[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
睇睇下好似off左topic

想問樓主點定義new age同靈修
好多人講new age = 大雜燴;
new age不等於神秘學等等
而「靈修」又好似包涵好多野,你可否舉例講下

個人覺得學自己既奉行既野,同時認識下其他人既知識同想法係一件好事,就好似識朋友咁多左個共同語言,人與人之間又少啲隔膜多啲和諧

Btw今朝見到個降頭post,有個巴打執意要落個ex降頭 有時感嘆有啲人要累人累物真係阻唔到,唯有睇住佢仆街死直到佢識醒

害人終害已 靈修呢個詞語應該去基督教搵會多

個人覺得學自己既奉行既野,同時認識下其他人既知識同想法係一件好事,就好似識朋友咁多左個共同語言,人與人之間又少啲隔膜多啲和諧

Btw今朝見到個降頭post,有個巴打執意要落個ex降頭 有時感嘆有啲人要累人累物真係阻唔到,唯有睇住佢仆街死直到佢識醒

降頭個度試下答
我有睇過個post,主要係感情問題,誰對誰錯真係唔知,不過因果唔係一般人諗咁簡單
前世今生姑且不提,但要用自己性命同身家去搏,怨恨同執愛一定好深
反面咁睇,有咁深嘅怨恨,當初一定係好愛對方
「一切恩愛會,無常難得久。生世多畏懼,命危於晨露。由愛故生憂,由愛故生怖。若離於愛者,無憂亦無怖。」
Newage都無一個好官方既定義
其實你覺得係咩就咩

聽有時三步曲 我都差d因該咁去信

降頭個度試下答
我有睇過個post,主要係感情問題,誰對誰錯真係唔知,不過因果唔係一般人諗咁簡單
前世今生姑且不提,但要用自己性命同身家去搏,怨恨同執愛一定好深
「一切恩愛會,無常難得久。生世多畏懼,命危於晨露。由愛故生憂,由愛故生怖。若離於愛者,無憂亦無怖。」

憶念無常,無野係永恆
人會生老病死
感情會因時間變淡
樣貌會因時光變老
其實無野係值得自己執著
當然,要做到好難
所以要修行

時常四念處
其實樓主可唔可以講下法家弟子對修心的睇法同坊間newage的同異之處,以及修心要注意安全的地方

講到尾其實兩者都係講修心,求心靈身體的平安

我自己學緊既,無針對性話需要點做去修心,無乜大道理。視乎門派,心態唔正確上到某個level可能就會kick住升唔上,偏向從經驗中成長,而唔係規條。

個別門派,個別規矩,前傳口教,睇師父而定。

唔想講太多,唔想得罪人。

我唔識點match返new age...
比卡巴打
小弟最後幾問
點先知自己適唔適合學法?
如何入門?
茅山術 硬係俾電視劇 渲染成 黃袍道士有陣柒味 是咪世人誤解?
想幫人為主應該學咩?

陰陽眼,靈感,第六感,仙骨,仙緣,全陽/全陰八字。。等等。。都。。。唔須要!
一切講心,同要練。

有陣柒味 電視既野,笑下咪算。=睇妙手仁心以為D醫生真係咁他條係醫院行行企企無事做。
道袍唔關茅山事,道家儀式先用到。

想幫人首先要練到自己唔洗人幫,即係符法僮咒結印氣乜都要學。

我成日以為你地得掌,無手印
原來都有用手印

係呀牧師,有手結印,暫時知用係做結界,封印方面。

降頭個度試下答

憶念無常,無野係永恆
人會生老病死
感情會因時間變淡
樣貌會因時光變老
其實無野係值得自己執著
當然,要做到好難
所以要修行

但係修行學到既野繼承唔到落去,個機制令人覺得好痛苦
我想問法門講既靈體 係唔係基督教所講既魔鬼?

法門講既靈體就係人死左之後留係人間既一股力量。
留係人間 可能因為負面能量例如 怨氣 太大,亦有可能係無人送佢地去投胎,比其他老油條靈體捉左去勞役。。之類,或其他情況。

我其實無乜心機研究其他宗教/學說。。基督教所講既魔鬼,問返基督教既人好D。
咩都唔識,留名學野
Bump

雲淡風輕 巴打,多謝支持
點睇newage鐘意騎劫神秘學?

因人而異

格離post基本上所有人已經將newage同神秘學劃上等號
唔認同newage既神秘學,佢地係叫人走
唔當做神秘學wor

劃上等號唔係太大問題,反正都有唔少灰色地帶無法三言兩語去分辨
但係當被newage拎lead住主導再進入9up模式,問題就乎之欲出了

我覺得係有問題既
好似宗教/方術/巫術/部份占卜本身就唔係newage當中
但佢地會就迫人用佢地個套去解釋
仲要反對人地討論
因為一切而感覺行先
討論唔需要有結果
邏輯係無用

咁D知識係一個佢地認定左係由超越人類智慧既自己(高我) 比佢地既,係D個基礎上,有咁既行為係正常。

留係人間 可能因為負面能量例如 怨氣 太大,亦有可能係無人送佢地去投胎,比其他老油條靈體捉左去勞役。。之類,或其他情況。

我其實無乜心機研究其他宗教/學說。。基督教所講既魔鬼,問返基督教既人好D。

通常人被靈體干擾係咪都係個人本身欠左佢
會唔會有機會三唔識七搞佢
好奇一問
未睇晒,但係多謝你開個post
因為一開始睇神秘學野就係睇newage,

同埋講呢啲野既人都好似過得ok冇問題
但係冇諗到可能出事既人仲多,而佢地根本分享唔到

所以我好大程度上信左。

係我見到奇怪野之前睇到呢個post, 感激不盡

烏鴉烏亞 巴打 你好

最緊要係理智分析,邏輯思維。

我都可能坤緊你架
全能既巴打help
呀媽呢期好迷呢D 野, 咩前世今生催眠
http://www.soulgarden.hk/

係咪唔係正經野黎
好想佢quit
好奇問問
點樣知自己有無俾野搞

冇學過嘅就唯有靠識啲樣嘢嘅人分。最麻煩嘅係你又唔識分嗰個人係咪真係識分,太多呃錢嘅老千。

以下係 有機會 比鬼搞 既跡象,當然,唔係100%

- 長期休息極都唔夠精神,無黎神氣,長期病,睇極醫生都唔好

- 有幻聽幻覺,你覺得自己有精神病/比人迫去睇,但睇左好耐精神科醫生,食左好耐精神科藥物都好唔返,個人越來越溫溫燉燉

- 你覺得自己既第六感好強,讀到人地個心。

- 不斷發生一啲機率上唔應該連續發生嘅事

咁淨係預感下秒嘅事好準算唔算比鬼搞?

好多類個wor,如果係賭場知道下一妙開乜牌/骰,咁就似喇。

通常人被靈體干擾係咪都係個人本身欠左佢
會唔會有機會三唔識七搞佢
好奇一問

有無欠左佢,都唔代表要你受苦,都要處理架啦。

三唔識七都會搞。

1. 主意識唔夠強(e.g. 長期唔夠精神,例如捱夜,精神透支。精神有大起伏。) 靈體同賊一樣,都會捨難取易,你有位容易入你,自然易D奶野。

2. 間屋有嘢。(這個冇得避因為普通人唔識分。)
如果行過一d法科館壇/廟/仙山。會頭痛/頭暈/腦fing fing咁,有道力係頭入面轉,之後在前額衝撞。有無咩特別意思

降頭個度試下答

憶念無常,無野係永恆
人會生老病死
感情會因時間變淡
樣貌會因時光變老
其實無野係值得自己執著
當然,要做到好難
所以要修行

佛教黎講係傳承到
全能既巴打help

係咪唔係正經野黎
好想佢quit

聽我師父講,早年都好流行唯識催眠,即係用催眠方式搵返前世記憶
有幾樣嘢想講清楚先,做前世催眠嘅人係相信有輪迴理論,咁base on呢個理論,其實所謂前世係係眾數,即係非單純一次前世,應該稱為累世,呢個係其一
其二,前世催眠既然認同前世、輪迥,咁呢套理論又係根據邊個講?佛陀?印度教?呢點成疑,而且要深研。因為宗教信仰唔係大鑊飯,唔同宗教唔同做法,要清楚可以食乜唔可以食乜,唔係一句建立大同社會就可以忽視所有,咁同造神無分別。
其三,點解唔建議做,因為前世輪迴係同業力有直接關係,要挖返前世嘅記憶只會挖埋因緣未到嘅業力出黎,好似搽ky咁,善因善果就無所謂,咁惡因惡果呢?你肯定真係受到?業力唔係講玩。
退一萬步講,如果見到好嘅畫面就開心,咁如果唔好呢?好易形成心理壓力,影響生活,何必呢?如果睇前世係為咗警惕自己要做好事,咁不如睇《了凡四訓》,又正面又唔會有反效果。

降頭個度試下答

憶念無常,無野係永恆
人會生老病死
感情會因時間變淡
樣貌會因時光變老
其實無野係值得自己執著
當然,要做到好難
所以要修行

佛教黎講係傳承到

宿智
如果行過一d法科館壇/廟/仙山。會頭痛/頭暈/腦fing fing咁,有道力係頭入面轉,之後在前額衝撞。有無咩特別意思

有人天生體質比較敏感,冇嘢。
https://youtu.be/guf2fT7o5I0

樓主 呢段youtube點睇

有睇過佢
有段片表演一秒唔知出幾多拳。好勁架人地!

想開外國人生意,又有得網上買符,幾得意,幾有諗頭,幾有創意。有冇人落搭就唔知了。
其實樓主可唔可以講下法家弟子對修心的睇法同坊間newage的同異之處,以及修心要注意安全的地方

講到尾其實兩者都係講修心,求心靈身體的平安

我自己學緊既,無針對性話需要點做去修心,無乜大道理。視乎門派,心態唔正確上到某個level可能就會kick住升唔上,偏向從經驗中成長,而唔係規條。

個別門派,個別規矩,前傳口教,睇師父而定。

唔想講太多,唔想得罪人。

我唔識點match返new age...

未必啱,純個人睇法,
其實有d心靈野或者道德規範其實係共通,比如仁義禮智信,或者凡事感恩,上報四重恩,下濟三途苦等,其實都係講緊人的心性平安同升華

至於所謂靈氣說,脈輪說channelling果類技術野其實都無嘜必要刻意追求,一追就會偏離修心的道
全能既巴打help

係咪唔係正經野黎
好想佢quit

聽我師父講,早年都好流行唯識催眠,即係用催眠方式搵返前世記憶
有幾樣嘢想講清楚先,做前世催眠嘅人係相信有輪迴理論,咁base on呢個理論,其實所謂前世係係眾數,即係非單純一次前世,應該稱為累世,呢個係其一
其二,前世催眠既然認同前世、輪迥,咁呢套理論又係根據邊個講?佛陀?印度教?呢點成疑,而且要深研。因為宗教信仰唔係大鑊飯,唔同宗教唔同做法,要清楚可以食乜唔可以食乜,唔係一句建立大同社會就可以忽視所有,咁同造神無分別。
其三,點解唔建議做,因為前世輪迴係同業力有直接關係,要挖返前世嘅記憶只會挖埋因緣未到嘅業力出黎,好似搽ky咁,善因善果就無所謂,咁惡因惡果呢?你肯定真係受到?業力唔係講玩。
退一萬步講,如果見到好嘅畫面就開心,咁如果唔好呢?好易形成心理壓力,影響生活,何必呢?如果睇前世係為咗警惕自己要做好事,咁不如睇《了凡四訓》,又正面又唔會有反效果。

老抽成怒 巴打似係修練過嘅人。唔知係邊家嘅呢

Btw 個網頁係咪小學生整。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞