[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
我想問你地點睇與神對話呢本書?
個人認為,只要純粹普通正常人,唔係疑神疑鬼,或者開口埋口講能量乜乜物物果種人,淺度地學習下禪修無太大問題。打下坐就比鬼攪其實算係幾extreme case。

神通方面都好depends,某些人只需要好少既定力就可以自然觸發神通,某些無論定力去到幾深都未必有神通顯現出黎。
個人認為,只要純粹普通正常人,唔係疑神疑鬼,或者開口埋口講能量乜乜物物果種人,淺度地學習下禪修無太大問題。打下坐就比鬼攪其實算係幾extreme case。

神通方面都好depends,某些人只需要好少既定力就可以自然觸發神通,某些無論定力去到幾深都未必有神通顯現出黎。

無錯,如果只係靜坐數呼吸影響唔大
但要追求同外界溝通,就會危險,無論係自己幻想出黎定係外靈,都會容易影響精神狀態
好多外道所謂教主都有神通,但最終都唔係正途,好易走錯路

無錯,如果只係靜坐數呼吸影響唔大
但要追求同外界溝通,就會危險,無論係自己幻想出黎定係外靈,都會容易影響精神狀態
好多外道所謂教主都有神通,但最終都唔係正途,好易走錯路

好同意

即係數呼吸 一數到十 不停重覆 好好咁觀察出入既多少

其實你啱既, 打坐要有正見同正念

可能佢坐到一個位會有禪相, 所以有底會啲

要知道自己打坐係為咩, 唔可以係為左神通能力而做

如果要平靜有好多方法 唔一定打坐 同埋數入息都可以玩到有神通 或者則邊唔好既野會搞你 無底會危險

痴線

練咗幾年入息都未試過

有機會 如果本身易撞野 再坐

數息係以前道教中學學校學翻嚟,依加係無神論,呢個係提升專注力嘅方法,同鬼神之說冇關係

個人認為未清晒自己啲障礙之前數息唔會出神通
經驗係因緣足(心理上已再無恐懼)個刻先會有

普通人練習數息或者係佢接受到既風險如主題冥想
都係佢自己既路黎,同慢慢練膽差唔多
當然守戒個啲都係幫你打底,人地有呢個需求自然會問
若果唔係打算觀宇宙萬物點樣緣起緣滅
數息法係一個幾好既現世修法,從自己做好再顧人

有神通個陣附送啲「唔好既野」搞你就既來之則安之
最多羅家英上身渡埋佢個份佢就怕鳩左你唔搞你

咁你攪掂左味呀

如果要平靜有好多方法 唔一定打坐 同埋數入息都可以玩到有神通 或者則邊唔好既野會搞你 無底會危險

痴線

練咗幾年入息都未試過

有機會 如果本身易撞野 再坐

數息係以前道教中學學校學翻嚟,依加係無神論,呢個係提升專注力嘅方法,同鬼神之說冇關係

個人認為未清晒自己啲障礙之前數息唔會出神通
經驗係因緣足(心理上已再無恐懼)個刻先會有

普通人練習數息或者係佢接受到既風險如主題冥想
都係佢自己既路黎,同慢慢練膽差唔多
當然守戒個啲都係幫你打底,人地有呢個需求自然會問
若果唔係打算觀宇宙萬物點樣緣起緣滅
數息法係一個幾好既現世修法,從自己做好再顧人

有神通個陣附送啲「唔好既野」搞你就既來之則安之
最多羅家英上身渡埋佢個份佢就怕鳩左你唔搞你

咁你攪掂左味呀

無事啦適應期黎姐 又唔係啲咩特別野
學術post
留名

我認同「導人向善」為大前題呢個本質

亂鳩黎睇番上面d post 講真係好易出事

利申:細個番過教會 已家無宗教
但相信一切既野都係選擇
學術post
留名

但相信一切既野都係選擇

一念生無明
即係樓主唔建議自己一個冥想?

求解答

Lin登新人巴打在 #352 講得好好,如果冥想目的是追求同外界溝通就一定有問題。

因為我們這邊不需要做冥想方面的修練,而且有一些基本保護力量同可以分辯到接觸到啲乜。普通人冥想方法要請教其他師兄了
比卡巴打
小弟最後幾問
點先知自己適唔適合學法?
如何入門?
茅山術 硬係俾電視劇 渲染成 黃袍道士有陣柒味 是咪世人誤解?
想幫人為主應該學咩?

陰陽眼,靈感,第六感,仙骨,仙緣,全陽/全陰八字。。等等。。都。。。唔須要!
一切講心,同要練。

有陣柒味 電視既野,笑下咪算。=睇妙手仁心以為D醫生真係咁他條係醫院行行企企無事做。
道袍唔關茅山事,道家儀式先用到。

想幫人首先要練到自己唔洗人幫,即係符法僮咒結印氣乜都要學。

聽講有仙緣係學得快好多, 仲有機會學仙法, 唔係人身法
巴打有無護法/龍/神獸跟身
不過道家主張靠自己道氣, 所以連神位都唔會有
好奇問問
點樣知自己有無俾野搞
好奇問問
點樣知自己有無俾野搞

冇學過嘅就唯有靠識啲樣嘢嘅人分。最麻煩嘅係你又唔識分嗰個人係咪真係識分,太多呃錢嘅老千。

以下係 有機會 比鬼搞 既跡象,當然,唔係100%

- 長期休息極都唔夠精神,無黎神氣,長期病,睇極醫生都唔好

- 有幻聽幻覺,你覺得自己有精神病/比人迫去睇,但睇左好耐精神科醫生,食左好耐精神科藥物都好唔返,個人越來越溫溫燉燉

- 你覺得自己既第六感好強,讀到人地個心。

- 不斷發生一啲機率上唔應該連續發生嘅事
好奇問問
點樣知自己有無俾野搞

冇學過嘅就唯有靠識啲樣嘢嘅人分。最麻煩嘅係你又唔識分嗰個人係咪真係識分,太多呃錢嘅老千。

- 有幻聽幻覺,你覺得自己有精神病/比人迫去睇,但睇左好耐精神科醫生,食左好耐精神科藥物都好唔返,個人越來越溫溫燉燉

我係睇左好耐中醫都係反反覆覆咁
如何求證解決
好奇問問
點樣知自己有無俾野搞

如何求證解決

食一排藥就好得晒既話就唔洗病啦
好奇問問
點樣知自己有無俾野搞

如何求證解決

食一排藥就好得晒既話就唔洗病啦

我個一排係已經幾年
如果係絕症我邊捱到咁耐
但係反反覆覆真係好痛苦
好奇問問
點樣知自己有無俾野搞

好多香港人長期都係咁,依點都好難客觀判定
第六感強其實都未必大問題,但如果出現心性上的變化但非平靜就真係要留意,尤其係周圍同人講果d, 或者同時出現幻覺幻聽一類
至於最後一點,有時未必係關你事,或者會係發生隔山打牛的方式出現,或者因為賓主關係而攪鳩埋你,所以其實講到尾,有無學過法其實都難分真與假

純個人意見,未必一定啱
學術post
留名

但相信一切既野都係選擇

一念生無明

呢個術語我未明

上網學習下先
比卡巴打,我想請問如果我有以下情況,會唔會係有野跟住?
1. 同事同老細傾野,我好似知佢地講緊我做錯左咩/誤會我d咩禁
2.成日無精神,點休息都係,但我自己唔覺個樣好攰,通常係人地話:你又通頂呀尋晚
3.我自己一個住,早輪會聽到我呀媽用把好溫柔的聲音叫我自殺,叫我不如放棄
4.早一排訓教戈時額頭中間眉心對上會熱同感覺,試過感覺唔倒身體,但好清醒咁見倒「佛相」,當時我已經知係一定係假既。其實我只係訓唔著,我無做咩冥想,但晚晚合上眼時,唔係見倒唔同色光,就見倒曼陀羅圖案
5.我試過喺一秒都唔夠既時間入面,突然知道一d野。內容係一個細路女,喺河邊玩有意外死左,佢姓咩名咩,生咩樣同屋企係點我全部都知,但呢d訊息係突然間知道
6.我有次返屋企,因為係郊區,行到攰捉住棵樹休息,突然覺得自己feel倒樹既生命氣息,突然間覺得好平靜,好溫暖
7. 成日眼角見倒有黑影
8.親戚信佛,我陪老人家去佛堂地方,聽到經文好想嘔,十次有7次

我對自己既解釋係,我返工壓力太大,要搵野平衡返,幻覺係因為平時睇左既電影電視同生活上接觸既資訊合成出來的。老母成晚叫我自殺去死係因為我太耐無返屋企,自己心裏面內疚。眼角黑影可能同我戴隱形眼鏡有關,因為有時有野跌左上con面上就會有個影。聽到佛經想嘔可能同戈個地方的氣味有關,因為戈d地方燒香,平時唔慣可能會刺激倒。

但睇完巴打你個post,我真係好奇好想知,會唔會同戈d野有關,希望巴打可以用你的角度解答小弟
好奇問問
點樣知自己有無俾野搞

咁淨係預感下秒嘅事好準算唔算比鬼搞?
比卡巴打,我想請問如果我有以下情況,會唔會係有野跟住?
1. 同事同老細傾野,我好似知佢地講緊我做錯左咩/誤會我d咩禁
2.成日無精神,點休息都係,但我自己唔覺個樣好攰,通常係人地話:你又通頂呀尋晚
3.我自己一個住,早輪會聽到我呀媽用把好溫柔的聲音叫我自殺,叫我不如放棄
4.早一排訓教戈時額頭中間眉心對上會熱同感覺,試過感覺唔倒身體,但好清醒咁見倒「佛相」,當時我已經知係一定係假既。其實我只係訓唔著,我無做咩冥想,但晚晚合上眼時,唔係見倒唔同色光,就見倒曼陀羅圖案
5.我試過喺一秒都唔夠既時間入面,突然知道一d野。內容係一個細路女,喺河邊玩有意外死左,佢姓咩名咩,生咩樣同屋企係點我全部都知,但呢d訊息係突然間知道
6.我有次返屋企,因為係郊區,行到攰捉住棵樹休息,突然覺得自己feel倒樹既生命氣息,突然間覺得好平靜,好溫暖
7. 成日眼角見倒有黑影
8.親戚信佛,我陪老人家去佛堂地方,聽到經文好想嘔,十次有7次

我對自己既解釋係,我返工壓力太大,要搵野平衡返,幻覺係因為平時睇左既電影電視同生活上接觸既資訊合成出來的。老母成晚叫我自殺去死係因為我太耐無返屋企,自己心裏面內疚。眼角黑影可能同我戴隱形眼鏡有關,因為有時有野跌左上con面上就會有個影。聽到佛經想嘔可能同戈個地方的氣味有關,因為戈d地方燒香,平時唔慣可能會刺激倒。

但睇完巴打你個post,我真係好奇好想知,會唔會同戈d野有關,希望巴打可以用你的角度解答小弟

搵個師父月法眼望下 自己沖涼搵鹽刷完先沖 應該望到第二d野
學術post
留名

但相信一切既野都係選擇

一念生無明

呢個術語我未明

上網學習下先

睇左十二因緣先 重點思想
好奇問問
點樣知自己有無俾野搞

第六感強其實都未必大問題,但如果出現心性上的變化但非平靜就真係要留意,尤其係周圍同人講果d, 或者同時出現幻覺幻聽一類
至於最後一點,有時未必係關你事,或者會係發生隔山打牛的方式出現,或者因為賓主關係而攪鳩埋你,所以其實講到尾,有無學過法其實都難分真與假

純個人意見,未必一定啱

好啱呀~

都係好難分,要搵專家分就最好啦。咁點知個專家得唔得?要搵個識得分專家嘅專家分。。。etc
好奇問問
點樣知自己有無俾野搞

純個人意見,未必一定啱

好啱呀~

都係好難分,要搵專家分就最好啦。咁點知個專家得唔得?要搵個識得分專家嘅專家分。。。etc

其實我老友教搵鹽刷完身先沖涼 睇下有咩反應就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞