[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
想問佛家 法家 道家,你地係咪無脈輪宜樣野?
想知道你地既學說係咪否定脈輪存在,定純粹否定newage盲目叫人開脈輪?

純求知

佛教密宗有脈輪,newage既脈輪正正就係抄印度同藏密既脈輪
但印度同藏密既三脈七輪除基本功外
基本上嚴禁外傳,同時需要有足夠知見先可以修習

因為修脈輪唔係為左比你強身健體用
而係為左明心見性用
能夠強身健體只係附帶利益
係修三脈七輪期間會有好多幻象
呢樣就係無足夠知見既人會奶野既地方
所以點解newage可以咁快修到見到野就係咁解
幻象,或者比魔入侵

係咪唔同普通數入息, 光明想嗰啲?
係唔同既野來?

都聽過有顯宗祖師自己悟到氣脈明點既修法
但氣脈明點本身係南傳同顯宗都係無既
不過聽講光明想之類既修法係脈輪上都有幫助

其實即係氣功 好多修氣功都修到有神通 同易入定 但心法唔同觀到既野都唔同
想問佛家 法家 道家,你地係咪無脈輪宜樣野?
想知道你地既學說係咪否定脈輪存在,定純粹否定newage盲目叫人開脈輪?

純求知

佛教密宗有脈輪,newage既脈輪正正就係抄印度同藏密既脈輪
但印度同藏密既三脈七輪除基本功外
基本上嚴禁外傳,同時需要有足夠知見先可以修習

因為修脈輪唔係為左比你強身健體用
而係為左明心見性用
能夠強身健體只係附帶利益
係修三脈七輪期間會有好多幻象
呢樣就係無足夠知見既人會奶野既地方
所以點解newage可以咁快修到見到野就係咁解
幻象,或者比魔入侵

係咪唔同普通數入息, 光明想嗰啲?
係唔同既野來?

都聽過有顯宗祖師自己悟到氣脈明點既修法
但氣脈明點本身係南傳同顯宗都係無既
不過聽講光明想之類既修法係脈輪上都有幫助

其實即係氣功 好多修氣功都修到有神通 同易入定 但心法唔同觀到既野都唔同

類似氣功,但因為氣脈用意同氣功唔同
所以氣脈係修法上亦有不同

未修過 所以唔知
如果講newage果個思想,其實不得不了解天德聖教的歷史,天德聖教其實係一個中介,主張五教歸一(歸源),以二十字真言規範門生信眾,即忠恕廉明德,正義信忍功,博孝仁慈覺,節儉真禮和,初中期都重係好地地,但一出私心甚至搵食就出曬事

其實newage個情況都有d似天德聖教,但因為無左規範性,仆街起上來真係無法想像

未必一定啱,純個人睇法
如果講newage果個思想,其實不得不了解天德聖教的歷史,天德聖教其實係一個中介,主張五教歸一(歸源),以二十字真言規範門生信眾,即忠恕廉明德,正義信忍功,博孝仁慈覺,節儉真禮和,初中期都重係好地地,但一出私心甚至搵食就出曬事

其實newage個情況都有d似天德聖教,但因為無左規範性,仆街起上來真係無法想像

未必一定啱,純個人睇法

天德聖教都仲叫有規範
Newage無之餘仲要反對權威
呢樣形成左佢地一味靠感覺做左

係另一角度睇,只不過係由零摸索,肉血長城遮

未必一定啱,純個人睇法

出體、高我等無一套好完整理論
而且有好多陰謀論無法求證,認同宗教同時用自己方法詮釋

未必一定啱,純個人睇法

洗腦用基督教方法

未必一定啱,純個人睇法

天德聖教都仲叫有規範

佛陀經過好多世先能夠成佛
道教好多唔同經典都係仙人賜經
耶教耶穌係神子
凡人能夠得道,都唔係幾世內做到既事

除非好似密勒日巴咁有決心同具因緣成熟

未必一定啱,純個人睇法

天德聖教都仲叫有規範

佛陀經過好多世先能夠成佛
道教好多唔同經典都係仙人賜經
耶教耶穌係神子
凡人能夠得道,都唔係幾世內做到既事

除非好似密勒日巴咁有決心同具因緣成熟

證初果都要7次往返

未必一定啱,純個人睇法

洗腦用基督教方法

比較印象深刻嘅洗腦組織:
(冇接觸過嘅千祈千祈要打醒十二分精神先好接觸佢哋嘅資料,要好抽離咁認識。迷咗落去咁就一世)
幸福科學
創價學會
法撚功
其他傳銷式洗腦

遲早new age 都應該會有有心人搞個教出來,到時一定天下大亂。
巴打唔好離題 變左法科討論喇
針對返new age屌對去
如果 屌每個point 可以對應返法科 觀點會更好

另外想問問 佛教 道教 唔係兩派黎咩?
我理解前者傾向 普渡眾生(大乘) 自修成佛(小乘)
後者 講自已逍遙快活成仙
唔知我有冇理解/搞錯

new age 包裝得現代d 係易入口d
我都係睇過少少new age書
有時覺得鬼鬼地
咩冥想 充脈輪 指導靈 勁似好易走火入魔

但係任何宗教都係咁.
你永遠唔知一切感應係咪高等靈體水鳩你
只能選擇信/唔信

我有少少想尋找 人真實/本質 係咩
作為一個凡夫俗子 on99 咁過一世好似冇咩意義
如果有更高嘅 目標/進化, 我會願意去摸索

你講六壬 鬥法 打鬼 果d...我又覺得學左會好多麻煩
正如Neo 食左粒藥就返唔到轉頭

sor9 一次打左咁多野 希望唔會影響討論
book 已mark 希望 巴打繼續

脈輪 靈氣 點會走火入魔?
靈氣可以用黎醫人醫己
外國學校已經有靈氣尼科修讀
外國醫院都有一個部門係用靈氣做治療

修得唔好就會走火入魔
會出現幻覺,成日好似聽到有人同佢講野
見到d古靈精怪野
(唔少newage人都聽到見到呢d野)
又或者會出現無明疼痛

用正確既方法去修咪無事,但問題個班人上網睇完,聽D網友講幾句又話自己修
正如你揸車,用正確方法揸係無問題,但你無學過 是但上網睇完D所謂教學就去揸咪好易出事

如果係基本氣功層面都還可以
拙火定以上既功法,你跟newage修一樣死

咁放心,我係跟出面老師學靈氣

靈氣有部分好似都有類似拙火修法wor

我知道有人學氣。。靈氣係學啲乜? 乜嘢人教?

唔知我有冇理解/搞錯

有時覺得鬼鬼地

但係任何宗教都係咁.
只能選擇信/唔信

靈氣可以用黎醫人醫己

修得唔好就會走火入魔
見到d古靈精怪野
又或者會出現無明疼痛

係! 見到佢哋話出現以上症狀,仲要自圓其說(e.g. 接觸到負面外星人嘅能量),真係。。睇到我皺晒眉。

唔係話想鬧醒佢哋。
係搵緊方法救佢地。
要用佢哋可以接受到嘅言語。。唔可要狠屌
巴打可唔可以講多d出體既情況同有咩害
係班new age大師post見到有人話出體飛到外太空見到地球唔係圓亦都無轉
有d又話咩飛到其他星球定佢地口講既咩其他維度

出體而家都仲好有爭議性,我認知有幾種可能性,有錯指正,有多請補充
靈魂出竅、自我願望投射、夢境
如果靈魂出竅,咁靈魂出竅目的係咩?又係根據咩理論?其一
其二,靈魂出體係可控制定非可控制?如果係可控制咁全世界人都可以做到,但個方法同詳細理論係點?願聞其詳。
如果唔可以控制,咁出體即係偶然,咁即無需理論,因為理論應該係有廣泛性同應用性,形同買六合彩。
其三,出體所見係真實定非真實?如果係真實,應該可以提出確實證據。再者,如果出體可以見到外界真實,咁可以破除大部分陰謀論,得到真相。
如果係非真實的,咁同夢無分別,休息多啲。

所課高我或天使,好多時都係開放自我意識同靈界溝通,但要留意,你打得開道門,乜人都入得黎,好嘅同養鬼仔無分別,壞嘅後果不堪設想,所謂結界護身又係咪宗教呢?用宗教儀式但係教徒,護法又會唔會幫?點能肯定高我唔係外靈呢?
佛教修行都係修自己,萬法不離其宗,但高我似係外力。
宗教唔係申述工具,用個別宗教名相同時指控人引經據典,同自打嘴巴有咩分別?

紅字:重點係要排除佢地嘅“天使“(aka 身上隻鬼) 唔會幫個人出貓

藍字:完全係我想表達嘅嘢

大家嘅分析同表達真係利害~

唔知我有冇理解/搞錯

有時覺得鬼鬼地

但係任何宗教都係咁.
只能選擇信/唔信

唔會影響呀,大家接觸嘅嘢唔同,大家理性交流。其他巴打講佛嗰啲我都唔識,插唔到口
迷信互相批鬥Post

唔知我有冇理解/搞錯

有時覺得鬼鬼地

但係任何宗教都係咁.
只能選擇信/唔信

啲個比喻幾好。。有得著嘅同時亦有代價。知得越多,能力越大,麻煩亦越複雜。要睇你願唔願意為咗探求你追求嘅嘢付出。要自己衡量。

唔知我有冇理解/搞錯

有時覺得鬼鬼地

但係任何宗教都係咁.
只能選擇信/唔信

其實都冇乜嘢屌喇 七輪可以講多兩句,遲下。

我們這邊不是佛教/道教,所以最好請教學緊嘅巴打

有人歸茅山入道教,各有各講。

藍字:以你嘅角度睇,非常對。
初段或者可以咁樣理解,有人可以用感覺分辯到唔同種類嘅“非物質嘅意識力量”。
如果"意識力量A"係會偷走“生人嘅氣”,又有好多污濁嘅氣場包圍住..etc,咁我們就俾個名佢,叫佢做“鬼”,以後感受到嗰種感覺,就確認佢係鬼。

咁你點知你感覺到嘅“生人嘅氣嘅感覺”就係“生人嘅氣”?啊,原來你發現,越少“生人嘅氣”,嗰個人就會越冇精神,點休息都回復唔到,咁就俾個名嗰樣嘢叫“生人嘅氣”。

(我開始唔知自己噏乜。。)

要睇你信唔信有人可以好清晰咁分到以上講嘅所有嘢。另外就係個師父係堅嘅冇昆你。。

紅字:我最初接觸都係啲個原因

思路好清晰

唔知我有冇理解/搞錯

有時覺得鬼鬼地

但係任何宗教都係咁.
只能選擇信/唔信

靈氣可以用黎醫人醫己

修得唔好就會走火入魔
見到d古靈精怪野
又或者會出現無明疼痛

係! 見到佢哋話出現以上症狀,仲要自圓其說(e.g. 接觸到負面外星人嘅能量),真係。。睇到我皺晒眉。

唔係話想鬧醒佢哋。
係搵緊方法救佢地。
要用佢哋可以接受到嘅言語。。唔可要狠屌

唔使多,你可以過隔離post睇人講西遊記就知一二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞