[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
班友亂黎 天下宗教一大抄 觀到自我就話做左佛 我話要戒定慧佢地話好慢 咁豬兜
睇見佢地真係慘

想接觸嘅係貪玩,好奇心旺盛。都正常,以前嘅人玩筆仙碟仙一樣,現在時代進步,包裝得好就new age 外星人 高我咁。

重點在於,太多媒體,資訊話俾佢哋聽啲樣嘢冇問題,人就冇咗戒心。始終問題喺在於推廣嘅人!
班友亂黎 天下宗教一大抄 觀到自我就話做左佛 我話要戒定慧佢地話好慢 咁豬兜
睇見佢地真係慘

想接觸嘅係貪玩,好奇心旺盛。都正常,以前嘅人玩筆仙碟仙一樣,現在時代進步,包裝得好就new age 外星人 高我咁。

重點在於,太多媒體,資訊話俾佢哋聽啲樣嘢冇問題,人就冇咗戒心。始終問題喺在於推廣嘅人!

重要將佛家野亂咁講
點睇水晶 好多newage都玩

水晶係可以儲存能量,但sor9ry,普通人係借用唔到,發動唔到。

咁要點先發動到? 利申有好多水晶
可唔可以唔好貼圖或貼d無咁恐㤄ge圖,上面張圖好拎恐怖

牧師你唔好嚇人啦 ,驚驚

佢唔識貨
驅魔好有用

依張好野
如果有加持重理想

利申:你講過
總之,信new age 嘅,可以當我講嘅係一個假設,難保我地唔係生存係我所講嘅啲個設定底下嘅眾多平行世界嘅其中一個世界。

都有可能我係敵對外星勢力派嚟拖慢你哋揚昇嘅打手。

亦有可能我就係你地嘅高我, 俾緊考驗你地。

呵呵
總之,信new age 嘅,可以當我講嘅係一個假設,難保我地唔係生存係我所講嘅啲個設定底下嘅眾多平行世界嘅其中一個世界。

呵呵

不如講過真實經驗你知
最近連登有人自稱已成佛,我一眼睇落去已經知有問題,背後重見到好凍的陰氣出暗藍光的男人陰影(可能我睇錯),之後再睇佢講野就唔見左陣氣好似變返正常,但係經驗唔係好實
我都擔心佢出事
佢地追求神通 但我地佛家睇神通跟本就係一種魔障 生起我執

執著神通係魔障,但修行修出神通有時無可避免
佢地追求神通 但我地佛家睇神通跟本就係一種魔障 生起我執

執著神通係魔障,但修行修出神通有時無可避免

所以佛陀已經講明要用咩心態面對
巴打唔信有外星人?
巴打唔信有外星人?

有見識過一種 有意識嘅意識體,但佢又並非地球生物死亡後而出現嘅。。唔知算唔算。

佢本身有冇肉體呢? 唔知。

呵呵

不如講過真實經驗你知
最近連登有人自稱已成佛,我一眼睇落去已經知有問題,背後重見到好凍的陰氣出暗藍光的男人陰影(可能我睇錯),之後再睇佢講野就唔見左陣氣好似變返正常,但係經驗唔係好實
我都擔心佢出事

唔好擔心喇,費事牽連到搞著自己

呵呵

不如講過真實經驗你知
我都擔心佢出事

自稱成佛但仲上連登不過想知邊個
樓主係點樣入法門?
以前係香討睇到個女仔話因為唔想輪迴所以決定學法,佢好似有講今生就算努力修行都未必可以做到唔駛再輪迴
咁其實學法係咪真係有機會唔駛再受輪迴之苦?

呵呵

不如講過真實經驗你知
我都擔心佢出事

自稱成佛但仲上連登不過想知邊個

如果成佛,現時 在世高僧應該全部都會感應到。同去搵佢學野。

以前係香討睇到個女仔話因為唔想輪迴所以決定學法,佢好似有講今生就算努力修行都未必可以做到唔駛再輪迴

有咁嘅說法。
未知個制度點玩。可能要死咗先知。

唔洗論迴係你個魂。你都係死咗,你嘅人格,記憶唔知keep唔keep到。
屌你老母,法家只得一個,一教,一利,一法嘅法家啊

有咁嘅說法。

唔洗論迴係你個魂。你都係死咗,你嘅人格,記憶唔知keep唔keep到。

佛家裹面 其中一個講法係 業力(karma )輪迴。
要斷晒karma先。

有咁嘅說法。

佛家裹面 其中一個講法係 業力(karma )輪迴。
要斷晒karma先。

以下係我估嘅。
入(皈依)咗門派(茅山)可以申請豁免輪迴,繼續修行。

死咗確認咗再話你知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞