predict 成份,佢避倒就係叻,隻字眼毫不重要

我諗接近所有人都係ta 出身。psycho 當然緊要,advanced d 既behavioral 同taleb d 野都一定要睇。尤其taleb,佢雖然串過馬撚但佢既所有reminder 真係好重要

If everyone won money, who would lose money?

仲有

千萬不要過份相信自己
好認同上面有位巴打講 大家買課程前 起碼都要睇到對方有咩成績先 正如你去補習 果個名師如果拎10a 你都覺得有說服力d
講真 有d 人話出書教班就無料到 我絕對唔認同 出書多數為出名 教班就100%賺既野來 呢個世界就算你技資幾叻都唔會有100%賺既野 所以教班絕對係一個好既搵錢方法
life is long gamma 係好正,Ergodicity 同Skin in the game 係我時時刻刻remind 自己既野

好鍾意佢唔知邊個interview 講fat tails but who cares? taxi drivers wont take the risk. Only dum economists do.

ltcm 細個以為好rocket science,大個左先知高手都可以騎哩。同知Jim Simons 避倒黃金果濟一樣
佢本Dao 我都未睇晒
我都係,呢排睇市多左,少左睇書
呢排d twitter 都追唔切
前兩日去mk樓上書店
見有個後生仔問有冇超級積效
9成9都係因為聽左佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞