點睇 超績投資客j law 收5400港幣!!!!

971 回覆
13 Like 242 Dislike
條友求求其其畫幾條直線,就話市跌
睇完佢畫個幅圖都覺得好撚尷尬,連TA都稱唔上

hktvmall得一本
冇其他
如果你純粹想賺資產增值,絕對唔使灰心,亦唔使俾幾千學費,google 下d 基本資產配置例如60/40果d 已經夠

如果你想年年賺月月賺,事實上係會好灰心,beat the market 係好難
我都有睇...睇到中段都覺得有啲浪費時間。不過我都尊重返佢嘅努力嘅...始終佢都係要靠咁多年時間嚟驗證自己套系統...如果真係work...其實好平啦
佢定時定後就QUOTE D JESSIE LIVERMORE 出黎催眠人
幾識SELL 到自己講D野好合理好有理據
咁都叫護航我踩佢wo

呢條友將Mark Minervini 嘅料轉做中文就學人收錢開course
巴菲特99%嘅財富係50歲之後先賺到,the art of compounding,MM先50幾歲
Jim Simons 戰績高過巴老好多,都唔夠巴老多錢,咁又點計

根本你連巴老最崇尚嘅compounding effect都未明精粹
屌佢60分鐘條片講D野同廢青一賺3千果條撚樣一撚樣
廢清果啲仲on9
https://medium.com/the-10x-entrepreneur/warren-buffett-has-made-99-7-of-his-money-after-the-age-of-52-71e2ce04c347

比埋link你研所下
更正:99.7%先岩

MM最少點都一定有巴老嘅0.3%身家
Same 我覺得條友唯一好係share 本書出黎, 之後都冇睇佢廢up 睇完先知真係照抄
大踢爆

結論:投資要做到好撚有錢,就係要盡早有本金,愈大愈好,,搵到一套可持續有效嘅方法,不間斷去做,同埋要夠長命
枉我覺得佢有料
好彩各位ching指點
如果唔係就俾幾千蚊睇翻譯本
有啲思維同角度真係好值得散戶檢討返
當好書推介
如果佢收幾百嘅
我當睇書有聲就話啫
其實佢個名同書名翻譯一樣,都講得好清楚下
老實講,佢憑咩work?買本書,人地書個作者買股多過佢,操作既資金又多過佢,佢條友無料無往績,憑咩收咁貴?想學投資自己去買本書仲好啦
我而家先發覺
都幾誠實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞