[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike

聽講有d符一年要換

應該都唔止一年

睇師傅功力

正路會叫人定期換。。師傅都要開飯

佢...
免費
所以唔知

聽講有d符一年要換

應該都唔止一年

睇師傅功力

無錯
其實日本啲御守都有賞味日期

聽講有d符一年要換

應該都唔止一年

睇師傅功力

無錯
其實日本啲御守都有賞味日期

呢d真係一年
留名
尋人啟事:法國雙非人 巴打
好奇問問
點樣知自己有無俾野搞

冇學過嘅就唯有靠識啲樣嘢嘅人分。最麻煩嘅係你又唔識分嗰個人係咪真係識分,太多呃錢嘅老千。

以下係 有機會 比鬼搞 既跡象,當然,唔係100%

- 長期休息極都唔夠精神,無黎神氣,長期病,睇極醫生都唔好

- 有幻聽幻覺,你覺得自己有精神病/比人迫去睇,但睇左好耐精神科醫生,食左好耐精神科藥物都好唔返,個人越來越溫溫燉燉

- 你覺得自己既第六感好強,讀到人地個心。

- 不斷發生一啲機率上唔應該連續發生嘅事

我係睇左好耐中醫都係反反覆覆咁
如何求證解決

食一排藥就好得晒既話就唔洗病啦

我個一排係已經幾年
如果係絕症我邊捱到咁耐
但係反反覆覆真係好痛苦

#367 早知射你落牆 巴打,追住post先,遲啲留言覆你

唔係真係俾你用念力屌死左掛

睇到我一舊雲
樓主可否說服我靈體存在
/而家用念力念撚死我

利申 唔信鬼神
好奇心重

睇到我一舊雲
樓主可否說服我靈體存在
/而家用念力念撚死我

利申 唔信鬼神
好奇心重

睇童女迦葉品
岩岩比個茅山同事醒左幾句
話要比野我帶返一頭半個月

唔鐘意直接講囉,唔會迫你掛

唔係啦
佢話我奶野
比野我坐晒返個人

唔係啦
佢話我奶野
比野我坐晒返個人
坐禪 同 冥想 分別係?

坐禪一般用毗盧七支坐法, 有一定坐姿要求. 冥想我諗訓係到都可以做掛.

坐禪一般用毗盧七支坐法, 有一定坐姿要求. 冥想我諗訓係到都可以做掛.

名相問題,如果禪宗可以行也禪,坐也禪,讀經都可以隨文入觀
佛教有「止」「定」「觀」,定中起觀,例如四念處、空假中三觀等等,好似天臺宗,已經有粗心住、細心住、慾界定等等層次
佛陀教禪定同當時嘅外道已經好唔同,外道最終會去到空無邊處、色無邊處、無所有處、非想非非想處
所以一定要搞清楚自己學緊咩,追求啲咩,就算行錯路都可以請教師父

佛教有「止」「定」「觀」,定中起觀,例如四念處、空假中三觀等等,好似天臺宗,已經有粗心住、細心住、慾界定等等層次
佛陀教禪定同當時嘅外道已經好唔同,外道最終會去到空無邊處、色無邊處、無所有處、非想非非想處
所以一定要搞清楚自己學緊咩,追求啲咩,就算行錯路都可以請教師父

只要按佛經行事, 就唔會行錯路.佛經即是佛陀既說話,是真理. 反而師父有機會會講錯,教錯. 好似唐代好出名既善導法師, 佢係淨土宗"掌門", 佢什至教人自殺往生,
當然佢有十幾萬既理論, 但係就算係門外漢都知自殺是犯很重的殺戒, 係經講既,
又點會咁做呢. 但中國人有崇拜權威既DNA, 善導法師作為一宗之主,加上極出色既口才, 說服力, 所以當時真係有好多人聽佢講, 走去自殺, 是好可悲的.

只要按佛經行事, 就唔會行錯路.佛經即是佛陀既說話,是真理. 反而師父有機會會講錯,教錯. 好似唐代好出名既善導法師, 佢係淨土宗"掌門", 佢什至教人自殺往生,
當然佢有十幾萬既理論, 但係就算係門外漢都知自殺是犯很重的殺戒, 係經講既,
又點會咁做呢. 但中國人有崇拜權威既DNA, 善導法師作為一宗之主,加上極出色既口才, 說服力, 所以當時真係有好多人聽佢講, 走去自殺, 是好可悲的.

其實依家啲佛經你又知冇人修改過?

「卡拉瑪人,你們只要把握一項原則,那就是:不可因為傳說就信以為真;不可因為是古老的傳統就信以為真;不可因為是正在流行的消息就信以為真;不可因為是宗教經典或書本裡的記載就信以為真;不可因為符合羅輯就信以為真;不可以為根據哲理就信以為真;不可因為符合常識或外在的推測就信以為真;不可因為符合自己的預設、見解、或觀念就信以為真;不可因為演說者的權威就信以為真;不可因為『這個沙門是我的導師』就信以為真。」

佛陀接著說:「卡拉瑪人,當你們自己知道:『這些事是不好的,這些事是有過失的,這些事會受智者譴責的,做這些事情會導致後患無窮,當這些事被採用時會帶來傷害及痛苦之時』--你們便應該捨棄或遠離他們。無論在任何時候,當你們很清楚知道這些事情是不善的、是錯誤的、會受智者譴責的、若接受或採取之後會帶來損害、傷害、痛苦和煩惱時,那麼你們便應該捨棄遠離這些事情。」

http://www.charity.idv.tw/n/y10.htm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞