[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike

以前係香討睇到個女仔話因為唔想輪迴所以決定學法,佢好似有講今生就算努力修行都未必可以做到唔駛再輪迴
咁其實學法係咪真係有機會唔駛再受輪迴之苦?

有咁嘅說法。
未知個制度點玩。可能要死咗先知。

唔洗論迴係你個魂。你都係死咗,你嘅人格,記憶唔知keep唔keep到。

佛家裹面 其中一個講法係 業力(karma )輪迴。
要斷晒karma先。

以下係我估嘅。
入(皈依)咗門派(茅山)可以申請豁免輪迴,繼續修行。

死咗確認咗再話你知

但如果今世唔修心養性就實無得豁免(我估)
總之,信new age 嘅,可以當我講嘅係一個假設,難保我地唔係生存係我所講嘅啲個設定底下嘅眾多平行世界嘅其中一個世界。

都有可能我係敵對外星勢力派嚟拖慢你哋揚昇嘅打手。

亦有可能我就係你地嘅高我, 俾緊考驗你地。

呵呵

不如講過真實經驗你知
最近連登有人自稱已成佛,我一眼睇落去已經知有問題,背後重見到好凍的陰氣出暗藍光的男人陰影(可能我睇錯),之後再睇佢講野就唔見左陣氣好似變返正常,但係經驗唔係好實
我都擔心佢出事

天魔嘛 叫走左佢唔好搞住晒啦

以前係香討睇到個女仔話因為唔想輪迴所以決定學法,佢好似有講今生就算努力修行都未必可以做到唔駛再輪迴

有咁嘅說法。

唔洗論迴係你個魂。你都係死咗,你嘅人格,記憶唔知keep唔keep到。

要斷晒karma先。

以下係我估嘅。

死咗確認咗再話你知

但如果今世唔修心養性就實無得豁免(我估)

我唔套清楚佢地道山個概念係點

其實唔使諗到咁複雜,去邊已經係後話
今生唔去惡修善,死後唔好話去免去輪迴道山果d, 就連投生善道都可能有問題

有咁嘅說法。

要斷晒karma先。

以下係我估嘅。

死咗確認咗再話你知

學法科無得斷輪迴呀

唯有修佛法先可以

學法係行善積福成仙做天人

學佛係天人(神) 都唔去做 因該神都會死 都要輪迴

可能真係你講咁.. 老老實實真係未搞清楚。
因為會感應到一D以往生既學法/學氣既祖師。如果佢地去左輪迴應該就唔會出現。或者遲D先去輪?

有咁嘅說法。

要斷晒karma先。

以下係我估嘅。

死咗確認咗再話你知

學法科無得斷輪迴呀

唯有修佛法先可以

因為會感應到一D以往生既學法/學氣既祖師。如果佢地去左輪迴應該就唔會出現。或者遲D先去輪?

我覺得唔使諗到咁複雜

有咁嘅說法。

要斷晒karma先。

以下係我估嘅。

死咗確認咗再話你知

學法科無得斷輪迴呀

唯有修佛法先可以

遊仙都係活在輪迴當中
僮身正是 神有壽命 人有 鬼有 會死就會輪迴 比你幾千年命 都有要死既一日

有緣再詳談

如果想自己修行除咗多做善事,仲要做D咩?
女性可唔可以修道或者修佛?
之前聽人講過,女性有D野係唔比修,但我唔記得係咩野
想請教巴打業力會否完結?
我們在每一世消除同時又是否會繼續積聚業力?
可能有少少1999
總之,信new age 嘅,可以當我講嘅係一個假設,難保我地唔係生存係我所講嘅啲個設定底下嘅眾多平行世界嘅其中一個世界。

都有可能我係敵對外星勢力派嚟拖慢你哋揚昇嘅打手。

亦有可能我就係你地嘅高我, 俾緊考驗你地。

呵呵

不如講過真實經驗你知
最近連登有人自稱已成佛,我一眼睇落去已經知有問題,背後重見到好凍的陰氣出暗藍光的男人陰影(可能我睇錯),之後再睇佢講野就唔見左陣氣好似變返正常,但係經驗唔係好實
我都擔心佢出事

唔好擔心喇,費事牽連到搞著自己

自稱成佛但仲上連登不過想知邊個

釋迦牟尼佛入滅前曾說,下一尊佛係彌勒佛
《中阿含經》:「佛告諸比丘。未來久遠人壽八萬歲時。當有佛。名彌勒如來.無所著.等正覺.明行成為.善逝.世間解.無上士.道法御.天人師。號佛.眾祐。」

一,而我地身處呢個劫(成、住、壞、空為一劫),名稱叫賢劫,有一千尊佛會降臨,彌勒佛係下一尊佛
二,未來人命去到八萬歲,先有彌勒佛

如果有人話自己成佛,就要小心了
可能有少少1999

你想用咩角度睇?
佛陀角度係業力冇得消除
凡夫做善/惡事會產生善/惡業
而覺悟者做既事係唔會再產生業,但亦會受未覺悟前所造既業影響
如非重大惡業,如殺害父母,一般較輕既惡業可用大量善業溝淡,減輕惡報

有咁嘅說法。

要斷晒karma先。

以下係我估嘅。

死咗確認咗再話你知

學法科無得斷輪迴呀

唯有修佛法先可以

遊仙都係活在輪迴當中
僮身正是 神有壽命 人有 鬼有 會死就會輪迴 比你幾千年命 都有要死既一日

有緣再詳談

如果想自己修行除咗多做善事,仲要做D咩?
女性可唔可以修道或者修佛?
之前聽人講過,女性有D野係唔比修,但我唔記得係咩野

1,守五戒,坐禪
2,女性可以修道,證阿羅漢得解脫
留名
可能有少少1999

你想用咩角度睇?
佛陀角度係業力冇得消除
如非重大惡業,如殺害父母,一般較輕既惡業可用大量善業溝淡,減輕惡報

佛教不嬲係講 善業不能低消惡業 喎師兄。

回返 業力完結問題,
假設A情傷完B,B就會下世報仇,A又會再下一世報仇,一直輪迴落去。
直到有一方唔想再報仇,不生憤怒/怨恨之心,原諒對方。
就可完結此karma 。
(以上個人意見,只供參考)
可能有少少1999

你想用咩角度睇?
佛陀角度係業力冇得消除

回返 業力完結問題,
假設A情傷完B,B就會下世報仇,A又會再下一世報仇,一直輪迴落去。

係可以低消 但有用盡既一日
可能有少少1999

你想用咩角度睇?
佛陀角度係業力冇得消除

回返 業力完結問題,

注意我係用溝淡呢個字眼,詳情可參考鹽水喻經
可能有少少1999

你想用咩角度睇?
佛陀角度係業力冇得消除

回返 業力完結問題,

應該無得溝淡啵 巴打
可能有少少1999

你想用咩角度睇?
佛陀角度係業力冇得消除

回返 業力完結問題,

應該無得溝淡啵 巴打

溝淡可能講緊重業輕報
可能有少少1999

你想用咩角度睇?
佛陀角度係業力冇得消除

回返 業力完結問題,

應該無得溝淡啵 巴打

但有一種情形,雖是作不善業,卻得以使此人在活著的時候,就令他現世提前輕受,於來世不會再感受地獄淒慘的苦報。

那是什麼樣的情形呢?如果有人雖然犯過錯,但只要他知非即改,不二過,並努力修持身、口、意、等的善業,努力持戒,開發心意,聽聞正法增長正見智慧,再加上壽命夠常,有足夠的時間或機會可以再悔過修善,那麼雖然這個人在還活著的時候就已經非常的辛苦,但是因為無量慈悲喜捨的善業已沖淡其過往的惡業,這個人於來世便不會再感受地獄的苦果。

就好比在印度的恆河裡放進一兩大把鹽,因為水多鹽少不成比例之故,並不會使得恆河水鹹的無法令人飲用。

過往所犯的錯就好比那一兩把鹽;而修持身、口、意、等的善業,精進持戒,開發心意,聽聞正法增長正見智慧,壽命夠長,有足夠的時間或機會可以再悔過修善就好比那恆河水;恆河水不會鹹的無法令人飲用就用來比喻來世不會再感受地獄的苦果。

http://www.charity.idv.tw/n/y11.htm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞