[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
樓主所言甚是...
通靈呢件事唔係講玩...
另一個就係出體...
自己意念唔夠強,又或者所謂既有雜念既,好易答錯線去啲唔好或者有惡意既靈到...
做之前要三思...

其實佢地既出體都係清明夢多
打坐式出體就唔排除真係出體
但都有機會係打坐時既幻覺

我都覺佢地啲經驗80% 都係lucid dream
oobe 唔會有"睇唔清楚" 之類既野...
打坐時既幻覺類似西洋魔法所謂既 visualize ..
太想 oobe 令自己出現類 oobe 視角...

我成日話佢地咁堅,不如做實驗
出體睇啤牌,睇到當你贏

不過打坐時既幻覺唔係visualize
打坐時既幻覺係控制唔到
visualize你控制唔到叫有精神病

咁又唔得,隻靈體會幫個人睇..

出體有8成都你以清明夢式既「出體」
得1成係會接觸靈體既方式扮出體

我願意挑戰清明夢式「出體」

我意思係new age 人唔洗出體,唔理出體真定假,隻靈體都可以"裝"左隻牌然後傳意比個人。

我都好想知佢地可以有幾具體清晰咁同靈體溝通

我問下師姐先!,佢有經驗,等等
樓主所言甚是...
通靈呢件事唔係講玩...
另一個就係出體...
自己意念唔夠強,又或者所謂既有雜念既,好易答錯線去啲唔好或者有惡意既靈到...
做之前要三思...

其實佢地既出體都係清明夢多
打坐式出體就唔排除真係出體
但都有機會係打坐時既幻覺

我都覺佢地啲經驗80% 都係lucid dream
oobe 唔會有"睇唔清楚" 之類既野...
打坐時既幻覺類似西洋魔法所謂既 visualize ..
太想 oobe 令自己出現類 oobe 視角...

我成日話佢地咁堅,不如做實驗
出體睇啤牌,睇到當你贏

不過打坐時既幻覺唔係visualize
打坐時既幻覺係控制唔到
visualize你控制唔到叫有精神病

我意思係new age 人唔洗出體,唔理出體真定假,隻靈體都可以"裝"左隻牌然後傳意比個人。

你師姐係newage人
掛住傾偈,繼續少少正題

new age 人 問: 感受到天使比到暖流我,點會係鬼呀

有兩個可能性。

1. 高級既靈體可以模擬熱既感覺。(唔好信電視電影既概念,鬼就一定冰涼
2. 恭喜你呀朋友,你已經同靈體同化緊,變緊做佢地既同類喇

你師姐係newage人

好多newage人鐘意周圍走
密宗界都唔小newage人

講起我都想報個密宗打坐班...
估唔到咁夜都引到一班師兄出來留言

我瞓先~

另外歡迎new age 朋友在此post挑機

你師姐係newage人

邊個班?

金剛乘學會嗰個毘盧七支坐

你師姐係newage人

邊個班?

金剛乘學會嗰個毘盧七支坐

有開班?

上年有,今年唔知攪唔攪...
雖然一路覺得宗教只係心靈弱者嘅精神支柱,但new age真係戇鳩先會信用科學、陰謀論同其他神話去back up自己嘅故事

btw, new age咁落力傳教,背後有咩着數?啲人多數都係自己接觸呢方面嘅嘢,冇乜聽講佢哋有教會、傳教士或者要人課金
雖然一路覺得宗教只係心靈弱者嘅精神支柱,但new age真係戇鳩先會信用科學、陰謀論同其他神話去back up自己嘅故事

btw, new age咁落力傳教,背後有咩着數?啲人多數都係自己接觸呢方面嘅嘢,冇乜聽講佢哋有教會、傳教士或者要人課金

newage 唔係宗教, 只係一個信仰
從中其實係好大個生意..
當然唔係話newage 全係呃人神化野
不過邊啲真邊啲假你要用自己常識去judge

請教有乜唔係呃人

的確有錢搵,但係同其他野唔同,搵錢個班我相信係真心覺得幫緊人。
可唔可以唔好貼圖或貼d無咁恐㤄ge圖,上面張圖好拎恐怖

的確有錢搵,但係同其他野唔同,搵錢個班我相信係真心覺得幫緊人。

呢個有興趣
究竟係有咩利益力
new age 人mode: 我地可以"觀想"(唔知有無用錯terms)一個防 護罩出來,D邪野入唔到我地架,你識條春咩!

嘩,你地咁L勁,諗下就得,咁佛家道家氣家既人唔洗修練啦,
靈體諗住有把劍劈開你D聖光氣又得唔得?

我之前都講過,自身無修練,個人都無能力,做哩D野就係請鬼問鬼+耗損自己身體
所謂既天使大多數都係鬼(唔排除有真啦,但唔係你無啦啦會請到囉,何得何能啊.....)
但比人話返轉頭

其實佢地都承認佢地講既天使同守護靈
唔係真係指個一個
好似佢地講撒拉弗,唔係真係基督教既撒拉弗
只係佢地偷基督教既名黎用
而當中既概念係善意既守護靈
但佢地係唔會亦都無法分別善意定惡意既靈體

咁亦都有好老實既"鬼" 話你知佢其實係一隻鬼
SETH 就係其中之一

不過後來又變成有第隻鬼扮 seth 係到吹水...
真係激L 死你...

咁巴打覺得Seth books值唔值得參考?
Pish
可唔可以唔好貼圖或貼d無咁恐㤄ge圖,上面張圖好拎恐怖

牧師你唔好嚇人啦 ,驚驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞