[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
唔好意思,作為第3者睇學佛嘅各位同new age 嘅人好似village_dali/不德之鳥嘅對答,我會對new age 有好感多啲。起碼佢哋唔會質疑人地個believe.

現實生活中,我會尊重佢個人信仰
但落到場討論我唔認為要留手

我成日講,入到post討論
純粹係互相表述,咁我上網搵料得啦
我唔洗入討論區,入到黎唔質疑人,咁無意思

要辨明真理

所以如果佢地d咩咩分享區
我都懶得入去搞佢地
但討論區,我既期望係會有辯論
基本上耶教既神學我好多都係靠辯論去理清

如果大家辯論嘅目的係證明自己係啱,人地係錯,咁我冇乜好講。

但如果大家辯論嘅目的係要唔認同你嘅人認同你,接受你嘅觀點。以此目的而論,有啲說話就要諗下先講,講完反而令更多人傾向信另一方,咁都唔知話你好定唔話你好。
最ON9 係果D 動物傳心術
每次見到都想嘔

之前有為左想同隻貓掂過下,但未深入了解
最近隻貓死左,佢死左個幾日我覺得有啲唔尋常既野發生我身上,玄到我都驚,連我一位經常保持絕對理性既哲學jj朋友都話,如果我忽略呢啲巧合,會有點不負責任個隻玄

我覺得個時佢既靈魂仲係度,以前曾經絕對科學既我,到半信半疑既我,到而家而家愈黎愈相信大自然神秘既地方
唔知你地信唔信,佢留左啲msg俾我,接觸佛學
而我都會照佢既指引去接觸佛學
傳心呢啲,唔再掂,因為無必要,順隨自然

利申,曾經基督徒,覺得呢個教唔合理 冇再信,一直覺得宗教on9,到而家覺得佛學/教真正導人向善,接受到

世界一切,自己領略,循正道,雖然乜都唔知既我唔知咁多套入面邊套係正路...唉,好迷茫

唔係話傳心術有問題
而係對外宣稱嘅動物傳心術師一百個有九十九個都係假
自己有學過依啲野
對於佢地用依種方法去呃呃氹氹好不齒
借助依啲嘢去呃人
對自己嘅氣運都係唔好 要還架

而家我覺得傳心都係神通野,我唔知掂落去會點,特別係呢排我個人怪怪地,有啲好準既無聊第六感、冇咩精神,驚驚地,我當我情緒未回復,但真係唔想瀨野
追求心靈上既成長就夠
對動物我相信以耐性同愛都會足夠,傳心呢啲唔係必要
我都係學習以觀察累積經驗既動物心理學就夠

若干身 但同一想?

咁係一位三體

下 眾數 但同一思想 唔會一位三體喎

若干身係體,位格係思想
如果同一思想就一定係一位

好似唔係 我認知中 世間係屬 若干身 若干想

你岩 應該係同一身 若干想 如果佢一體個意思唔係思想

如果一身若干想就係三位一體

即係二禪天
唔好意思,作為第3者睇學佛嘅各位同new age 嘅人好似village_dali/不德之鳥嘅對答,我會對new age 有好感多啲。起碼佢哋唔會質疑人地個believe.

要辨明真理

我都懶得入去搞佢地

但如果大家辯論嘅目的係要唔認同你嘅人認同你,接受你嘅觀點。以此目的而論,有啲說話就要諗下先講,講完反而令更多人傾向信另一方,咁都唔知話你好定唔話你好。

辯論唔一定要抵毀既. 我比部鍾意比較, 例如學佛成就更大, 點解唔過來信佛呢~ NEW AGE, 茅山至多都係成仙成聖, 即係天人, 一樣走唔出因果業報同輪迴.
但理論歸理, 現實係有D人根器又真係比較差, 要佢地學菩薩道, 係比較難, 勉強佢地分分鍾仲有反效果. 所以唔會反對佢地去信行善既宗教.
樓主點睇 道家法器同佛牌

又點睇啲算命同占卜
第4密度咁低層次?

香港人口密度完勝

好心你要信都唔好信埋啲偽科學啦

科學既世界好細

細至量子大至可觀測宇宙

你仲想有幾大
動物傳心有個好on9嘅學說係寵物死左之後會去彩虹橋,等主人壽命已盡再起返一齊。樓上講得啱,動物都有佢地自己嘅進程,我唔信佢地死左之後會on99等你。

痴線人畜殊途呀 唔排除佢地有執念要等主人,但做主人既一定一定要識放手,俾過左世既寵物盡快返去自己條路

要辨明真理

我都懶得入去搞佢地

辯論係真理,愈辯愈明
入得黎既多數都企哂邊
要傳教唔會上連登

你講呀,傳教科技化喇

咁係一位三體

若干身係體,位格係思想

即係二禪天

有聽過個講法係阿拉係天魔 耶和華係耶穌兄弟個啲咁既野 不過唔考究了

若干身係體,位格係思想

即係二禪天

有聽過個講法係阿拉係天魔 耶和華係耶穌兄弟個啲咁既野 不過唔考究了

所有外道都是天魔所為

若干身係體,位格係思想

即係二禪天

所有外道都是天魔所為

借POST講一講, 葡巴我開錯左(3)係吹水台 ,有興趣過黎睇睇

即係二禪天

所有外道都是天魔所為

借POST講一講, 葡巴我開錯左(3)係吹水台 ,有興趣過黎睇睇

即fol

要辨明真理

我都懶得入去搞佢地

辯論係真理,愈辯愈明
入得黎既多數都企哂邊
要傳教唔會上連登

你講呀,傳教科技化喇

要傳教企街快d
你望下耶教就知

qr code都無個,咁抵佢地企街
22先岩 22歲兩度患癌 你問我答 (4) - 分享自 LIHKG 討論區http://lihkg.com/thread/212618/page/1?ref=ios
騎劫下先,大家今晚同聽朝得閒念下經/用意念安慰下等樓主早日睇得開唔好咁執著個女朋友 順便安慰下親屬

其實
應該係有方法幫到佢
不過「科學之地」唔方便出手
有冇法門子弟可以幫我睇下 ,唔知係我心理作用定點
呢排個人精神好差,瞓唔夠,瞓唔好,成日聽到高頻聲,有見過黑影,有見過唔同顏色,閃黎閃去,仲以為佛光lol,有過好強第六感,總之中中地前面回覆既癥兆...之前有睇過newage,有冥想過一排,而我係我隻貓死左後先咁。成日諗係咪我可能有精神分裂

點解打段野求救,因為最驚係我琴日落街跑步,連續跑40分鐘都冇喘過咁濟,仲要係keep住步速,我真係可以慢跑,好似阿甘咁跑到天荒地老直到唔想跑。點解奇怪因爲我已經幾年冇做過運動,以前中學田徑個時啲體能都絕對冇咁好,跑10分鐘都冇就打柴!我仲要食左幾年煙,我只係戒左兩個星期,呢個星期亂咁食素,冇食過肉咁濟,能量應該唔夠,琴晚跑前仲要只係食白飯冬瓜...突然變到美國隊長(誇張)咁真係好恐怖。我驚因爲我知自己唔係咁,跑完只係feel到個身離晒,全身發熱。同埋頭痛,持續左10幾分鐘。好奇怪

究竟係咪我心理作用,睇完前面描述而代入左定點,呢排精神真係好差,專注力唔掂,琴晚背段佛經都背左勁耐
諗住返同學教會搵人辟邪,救命,恥笑自己
我又係瞓得唔好6點幾醒左所以打呢段野,瞓返先
求救
22先岩 22歲兩度患癌 你問我答 (4) - 分享自 LIHKG 討論區http://lihkg.com/thread/212618/page/1?ref=ios
騎劫下先,大家今晚同聽朝得閒念下經/用意念安慰下等樓主早日睇得開唔好咁執著個女朋友 順便安慰下親屬

其實
應該係有方法幫到佢

同某幾個朋友幫左佢少少

其實
應該係有方法幫到佢

同某幾個朋友幫左佢少少

照顧好自己先

緊係幫佢call馬啦

其實
應該係有方法幫到佢

同某幾個朋友幫左佢少少

照顧好自己先

緊係幫佢call馬啦

又話成左佛?點解會變左自殺
笑爺仔,想問下有無聽過日本風水

之前search 到 上海陸家嘴 軍刀樓
雖然網上寫得好假
但想知係咪都市傳說

雖然網上寫得好假
但想知係咪都市傳說

講咩?

雖然網上寫得好假
但想知係咪都市傳說

講咩?

罕日魚肚白

其實你明白風水大部分都係「自私食」
小部份係自然山+水形成的人+商+政的聚腳點

就知呢d野真係得啖笑
同香港條爛蛇一樣咁on9

把刀最勁都係劈死周邊d人
對所有地氣無形響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞