[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
Hello,大家好。各位巴絲可以叫我比卡比卡,入咗法門一段時間。

見到外面有post講New Age,講靈修,冥想,開眼,Higher Self。。等等。。有D睇唔過眼,又費事喺人地post 唱反調,所以開個新post,希望有緣人睇到,未學嘅,聽下法家嘅人嘅睇法。接觸緊嘅,停一停,諗一諗先繼續。

文筆功力有限,請見諒。

*此post講既"靈體"皆理解為邪靈。
New age不嬲都係痴撚線的
本質上同邪教無異
我理解 New Age 人對 守護天使/高我/真我/指導靈 既認知:

- 透過冥想,去到某一個狀態,有一個唔係你自己意識嘅“意識”,會回應連繫佢地既人。

- 透過傳意 / 夢中對話,接收佢地比你嘅訊息。

- 佢地了解你嘅所有嘢,備有你所冇既智慧。

- 佢哋有時會有預知能力。

- 因為嗰個唔係你嘅意識有以上能力,認為佢就係自己嘅守護天使/高我/真我/指導靈。
本質上同邪教無異

咁又唔好咁講。每個年台代都有類似既事發生,new age 野包裝得好,有人信係唔出奇。。

希望種一個"懷疑" 既種子係學緊既人身上,已經叫幫緊佢地。因為佢地已經無晒對靈體既危機感。
首先想大家有個基本概念先:(唔信既,可以當係法家既人既假設先,反正所有野都未必可用言語prove到,包括new age 自己既野。)

1. 靈體本身都做過人,就算唔計死左之後佢地仲識學習,佢地做人都耐過你,唔好低估佢地既智商。

2. 靈體可以幻化成其他外表。

3. 靈體可讀取普通人既思想。

4. 靈體需要吸活人既"人氣"去修練。你死左,靈體就無活人既"人氣"去吸。所以初期佢地唔會想個人有事。
本質上同邪教無異

咁又唔好咁講。每個年台代都有類似既事發生,new age 野包裝得好,有人信係唔出奇。。

希望種一個"懷疑" 既種子係學緊既人身上,已經叫幫緊佢地。因為佢地已經無晒對靈體既危機感。

New age就好似一個大雜燴咁
又印度冥想 又合一 又潛意識 又靛藍兒童 又新紀元
有宗教 陰謀論 外星文明 心理學terms咩都有
當中的野又矛盾
佢地根本唔信自己信緊d咩 學緊d咩
Btw 我都想睇法科點睇new age
已bookmark
Lm
基本上,冥想 連繫 守護天使/高我/真我/指導靈 可以話係靈界中既騙案。

本來靈體要搞人都要令人情緒波動(例如驚控,狂喜狂怒)先有位入你,但係New Age 人可以話係一班中門大開,完全缺乏危機感既人。。

New Age 人冥想,用佢地認為既方法分辨 連繫既係乜料。。

上面都講啦,靈體精過你多多聲呀,佢地食溪錢多過你食米!

你要乜,佢咪變乜囉。因為要得到你信任呀。唔通比個恐怖樣嚇你咩。

你要天使,ok,天使樣!
你要高我,ok,白色聖光mode!

要reading 你諗乜更加無難度. .

騙案第一步係要得到事住信任,D靈體已經用佢地既能力輕易做到左。
題外話,我知道宣傳new age 既人都係無惡意亦多數無得到任何私人利益。

不過都請你地諗下.. 萬一..萬一真係我所講既咁,你地D鑊真係作孽,害人害物,個罪名水洗都唔清
本質上同邪教無異

New age就好似一個大雜燴咁
又印度冥想 又合一 又潛意識 又靛藍兒童 又新紀元
有宗教 陰謀論 外星文明 心理學terms咩都有
當中的野又矛盾
佢地根本唔信自己信緊d咩 學緊d咩
Btw 我都想睇法科點睇new age
已bookmark

謝謝,我諗到乜就打乜1999,+打字慢,希望表達到
但係法科唔係會請仙咩
同new age有咩唔同
求解答 非惡意
樓主所言甚是...
通靈呢件事唔係講玩...
另一個就係出體...
自己意念唔夠強,又或者所謂既有雜念既,好易答錯線去啲唔好或者有惡意既靈到...
做之前要三思...
基本上,冥想 連繫 守護天使/高我/真我/指導靈 可以話係靈界中既騙案。

本來靈體要搞人都要令人情緒波動(例如驚控,狂喜狂怒)先有位入你,但係New Age 人可以話係一班中門大開,完全缺乏危機感既人。。

New Age 人冥想,用佢地認為既方法分辨 連繫既係乜料。。

上面都講啦,靈體精過你多多聲呀,佢地食溪錢多過你食米!

你要乜,佢咪變乜囉。因為要得到你信任呀。唔通比個恐怖樣嚇你咩。

你要天使,ok,天使樣!
你要高我,ok,白色聖光mode!

要reading 你諗乜更加無難度. .

騙案第一步係要得到事住信任,D靈體已經用佢地既能力輕易做到左。

咁之後點呀? 你想聽D咩佢咪講咩囉。(死唔死,死左都要識講野,口甜舌滑先搵到食。毒撚變靈體應該好快瓜)

外星人,宇宙戰爭乜乜漆漆。

你會match到其他new age 人講既野,因為你讀過D乜資料個靈體已經reading晒。對照底下你自然更加相信。
new age 人mode: 我地可以"觀想"(唔知有無用錯terms)一個防 護罩出來,D邪野入唔到我地架,你識條春咩!

嘩,你地咁L勁,諗下就得,咁佛家道家氣家既人唔洗修練啦,
靈體諗住有把劍劈開你D聖光氣又得唔得?
但係法科唔係會請仙咩
同new age有咩唔同
求解答 非惡意

如果套返D terms,

守護天使/指導靈 可以算係我們既神/仙

高我/真我可以算係我地既"魂"既一個更高層次..

點都好,用new age 人既方式係接觸唔到D兩樣野。
樓主所言甚是...
另一個就係出體...
自己意念唔夠強,又或者所謂既有雜念既,好易答錯線去啲唔好或者有惡意既靈到...
做之前要三思...

無正式修練既人玩出體,即係走魂囉。走咁一部份又比野攝走左,返唔到個肉身,個人就以後都溫溫燉燉無精神。

我理解係,無論意念夠唔夠強,都唔係好事。意念保護唔到個走左出去既魂。但意念可以令個魂無咁易走出去。
樓主所言甚是...
另一個就係出體...
做之前要三思...

其實佢地既出體都係清明夢多
打坐式出體就唔排除真係出體
但都有機會係打坐時既幻覺

認同~
new age 人mode: 我地可以"觀想"(唔知有無用錯terms)一個防 護罩出來,D邪野入唔到我地架,你識條春咩!

嘩,你地咁L勁,諗下就得,咁佛家道家氣家既人唔洗修練啦,
靈體諗住有把劍劈開你D聖光氣又得唔得?

我之前都講過,自身無修練,個人都無能力,做哩D野就係請鬼問鬼+耗損自己身體
所謂既天使大多數都係鬼(唔排除有真啦,但唔係你無啦啦會請到囉,何得何能啊.....)
但比人話返轉頭
樓主所言甚是...
另一個就係出體...
做之前要三思...

其實佢地既出體都係清明夢多
打坐式出體就唔排除真係出體
但都有機會係打坐時既幻覺

我都覺佢地啲經驗80% 都係lucid dream
oobe 唔會有"睇唔清楚" 之類既野...
打坐時既幻覺類似西洋魔法所謂既 visualize ..
太想 oobe 令自己出現類 oobe 視角...
留名

曾經是法科的金剛乘佛子

HI~ 交流下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞