[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

summer 有學氣係咪道家?

學法好似一定要孤貧夭 ?

註定

有聽過係 貧 夭 折 , 三樣抽一(唔係任選)

不過係中茅先要。

上茅下茅無此規矩。我們家數沒有中茅。

上茅符法
中茅陣法
下茅僮法

係咪咁分?

上下係

中唔清楚,因為自家冇。只知五鬼搬運係中茅
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

註定

不過係中茅先要。

上茅符法
中茅陣法
下茅僮法

係咪咁分?

上下係

下茅唔係降頭果d?
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

註定

不過係中茅先要。

上茅符法
中茅陣法
下茅僮法

係咪咁分?

上下係

唔洗戒口?
掛住傾偈,繼續少少正題

new age 人 問: 感受到天使比到暖流我,點會係鬼呀

有兩個可能性。

1. 高級既靈體可以模擬熱既感覺。(唔好信電視電影既概念,鬼就一定冰涼
2. 恭喜你呀朋友,你已經同靈體同化緊,變緊做佢地既同類喇

我試過係媽咪死忌日半夜有熱感 有人係我耳邊講我唔明嘅野
開頭覺得溫暖 後尾覺得心寒
原來係因為咁
掛住傾偈,繼續少少正題

new age 人 問: 感受到天使比到暖流我,點會係鬼呀

有兩個可能性。

1. 高級既靈體可以模擬熱既感覺。(唔好信電視電影既概念,鬼就一定冰涼
2. 恭喜你呀朋友,你已經同靈體同化緊,變緊做佢地既同類喇

我試過係媽咪死忌日半夜有熱感 有人係我耳邊講我唔明嘅野
開頭覺得溫暖 後尾覺得心寒
原來係因為咁

佢地要迷你有幾難 天咩使 魔鬼都扮到 你可以答佢 你點肯定唔係魔鬼
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

註定

不過係中茅先要。

上茅符法
中茅陣法
下茅僮法

係咪咁分?

上下係

唔洗戒口?

唔洗。
結婚生仔都OK。
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

註定

不過係中茅先要。

上茅符法
中茅陣法
下茅僮法

係咪咁分?

上下係

中茅好耐以前在北方比較多。以前嘅人客死異鄉要運返條鹹魚返鄉下就會找中茅嘅人,用佢哋嘅法門保住條鹹魚唔會腐爛。(啲殭屍故可能就係咁來。)

現代好似少啲見其傳人。
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

註定

不過係中茅先要。

上茅符法
中茅陣法
下茅僮法

係咪咁分?

上下係

下茅唔係降頭果d?

降本身都係由符演變出來傳去東南亞再溝咗啲當地嘅巫術。

降都有正面嘢,平安
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

註定

不過係中茅先要。

上茅符法
中茅陣法
下茅僮法

係咪咁分?

上下係

下茅唔係降頭果d?

降本身都係由符演變出來傳去東南亞再溝咗啲當地嘅巫術。

降都有正面嘢,平安

平安降,護身降等等。

個人意見:有人聽到降就好驚,又話邪又盛(電視,媒體講),其實邪唔邪都係睇人嘅心。
西方人成日用:降神會,降靈會,都係用個[降]字,點解又冇人覺得恐怖呢,唔係真係受到東方嘅民間傳說或電影,電視劇影響得咁深入文字負面意識
lm
將啲護身放喺頭到腳,有啲家數叫:灌頂,加持,封身,而喺東南亞其他地方亦有相似嘅儀式,只係用ong(音:請君入甕個甕)發音,即平安Ong[降],護身Ong[降],人缘Ong[降],好多人只係習慣見用紙張或布條所寫嘅嘢叫 符,符帖或符布,寫喺其他實物就叫:法器,其化國家用Ong呢個字嚟代表,又有乜問題呢,唔同地方有唔同方言同叫法,即平安符同平安降,試問有乜分別,只在於受法者心態,接受定係排斥。
講到離晒體添
講到離晒

講到離晒

變左茅山佬聚會
樓主識唔識整for淨化水晶符水
個陣粒八卦黑曜石幫我擋左啲黑氣就黎爛咁滯
攞去水晶宮人地俾符水我浸左兩日擺露台散黑氣
搭單問下 啊彌陀 如來佛 無佛法 無變換 呢個野係岀自邊到
留名學野!
另外想問下有時去寺院或佛堂聽到某啲經文(唔知經文嘅分別)會不自覺地想流眼淚,唔只一次。有冇啲咩分別意思呢?
留名學野!
另外想問下有時去寺院或佛堂聽到某啲經文(唔知經文嘅分別)會不自覺地想流眼淚,唔只一次。有冇啲咩分別意思呢?

你可以話係有緣,通常有兩種結果,因流淚而學佛修行;唔理會之後繼續以前生活
我都試過一次,個次好似係聽大悲咒感受眾生繼續造業受果而不自知個種感覺
「菩薩畏因,眾生畏果」
留名學野!

你可以話係有緣,通常有兩種結果,因流淚而學佛修行;唔理會之後繼續以前生活
我都試過一次,個次好似係聽大悲咒感受眾生繼續造業受果而不自知個種感覺
「菩薩畏因,眾生畏果」

皆因小弟有時睇到一啲高僧嘅事蹟(例如:虛雲和尚)都會覺得佢地好偉大,而深受感動。亦試過喺禪院聽到心經同喺慈山寺睇法會,會不受控地覺得感動而流淚。家母亦試過喺清明法會中,因聽到經文而覺得感受到眾生喺地獄受苦嘅情況,而淚流滿面。
小弟係想學習佛法的。
留名學野!

「菩薩畏因,眾生畏果」

皆因小弟有時睇到一啲高僧嘅事蹟(例如:虛雲和尚)都會覺得佢地好偉大,而深受感動。亦試過喺禪院聽到心經同喺慈山寺睇法會,會不受控地覺得感動而流淚。家母亦試過喺清明法會中,因聽到經文而覺得感受到眾生喺地獄受苦嘅情況,而淚流滿面。
小弟係想學習佛法的。

每次諗起虛雲老和尚被毒打個時都好心痛
隨喜師兄,建議多到佛堂親近善知識
留名學野!

「菩薩畏因,眾生畏果」

小弟係想學習佛法的。

我最感動係虛雲老和尚舉行祈雪法會去平息瘟疫。
多謝師兄!
黎緊我會去上部座佛教去學習打座
留名學野!

「菩薩畏因,眾生畏果」

小弟係想學習佛法的。

多謝師兄!

隨喜
留名學野!

「菩薩畏因,眾生畏果」

小弟係想學習佛法的。

多謝師兄!

去邊學?
留名學野!

「菩薩畏因,眾生畏果」

小弟係想學習佛法的。

多謝師兄!

去邊學?

我朋友幫我報左一個五月頭嘅一日禪修,係由我朋友嘅師公所主持。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞