[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
有得揀投胎做乜人去學習
好想知呢個諗法既出處係邊
有得揀投胎做乜人去學習

我唔明死左個高我其實已經覺悟狀態
咁點解仲要咁麻煩落返人間學習
死左咪得囉

都覺悟左啦 番黎托咩
Lau ming
有得揀投胎做乜人去學習

死左咪得囉

都覺悟左啦 番黎托咩

照佢咁講修練完覺悟左都係要返人間受苦,咁修練黎做咩
有得揀投胎做乜人去學習

死左咪得囉

都覺悟左啦 番黎托咩

咁睇黎轉做斷滅見好似著數小小

佛弟子會個d叫跟隨佛既教法
而佢地做唔到佛既教法會認為係自己既不足
但newage係拎左不同神秘學既教法加以修改
修改完既教法同個一個宗教既核心思想已經唔相同
咁唔叫抄叫咩?
印度教同佛教係互相有承認對方部份既聖人同教法
兩者有根本上既分別

你講通靈呢一part,我又覺得好有趣
作為一個普通人,竟然敢信隻鬼講既世界觀同教法
完全唔諗下隻鬼會唔會呃你
一心只係覺得個感覺好正,信左先,咁同hi野有咩分別?

如果個高我寫個劇本係做老毛或者希魔咁屠殺人,咁呢個高我一定係耶和華d朋友
原來殺得人多可以學者愛,又學到野
佛教徒認為人生係苦,盡量脫離輪迴
之後可以選擇承願再來
兩樣本質唔同既野

咁如果死左可以入一個宏觀思想諗野
咁其實集體自殺已經解決問題,點解仲要返去會人間學野?
呢個已經係一個好大既bug

唔作討論亦都係newage一個好大既問題
因為咩宗教都係,唔落場辯論,根本唔知自己諗既野去到邊,唔知自己諗既野有無錯
一味靠靈性,可以無視邏輯解唔通既地方
只會令自己沉醉係一個幻想出黎既愛到

唔係抄,我上面提供左我嘅見解,你嘅回應要針對我嘅講法回覆,唔係我回應唔到。不過我已經唔想再回。所以依點就算啦。

通靈方面,Ra唔係鬼,而係第六密度社會記憶複合體,唔屬於地球,簡單d,你可以叫佢外星人群體。咁我都用同一問題問返你,「你點解要信佛陀教你嘅野?感覺好正要信左先,咁同hi野有咩分別?完全唔諗下佢會唔會呃你?」

所以我一早話唔想討論落去,因為討論落去個模式,就只會係你想維護佛教信仰同「New Age是垃圾」依種睇法,而不斷嘗試去搵位攻擊我分享嘅知識同見解,你多次未了解清楚就話係bug已經証明左依一點。我唔覺得我嘅分享有幫到人,而只係不斷令相方處於戰鬥嘅腦閉塞狀態。我試過咁樣同人討論,好攰。

如果我係諗住唔落場討論、自己沉醉,我就唔會入黎呢個反New Age post冒住被圍插嘅風險講野。我可以討論而且樂於討論,但你處於依種狀態我傾向不作討論。
佛教唔係用黎信 信係比一般大眾
有得揀投胎做乜人去學習

死左咪得囉

其實上面講左架
高我唔係果個有宏觀視野嘅自我
簡單講,有三個我
1) 你所認識嘅在世嘅「我」
2) 生世之間、擁有較宏觀視野嘅我,希望去學習,自某時點開始自行決定學習方針(而唔係決定是否輪迴,輪迴是「我」必然渴望嘅選擇)
3) 高我,一個未來嘅我,根據No.2嘅自我對來世課程方針嘅決定,去編寫合宜嘅劇情。

點解靈魂唔可能死左揀唔落返黎人間,因為靈魂只想要學習,即使在世時擁有任何解脫生死嘅渴望,都會因為重返較高視野而察覺沒必要終止輪迴,唯有透過輪迴去學習,先可以將自身提升到合一/回歸造物者/造物之狀態。
有得揀投胎做乜人去學習

死左咪得囉

都覺悟左啦 番黎托咩

此刻靈魂目的唔係去脫離痛苦
痛苦係靈魂學習嘅資源
直至第三密度畢業(即以人類形式輪迴嘅層面)
當進入第四密度(進階課程,以另一種形式輪迴嘅層面),痛苦經驗會大量地脫落,生世變得較第三密度和諧。

所謂 對與錯 只係兩個極性
並唔存在所謂既 正同負

From一的法則 輪迴後收割 只存在 利他 同 利己兩個類族群既方向

而你必須透過錯 先 知咩係岩
兩者係必然需要同時存在
對錯只係世間現在既主流價值觀
同性戀以前係錯 難保將來會成為岩
全世界都同性婚姻合法
而殺生之所以錯 係因為佢奪去左另一方既學習權利

但有人就係要出黎殺人 先知殺人唔好
而呢個唔好 只係佢唔鍾意自己既呢個行為
而有人係需要被人殺 有千絲萬縷既累世關係
大家只係各取所需
由更高層面睇 係佢地自己約定今世要互對

而透過鍾意你係咩 唔想你係咩
你認識自己
再知道你係喜歡利己定利他
而呢兩個方向係一樣可以被收割 所謂揚升進化

唔好意思,我有少少唔明
基於一的法則,「他」「己」為一為異?
為一,即「他」「己」同體,何需分利己定利他兩個方向?
為異,即其本質上非一,如何達至一的法則?

需要被人殺或需要殺人算唔算將殺呢個行為合理化?
因為世界一定有既得利益者同未得利益者,係殺人者眼中係對,係被殺者及其家人眼中係錯。
究竟係要就人的行為判對錯?定係要從不同受眾的觀點判對錯?
如果殺人同被殺都只係消極的因果關係(base on 上述需要被人殺及自己約定今世要互對),咁從邊度可以得知到被殺一方係基於「需要」「約定」?由神去判定由因果去判?
如果從「需要」呢個理論去睇,「利己」同「利他」都係無對錯
利他可以係錯,因為對方唔想你幫
利己可以係對,因為要生存落去
最終目的會係咩?
長左少少sry

唔好意思巴打,時間有限,唔能夠長答,盡可能答你我所知道嘅。

「他」「己」為一。利己利他都可以係「愛」,關鍵在於心是否開放,是否考慮自己嘅感受,是否考慮他人嘅感受,表達如「一/源頭/全」般的愛。

利己利他兩者同樣重要,同樣利「一」。但當為左「利己」而剝奪「一」的其他部份(即係其他人),即無法表達出「一的法則」。

只要心去開放考慮他人果一刻,就達至愛。無論面前結果係對方覺得你冇幫到手,或者甚至幫倒忙。現實嘅結果只係預先設計好嘅劇情幻象。每一次摯誠的幫忙,每一個以他人感受作出發點嘅轉念,點點滴滴累積,先係人生幻象結束後真正可見嘅果實。

感謝此刻有一個機會比我談論一的法則。未算回哂,睇下今晚有冇時間。
有我 所以後有 佛教做到無我 先真正離苦
new age 班傻仔邊會咁易信樓主
你吹多幾多句有說服力嘅
都係改變唔到迷信撚架喇
你吹多幾多句有說服力嘅
都係改變唔到迷信撚架喇

種粒種子等佢萌芽
你吹多幾多句有說服力嘅
都係改變唔到迷信撚架喇

種粒種子等佢萌芽

因緣具足就會
唔好意思,作為第3者睇學佛嘅各位同new age 嘅人好似village_dali/不德之鳥嘅對答,我會對new age 有好感多啲。起碼佢哋唔會質疑人地個believe.
第4密度咁低層次?

香港人口密度完勝

好心你要信都唔好信埋啲偽科學啦
唔好意思,作為第3者睇學佛嘅各位同new age 嘅人好似village_dali/不德之鳥嘅對答,我會對new age 有好感多啲。起碼佢哋唔會質疑人地個believe.

雖然我傾向佛教,但我感覺似係學佛嘅各位語氣帶點拙拙迫人,會容易令人產生不好感。
第4密度咁低層次?

香港人口密度完勝

好心你要信都唔好信埋啲偽科學啦

科學既世界好細

雖然我傾向佛教,但我感覺似係學佛嘅各位語氣帶點拙拙迫人,會容易令人產生不好感。

討論既過程容易產生不自覺既我執

如果一個學得好嘅修行人係咪同人討論嘅時候就唔會産生我執呢?定還是我理解錯誤?

如果一個學得好嘅修行人係咪同人討論嘅時候就唔會産生我執呢?定還是我理解錯誤?

會一句秒左你 因為有智慧 我仲係痴愚
個人觀點

以佛教角度出發,死左之後個中陰身並唔係我地覺悟狀態(阿賴耶識),而係同你生前個意識無差幾,呢個情況下人容易受業力牽引再次輪迴轉世,只有你修行能夠有能力去返原始狀態,咁死後就真係「不受後有」,到時你揀入滅又好,落返黎塵世幫人都無問題。

以new age角度出發,一啲高我(若要同佛教對比,我估即係第六至第八識之間不停切換既狀態)會決定著手design「人生藍圖」,即係我地現今算命算到個啲就係個藍圖,去幫助係地球進行緊人生遊戲既意識學習點樣超脫生死。

再以風水命理學+頭先兩個派別思想combine埋一齊黎講,當然如果我地覺悟左之後,個藍圖可以講係廢左無乜用,因為你已經無必要用呢啲苦難同人際去幫助自己成長,但亦可以隨喜去依一依藍圖所指示去同某啲人相遇並盡可能令人有所成長,咁當你依照(順應天命)去經歷呢啲所謂「不幸既命運」,就唔會覺得苦,反而可以開心自在地完成你係地球既任務,菩薩回頭普渡眾生

唔會令人感到唔舒服既討論係顯現無我執既一種
因為你既狀態係好自然地share看法,無說服性質係度
如果有人因為你share既內容而產生不愉快
咁就係佢生左我執
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞