[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
另外有樣new age 相關嘅就係 前世催眠

師姐代答:個人認為 ,一個人嘅潛意識裡面存在住由細到大嘅經歷,記憶,思維同判斷 ,前世(嘅影像)就係由潛意識組合而成嘅結晶品。

催眠放鬆嘅狀態會進入人嘅潛意識未去到夢境,人嘅前世影像就會係呢個時候出現。

結論:幻覺嚟架咋。
[好奇一問, 在下並無任何宗教背景/認識]

樓主講緊嘅法家關唔關韓非子嗰套事?

如果關嘅, 點解一套管治學會演變到有神/鬼嘅?
如果唔關, 咁樓主嘅法家同佛/道有冇關係㗎?
題外話 問多少少
我本身有睇過老子/莊子/佛學/其他中西方嘅哲學書籍
如果想知多少少靈性上嘅嘢, 有冇必讀嘅書單推介?

代答
完全唔關事
法家 其實應該叫法科師傅
樓主應該係傳統中國六壬茅山個類的弟子
有錯請指正

唔關韓非子事。

平時我們自己門派,會用 法門 (我開post都打錯咗)

多數人會用 法科 啲個 terms,個人覺得唔適合。只當係一科,未免睇少咗啲樣嘢。

我又唔想講個名。。因為唔想嚇人因為有人會對啲樣嘢避忌。

代答
完全唔關事
有錯請指正

笑到傻左
法家思想同道教法科......

係我用個字眼令人混淆,sorry~

唔識嘅嘢Google下見到,問下係正常呀

師姐代答:個人認為 ,一個人嘅潛意識裡面存在住由細到大嘅經歷,記憶,思維同判斷 ,前世(嘅影像)就係由潛意識組合而成嘅結晶品。

催眠放鬆嘅狀態會進入人嘅潛意識未去到夢境,人嘅前世影像就會係呢個時候出現。

退一萬步講。堅係有人/靈體話你知,或你自己透過其他媒介得知你嘅前世資料,咁知道咗又點?

我自己理解係,你同你前世係獨立個體,只係不幸地(或者幸運地)續承咗某啲嘢。。例如業報。

唔應該認為所有事皆為果,去自己承受。(咁諗會舒服啲,但太消極)
題外話 問多少少
我本身有睇過老子/莊子/佛學/其他中西方嘅哲學書籍
如果想知多少少靈性上嘅嘢, 有冇必讀嘅書單推介?

我冇研究,睇下牧師幫唔幫到你
可唔可以唔好貼圖或貼d無咁恐㤄ge圖,上面張圖好拎恐怖

牧師你唔好嚇人啦 ,驚驚

佢唔識貨
驅魔好有用

但真係好恐怖
樓主,可否講下你背景先?
咩係法家? 法家裹面有咩做?
new age 人mode: 我地可以"觀想"(唔知有無用錯terms)一個防 護罩出來,D邪野入唔到我地架,你識條春咩!

嘩,你地咁L勁,諗下就得,咁佛家道家氣家既人唔洗修練啦,
靈體諗住有把劍劈開你D聖光氣又得唔得?

我之前都講過,自身無修練,個人都無能力,做哩D野就係請鬼問鬼+耗損自己身體
所謂既天使大多數都係鬼(唔排除有真啦,但唔係你無啦啦會請到囉,何得何能啊.....)
但比人話返轉頭

其實佢地都承認佢地講既天使同守護靈
唔係真係指個一個
好似佢地講撒拉弗,唔係真係基督教既撒拉弗
只係佢地偷基督教既名黎用
而當中既概念係善意既守護靈
但佢地係唔會亦都無法分別善意定惡意既靈體

我諗大部份宗教人士都唔鍾意new age
利申:東正教徒

茅山,符法僮咒等等,另外都有學氣
之前高登有個人講到高我幾勁幾勁,最尾仲要用神油幫人開眼,得啖笑。

印度神油就差唔多。

我睇唔過眼係做推廣嘅一班人。真係導咗新人去接觸,會出事架嘛

代答
完全唔關事
有錯請指正

對呀,唔該巴打幫我答

你是否相信有輪迴。
或者,掌握到實際證據有輪迴?
LM

你是否相信有輪迴。
或者,掌握到實際證據有輪迴?

信有論迴。
自己未去到理解論迴嘅境界。
但係,就算平凡地死後都不一定去到論迴,同埋靈魂並非不滅(!)。

證實唔到,只可以假設有人可感應到人嘅魂,咁自然可以知道個人死咗之後個魂去咗邊度從而得知有論迴。
班友亂黎 天下宗教一大抄 觀到自我就話做左佛 我話要戒定慧佢地話好慢 咁豬兜
睇見佢地真係慘
佢地追求神通 但我地佛家睇神通跟本就係一種魔障 生起我執
佢地追求神通 但我地佛家睇神通跟本就係一種魔障 生起我執

反而睇佢哋討論,我會更加思考所謂唔執著於禪相,係連好既,美既,舒服既禪相都唔可以執著,而家諗返覺得好有意思

退一萬步講。堅係有人/靈體話你知,或你自己透過其他媒介得知你嘅前世資料,咁知道咗又點?

我自己理解係,你同你前世係獨立個體,只係不幸地(或者幸運地)續承咗某啲嘢。。例如業報。

唔應該認為所有事皆為果,去自己承受。(咁諗會舒服啲,但太消極)

催眠重危險 人地比咩暗示你都唔個 個個話見到耶穌 心諗 唔通個個前世都係人咩 佛家要自己修練而取得宿命智 但重點不在於神通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞