[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
想請問一下,如果想學法,應該從何學起?

為乜要學? 問下自己先。
自保?不如有事先搵師傅解決,更慳時間同金錢。

值唔值得為咗見識同搵答案而去花好多嘅時間去追求?
面對靈界可唔可以保持冷靜?
有無強大嘅邏輯思維,研究心,分析能力,精神力? 仲有記憶力... (要背書..)
有無金錢去support 你去做啲樣(未必)幫唔到你搵錢嘅一門學問?
正念夠唔夠? 唔夠既盞害咗自己。

以上問題可以問下自己先,再諗方法去自己搵自己條路。
以上係抄舊post嘅答覆
重未開波?
我等到都開花啦

有乜波開
重未開波?
我等到都開花啦

有乜波開

之前唔係有人話想體驗靈學野叫你玩兩手等佢體驗下咩
睇到我一舊雲
樓主可否說服我靈體存在
/而家用念力念撚死我

利申 唔信鬼神
好奇心重

OK~ 終於得閒了喇。

法國雙非人 巴打,同你玩個小遊戲啦。

開始~

有問題留言再講。

開壇

一對一唔使開壇咁重手

飛條符過去

要證明無必要飛條符過去,只要講出其過去未來當下就夠了......

冇時辰八字都知道?
之前睇過有人話隔住個MON都可以對付人,叫人唔好惹佢

講到咁勁,幾時飛條符去搞特首/習總?
「蒼天已死,黃天當立」,
推翻暴君咁大家咪會信囉,
仲會當你係人民英雄,無謂得把口靠嚇

有錢有權多數會怕陰招,人地請成班師父喺後面睇實,就好似請保鑣,家庭律師咁。人地億億聲身家,背後有乜高人,唔知。夠唔夠膽博?自己越上得高就越知道會有乜後果。顧掂自己身邊事先。拯英雄冇著數,多幾條命都唔夠死。
重未開波?
我等到都開花啦

有乜波開

之前唔係有人話想體驗靈學野叫你玩兩手等佢體驗下咩

佢都唔出現
咩都唔識,留名學野
Bump
睇到我一舊雲
樓主可否說服我靈體存在
/而家用念力念撚死我

利申 唔信鬼神
好奇心重

OK~ 終於得閒了喇。

法國雙非人 巴打,同你玩個小遊戲啦。

開始~

有問題留言再講。

開壇

一對一唔使開壇咁重手

飛條符過去

要證明無必要飛條符過去,只要講出其過去未來當下就夠了......

冇時辰八字都知道?

有錢有權多數會怕陰招,人地請成班師父喺後面睇實,就好似請保鑣,家庭律師咁。人地億億聲身家,背後有乜高人,唔知。夠唔夠膽博?自己越上得高就越知道會有乜後果。顧掂自己身邊事先。拯英雄冇著數,多幾條命都唔夠死。

咩體育救港,死練難練真係笑死人,
應該個個跟陳雲學法,一個唔該變成絕世高手,
隨時一道符可以壓住解放軍!
一符在手,天下我有!

陳雲肯教先算啦

飛條符過去

冇時辰八字都知道?

咩體育救港,死練難練真係笑死人,
應該個個跟陳雲學法,一個唔該變成絕世高手,
隨時一道符可以壓住解放軍!
一符在手,天下我有!

中共早一步用法術統治世界
點睇newage鐘意騎劫神秘學?

因人而異

因人而異

格離post基本上所有人已經將newage同神秘學劃上等號
唔認同newage既神秘學,佢地係叫人走
唔當做神秘學wor

劃上等號唔係太大問題,反正都有唔少灰色地帶無法三言兩語去分辨
但係當被newage拎lead住主導再進入9up模式,問題就乎之欲出了

有無強大嘅邏輯思維,研究心,分析能力,精神力? 仲有記憶力... (要背書..)
有無金錢去support 你去做啲樣(未必)幫唔到你搵錢嘅一門學問?

其實只係想修行一下,唔係想話通靈又或者有咩法力,只係想個人静d

其實只係想修行一下,唔係想話通靈又或者有咩法力,只係想個人静d

想個人靜應該學佛喎

想個人靜應該學佛喎

梵行
想搭單問一問
最近係一個叫 art of living 既地方學meditation
呢個機構有無問題?

想個人靜應該學佛喎

梵行

想問會唔會有咩機構會有班?又或者係咪可以自學,定係要拜師

想個人靜應該學佛喎

梵行

自己睇下佛經先, 掌握到個大概再依經守戒,修行等等

想個人靜應該學佛喎

梵行

自己睇下佛經先, 掌握到個大概再依經守戒,修行等等

http://www.charity.idv.tw/1/a1.htm

因人而異

格離post基本上所有人已經將newage同神秘學劃上等號
唔認同newage既神秘學,佢地係叫人走
唔當做神秘學wor

劃上等號唔係太大問題,反正都有唔少灰色地帶無法三言兩語去分辨
但係當被newage拎lead住主導再進入9up模式,問題就乎之欲出了

我覺得係有問題既
好似宗教/方術/巫術/部份占卜本身就唔係newage當中
但佢地會就迫人用佢地個套去解釋
仲要反對人地討論
因為一切而感覺行先
討論唔需要有結果
邏輯係無用

如果唔係用學說對比,而係用佢地行為模式去解讀個問題,newage本身就係一個問題

我之前所講問題不大,我係用兩者的學說去類比兩者的同異性,而唔係本身的行動性
未睇晒,但係多謝你開個post
因為一開始睇神秘學野就係睇newage,

同埋講呢啲野既人都好似過得ok冇問題
但係冇諗到可能出事既人仲多,而佢地根本分享唔到

所以我好大程度上信左。

係我見到奇怪野之前睇到呢個post, 感激不盡

但係我想確認下,
一般人冥想(無宗教目的)係咪冇需要「開防護」?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞