[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
樓主點睇呢套野入面啲參賽者

https://youtu.be/N6CvmZve-aA

通靈之戰無得呃人wor
有集靈媒/先知對參賽者講左連主持人都唔知的事(係簽曬agreement聲明某d事),個主持即場係咁屌鳩個參賽者啦

重有一集係搵單親媽媽定點,有個女巫踢爆其中一條女裝假狗然後屌鳩班主持唔尊重生命的莊嚴,跟手就走人,當然,其他參賽者係未踢爆之前係唔知件事

最後係有時玩隨機提升難度,但都要命中
睇到我一舊雲
樓主可否說服我靈體存在
/而家用念力念撚死我

利申 唔信鬼神
好奇心重
睇到我一舊雲
樓主可否說服我靈體存在
/而家用念力念撚死我

利申 唔信鬼神
好奇心重

跟住就會話科學證明唔到架啦,迷信之間互片嚟確立自己套嘢都唔係第一日
睇到我一舊雲
樓主可否說服我靈體存在
/而家用念力念撚死我

利申 唔信鬼神
好奇心重

跟住就會話科學證明唔到架啦,迷信之間互片嚟確立自己套嘢都唔係第一日

我覺得唔信唔緊要,最重要係識得避忌
睇到我一舊雲
樓主可否說服我靈體存在
/而家用念力念撚死我

利申 唔信鬼神
好奇心重

多謝意見, thank you u
我想問比卡比上師兄係咪因為你地壇收到一個因為玩newage玩到出曬事的case先有感而發出post?
睇到好似超人大戰火影忍者咁

兩邊都完全冇根冇據淨係憑經驗憑感覺做證據

迷信真係好恐怖
留名
靈修經驗有時可以有唔同既覺受。但不一定樣樣都係真,有時可能係心理暗示,自己帶住某種概念去靈修時,當一日覺受生起,就先入為主以為係實係果樣野。呢個就係問題。

迷信真係好恐怖

各位佛爺道爺可唔可以拍片示範下點驅鬼

順便用X光照下隻鬼既構造睇下係咪外星生物

迷信真係好恐怖

多謝意見,thank you u

迷信真係好恐怖

做乜尻

迷信真係好恐怖

做乜尻

多謝
留名

迷信真係好恐怖

其實迷信唔緊要
最重要都係導人向善
凡係導人走入邪魔外道嘅
都應該屌

d newage 就係用埋好多唔同宗教嘅concept去堆砌出一套法腦野出黎

其實唔只newage,仲有好多,例如chritianity入面有所謂異端,即係摩門教,耶穌後期教徒個堆教會,都係一樣做法,就係引用一d主流宗教concept,但再自己整d新concept,變成一套宗教,咩創價學會又係呢d啦。
最大問題係,佢地洗人腦導人向一個唔好嘅地方

利伸:耶撚,但反對人信任何宗教

迷信其中一個大問題正正就係信仰同普世價值既理解有分歧
而佢地喺兩者之間會選擇自己既信仰
分歧愈大後果愈嚴重
極端d既例子就係伊斯蘭教既聖戰士

唔係話個個迷信既人都好似佢地咁
不過唔同人有唔同經歷
信仰呢家野 你相信自己既信仰係導人向善
但係人地可能會有唔同既見解 甚至鑽牛角尖
結果又係另一個邪教既開始
總之結論係唔好嘗試以自己既信仰改變其他人

通靈之戰無得呃人wor
Too long donot see
但係鬼通都已經好勁

巴打係信耶但識其他宗教啲野定係完全唔信耶?

睇完你講啲野 望一望你個名笑左
靈修經驗有時可以有唔同既覺受。但不一定樣樣都係真,有時可能係心理暗示,自己帶住某種概念去靈修時,當一日覺受生起,就先入為主以為係實係果樣野。呢個就係問題。

陳文靖師兄

陳文靖師兄

知見不足 被虛妄所迷
其實迷信於依D怪力亂神既網民,係咩年紀同學歷多 ?覺得班友好好笑 信到十足講到似層層咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞