[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
第幾個49

以前係香討睇到個女仔話因為唔想輪迴所以決定學法,佢好似有講今生就算努力修行都未必可以做到唔駛再輪迴
咁其實學法係咪真係有機會唔駛再受輪迴之苦?

有咁嘅說法。
未知個制度點玩。可能要死咗先知。

唔洗論迴係你個魂。你都係死咗,你嘅人格,記憶唔知keep唔keep到。

佛家裹面 其中一個講法係 業力(karma )輪迴。
要斷晒karma先。

以下係我估嘅。
入(皈依)咗門派(茅山)可以申請豁免輪迴,繼續修行。

死咗確認咗再話你知

學法科無得斷輪迴呀

唯有修佛法先可以

學法係行善積福成仙做天人

學佛係天人(神) 都唔去做 因該神都會死 都要輪迴

可能真係你講咁.. 老老實實真係未搞清楚。
因為會感應到一D以往生既學法/學氣既祖師。如果佢地去左輪迴應該就唔會出現。或者遲D先去輪?

遊仙都係活在輪迴當中
僮身正是 神有壽命 人有 鬼有 會死就會輪迴 比你幾千年命 都有要死既一日

有緣再詳談

如果想自己修行除咗多做善事,仲要做D咩?
女性可唔可以修道或者修佛?
之前聽人講過,女性有D野係唔比修,但我唔記得係咩野

1,守五戒,坐禪
2,女性可以修道,證阿羅漢得解脫

其實坐禪係咪即係冥想?

以前係香討睇到個女仔話因為唔想輪迴所以決定學法,佢好似有講今生就算努力修行都未必可以做到唔駛再輪迴
咁其實學法係咪真係有機會唔駛再受輪迴之苦?

有咁嘅說法。
未知個制度點玩。可能要死咗先知。

唔洗論迴係你個魂。你都係死咗,你嘅人格,記憶唔知keep唔keep到。

佛家裹面 其中一個講法係 業力(karma )輪迴。
要斷晒karma先。

以下係我估嘅。
入(皈依)咗門派(茅山)可以申請豁免輪迴,繼續修行。

死咗確認咗再話你知

學法科無得斷輪迴呀

唯有修佛法先可以

因為會感應到一D以往生既學法/學氣既祖師。如果佢地去左輪迴應該就唔會出現。或者遲D先去輪?

遊仙都係活在輪迴當中
僮身正是 神有壽命 人有 鬼有 會死就會輪迴 比你幾千年命 都有要死既一日

有緣再詳談

1,守五戒,坐禪

其實坐禪係咪即係冥想?

唔太清楚其他門派既冥想
佛教坐禪就係將自己既心集中係某樣事物先, 如呼吸, 光明,自己既身體等等
去到個心可以唔亂既時候就可以用定心觀無常, 四聖諦等
目的係離苦
巴打唔好離題 變左法科討論喇
針對返new age屌對去
如果 屌每個point 可以對應返法科 觀點會更好

另外想問問 佛教 道教 唔係兩派黎咩?
我理解前者傾向 普渡眾生(大乘) 自修成佛(小乘)
後者 講自已逍遙快活成仙
唔知我有冇理解/搞錯

new age 包裝得現代d 係易入口d
我都係睇過少少new age書
有時覺得鬼鬼地
咩冥想 充脈輪 指導靈 勁似好易走火入魔

但係任何宗教都係咁.
你永遠唔知一切感應係咪高等靈體水鳩你
只能選擇信/唔信

我有少少想尋找 人真實/本質 係咩
作為一個凡夫俗子 on99 咁過一世好似冇咩意義
如果有更高嘅 目標/進化, 我會願意去摸索

你講六壬 鬥法 打鬼 果d...我又覺得學左會好多麻煩
正如Neo 食左粒藥就返唔到轉頭

sor9 一次打左咁多野 希望唔會影響討論
book 已mark 希望 巴打繼續

唔知我有冇理解/搞錯

有時覺得鬼鬼地

但係任何宗教都係咁.
只能選擇信/唔信

脈輪 靈氣 點會走火入魔?
靈氣可以用黎醫人醫己
外國學校已經有靈氣尼科修讀
外國醫院都有一個部門係用靈氣做治療

靈氣可以用黎醫人醫己

靈氣我當係同氣功相近去睇啦
有時我認同 真理 好多時係 殊途同歸

關於脈輪 係有支持反對兩面
兩面我都唔熟所以抱有懷疑 都好合理
http://blog.sina.com.tw/8316/article.php?entryid=631981

靈氣可以用黎醫人醫己

http://blog.sina.com.tw/8316/article.php?entryid=631981

純粹討論
我既睇法係, 如果NEWAGE覺得佛係高等靈, 或者係分裂既靈魂回歸到一個統一既地方, 咁就有問題, 已經唔係講緊佛

同埋提升靈性呢個TERM好空泛, 靈性=善?定係禪修程度?唔理係邊樣, 都唔佛教既最終目標
巴打可唔可以講多d出體既情況同有咩害
係班new age大師post見到有人話出體飛到外太空見到地球唔係圓亦都無轉
有d又話咩飛到其他星球定佢地口講既咩其他維度

出體而家都仲好有爭議性,我認知有幾種可能性,有錯指正,有多請補充
靈魂出竅、自我願望投射、夢境
如果靈魂出竅,咁靈魂出竅目的係咩?又係根據咩理論?其一
其二,靈魂出體係可控制定非可控制?如果係可控制咁全世界人都可以做到,但個方法同詳細理論係點?願聞其詳。
如果唔可以控制,咁出體即係偶然,咁即無需理論,因為理論應該係有廣泛性同應用性,形同買六合彩。
其三,出體所見係真實定非真實?如果係真實,應該可以提出確實證據。再者,如果出體可以見到外界真實,咁可以破除大部分陰謀論,得到真相。
如果係非真實的,咁同夢無分別,休息多啲。
所課高我或天使,好多時都係開放自我意識同靈界溝通,但要留意,你打得開道門,乜人都入得黎,好嘅同養鬼仔無分別,壞嘅後果不堪設想,所謂結界護身又係咪宗教呢?用宗教儀式但係教徒,護法又會唔會幫?點能肯定高我唔係外靈呢?
佛教修行都係修自己,萬法不離其宗,但高我似係外力。
宗教唔係申述工具,用個別宗教名相同時指控人引經據典,同自打嘴巴有咩分別?

唔知我有冇理解/搞錯

有時覺得鬼鬼地

但係任何宗教都係咁.
只能選擇信/唔信

靈氣可以用黎醫人醫己

修得唔好就會走火入魔
會出現幻覺,成日好似聽到有人同佢講野
見到d古靈精怪野
(唔少newage人都聽到見到呢d野)
又或者會出現無明疼痛

用正確既方法去修咪無事,但問題個班人上網睇完,聽D網友講幾句又話自己修
正如你揸車,用正確方法揸係無問題,但你無學過 是但上網睇完D所謂教學就去揸咪好易出事

學法科無得斷輪迴呀

唯有修佛法先可以

遊仙都係活在輪迴當中

有緣再詳談

1,守五戒,坐禪

其實坐禪係咪即係冥想?

唔太清楚其他門派既冥想
佛教坐禪就係將自己既心集中係某樣事物先, 如呼吸, 光明,自己既身體等等
去到個心可以唔亂既時候就可以用定心觀無常, 四聖諦等
目的係離苦

於相而離相為禪 心有萬念而不動為定

唔知我有冇理解/搞錯

有時覺得鬼鬼地

但係任何宗教都係咁.
只能選擇信/唔信

靈氣可以用黎醫人醫己

修得唔好就會走火入魔
見到d古靈精怪野
又或者會出現無明疼痛

大小乘本來就無有分別 都係同一個目標

唔知我有冇理解/搞錯

有時覺得鬼鬼地

但係任何宗教都係咁.
只能選擇信/唔信

靈氣可以用黎醫人醫己

修得唔好就會走火入魔
見到d古靈精怪野
又或者會出現無明疼痛

用正確既方法去修咪無事,但問題個班人上網睇完,聽D網友講幾句又話自己修
正如你揸車,用正確方法揸係無問題,但你無學過 是但上網睇完D所謂教學就去揸咪好易出事

如果係基本氣功層面都還可以
拙火定以上既功法,你跟newage修一樣死

咁放心,我係跟出面老師學靈氣

靈氣可以用黎醫人醫己

純粹討論

啲編嘢正呀喂,推廣

靈氣可以用黎醫人醫己

純粹討論

啲編嘢正呀喂,推廣

喜好阻礙世人成佛之魔
想問佛家 法家 道家,你地係咪無脈輪宜樣野?
想知道你地既學說係咪否定脈輪存在,定純粹否定newage盲目叫人開脈輪?

純求知
想知道你地既學說係咪否定脈輪存在,定純粹否定newage盲目叫人開脈輪?

純求知

佛教密宗有脈輪,newage既脈輪正正就係抄印度同藏密既脈輪
但印度同藏密既三脈七輪除基本功外
基本上嚴禁外傳,同時需要有足夠知見先可以修習

因為修脈輪唔係為左比你強身健體用
而係為左明心見性用
能夠強身健體只係附帶利益
係修三脈七輪期間會有好多幻象
呢樣就係無足夠知見既人會奶野既地方
所以點解newage可以咁快修到見到野就係咁解
幻象,或者比魔入侵

長知識 謝謝

純求知

佛教密宗有脈輪,newage既脈輪正正就係抄印度同藏密既脈輪
但印度同藏密既三脈七輪除基本功外
基本上嚴禁外傳,同時需要有足夠知見先可以修習

因為修脈輪唔係為左比你強身健體用
而係為左明心見性用
能夠強身健體只係附帶利益
係修三脈七輪期間會有好多幻象
呢樣就係無足夠知見既人會奶野既地方
所以點解newage可以咁快修到見到野就係咁解
幻象,或者比魔入侵

係咪唔同普通數入息, 光明想嗰啲?
係唔同既野來?
可唔可以唔好貼圖或貼d無咁恐㤄ge圖,上面張圖好拎恐怖

牧師你唔好嚇人啦 ,驚驚

佢唔識貨
驅魔好有用

依張好野
如果有加持重理想

利申:你講過

可唔可以講下張野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞