[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike

指正都要人受先得 我話要守戒 佢地話豬兜

咁果啲就唔係new age問題 係人嘅問題啦係咪?
基本尊重都唔識嘅話
我想個討論係針對宗教意念同概念
而唔係果別害群之馬嘅行為
咁樣冇意義的

人地會話我做左你地個佛 咁樣算唔算尊重

咁咪證明佢修為未到 過於自傲囉
果別例子 冇乜討論空間

唔關事 呢個係宗教導入既價值觀 再修行佢既觀念都唔會改變

呢個係真
點解啲人揀new age係因為佢相對嘅限制比較少
但點發展落去就睇你個人
我自己本身有睇易 再睇脈輪咁樣
兩者都係講太極陰陽,平衝之道
所以學起黎都算得心應手
有好多人 想未學行先學跑
未解決到心靈上嘅事就直接學法
或者係功利 有目的咁修習
new age的確係比唔到保障佢地

所以我地豬兜要守戒

守戒既前提都要你明白個戒律既原理

例如不飲酒戒
我飲左酒當晚就無夢發,係夢度無得修行一晚
由於我覺得無此必要放棄學習機會
咁我就唔飲酒了

守戒原理就係要幫你去除煩惱, 可以去到無悔既境界, 先可以再向上修
留明訓醒再睇

果別例子 冇乜討論空間

呢個係真
但點發展落去就睇你個人
所以學起黎都算得心應手

所以我地豬兜要守戒

例如不飲酒戒
咁我就唔飲酒了

守戒原理就係要幫你去除煩惱, 可以去到無悔既境界, 先可以再向上修

要先伏心 方達明心

果別例子 冇乜討論空間

呢個係真
但點發展落去就睇你個人
所以學起黎都算得心應手

所以我地豬兜要守戒

例如不飲酒戒
咁我就唔飲酒了

要先伏心 方達明心

修心比修法更重要
所謂法由心生

呢個係真
但點發展落去就睇你個人
所以學起黎都算得心應手

所以我地豬兜要守戒

例如不飲酒戒
咁我就唔飲酒了

要先伏心 方達明心

修心比修法更重要
所謂法由心生

無x有錯 但又法中無我
一味踩低人地嘅信仰
高舉我佛就是真理嘅旗號
我真係不敢苟同
如果係真係愛人 不如講下點樣幫佢地改善啦
點樣令佢地達至真正嘅靈性
一味屌人地 恥笑 奚落 對事情有咩作用?
除左增加大家對立 仲有咩意義?
我信new age 我都支持佛教 唔係百份百受洗嘅佛教徒
new age有唔少部份都係取出佛教嘅
當然依家有好多所謂分享或者錯誤啲方法 我係不恥嘅
例如佢地係有目的咁修行同冥想等等

我唔係佛教徒 我知自己冇乜資格講野
但如果你地係咁高高在上
又點會唔明愛推已及人嘅道理?
指正下new age人 互相學習好過啦
條條大路通羅馬 只要個人有佛性 自然成佛
歡迎恥笑

基本尊重都唔識嘅話
咁樣冇意義的

果別例子 冇乜討論空間

果個「佛」都係到㗎
又話學緊佛,又自稱佛
當真係證果,係咪應該叫阿羅漢呢
我仲以為佢係new age人,原來又突然變左學佛
唉,我真係唔明白咩概念
一味踩低人地嘅信仰
高舉我佛就是真理嘅旗號
我真係不敢苟同

但如果你地係咁高高在上
歡迎恥笑

基本尊重都唔識嘅話
咁樣冇意義的

果別例子 冇乜討論空間

果個「佛」都係到㗎
又話學緊佛,又自稱佛
當真係證果,係咪應該叫阿羅漢呢
我仲以為佢係new age人,原來又突然變左學佛
唉,我真係唔明白咩概念

Newage引入佛
話說得證左就唔會係度講 通常都做沉默的佛陀 阿羅漢個非想非非想會唔會難左d
一味踩低人地嘅信仰
高舉我佛就是真理嘅旗號
我真係不敢苟同

但如果你地係咁高高在上
歡迎恥笑

基本尊重都唔識嘅話
咁樣冇意義的

果別例子 冇乜討論空間

呢個係真
但點發展落去就睇你個人
所以學起黎都算得心應手

其實new age只係offer左一條道路
我以前都係new age出黎,因為讀左咁多宗教覺得好confuse,但又發覺大家之間有共同點,所以練到咁上下走返去佛教既就路咁解。

其實無野好嘈,真係
人地走火入魔都唔關自己事,當有人向你offer help你先有資格去教人野。

啱呀。出師無名。所以我都係講下故,講下我嘅睇法。
即係話,new age 覺得1+1=2,合情合理,冇可能錯。但今日有條友(即係我)話其實1+1=3,你話我黐線。但係如果有一千人咁講,咁希望有人會返轉頭諗下點解人地咁講。1999
你邊到睇到高高在上

不如你舉實際例子說明吓重好

講得出就緊係有原因

佛點樣高高在上 佛就係眾生之中 從來都唔係高高在上既神

呢點我都知
但我愈碌愈覺得你地嘅語氣唔係咁好
無意之中 可能輕視左對其他宗教或者信仰
如果你真係想批鬥new age
你都唔會睇new age嘅野啦
將心比己咁姐都係
大家各自修行 祝願大家都能夠修成正果 咁就夠啦
我好垃圾 有時都會好炆發爛 未去到心平如鏡 同愛人如己
我都仲有好長嘅路要行

我自己就唔係想批鬥人。啲樣野係害人先講下,同埋想介紹人接觸嘅都諗諗你對啲樣嘢有幾了解。人地信耶穌我唔會出聲,因為起馬唱聖詩唔會搞到個人出事,但係new age冥想,開脈輪會。sor 1999
你邊到睇到高高在上

講得出就緊係有原因

呢點我都知
將心比己咁姐都係
我都仲有好長嘅路要行

我自己就唔係想批鬥人。啲樣野係害人先講下,同埋想介紹人接觸嘅都諗諗你對啲樣嘢有幾了解。人地信耶穌我唔會出聲,因為起馬唱聖詩唔會搞到個人出事,但係new age冥想,開脈輪會。sor 1999

害到人先係重點
一味踩低人地嘅信仰
高舉我佛就是真理嘅旗號
我真係不敢苟同

但如果你地係咁高高在上
歡迎恥笑

基本尊重都唔識嘅話
咁樣冇意義的

其他人我控制唔到,我自己嘅留言就冇笑人或者話人無知etc嘅。。(好似無囉..或者開咗啲玩笑過份咗..唔記得了)

不過想知師兄講嘅正宗new age係點嘅呢?

我諗呢我都真係好難三言兩語解得好清楚
new age其實唔算係個宗教 只係一個類別
佢入面包含哂所有嘅宗教 亦都認同有神靈
但總結只係提供一個方法同信念 去導人向善 追求精神上嘅幸福 由現實解脫出黎咁樣
1999sor

咁嘅,不德之鳥巴打,難得你咁有理性又係深度接觸/學過new age既人。。我想問你,如果有人可以令你同你嘅高我/守護天使聯繫唔到一段時間,會唔會令你對高我嘅概念有轉變?
你邊到睇到高高在上

講得出就緊係有原因

呢點我都知
將心比己咁姐都係
我都仲有好長嘅路要行

你望下隔離post d人點屌鳩博恩浸信會就知返教會唱聖詩都可以出事啦,講出事,一個唔小心,返教會係拍得住盲鐘鐘咁去修newage
你邊到睇到高高在上

講得出就緊係有原因

呢點我都知
將心比己咁姐都係
我都仲有好長嘅路要行

你望下隔離post d人點屌鳩博恩浸信會就知返教會唱聖詩都可以出事啦,講出事,一個唔小心,返教會係拍得住盲鐘鐘咁去修newage

出事嘅層面唔同
關於曲解

一個真實例子,我信輪迴,但唔信六道系統,唔信善惡業報,根據個別New Age通靈資料,我相信另一套輪迴系統,我都係叫佢輪迴。如果我談論時用「輪迴」依個字眼,如果我話「輪迴其實係人重覆降生以學習愛」,係咪叫騎劫左輪迴依隻字?我覺得只不過係對輪迴睇法唔同。所謂騎劫,係當我用自己果套解釋佛學嘅輪迴,話明比人聽,佛學嘅輪迴就係咁解咁解…。

正如有人會話耶穌係天道,某某高靈係天道/咩鬼道,我唔覺得係騎劫耶教同New Age,只係大家睇法唔同。冇人要去踩其他人宗教,唔好咁樣睇件事。

關於抄、包裝

你覺得New Age抄各種科學、宗教內容(用以包裝),係因為你偏見上前設左整個New Age由起始到熱潮都只係一門圖利商業活動,前設New Age都係靠偷竊前人智慧去出書/辦課程,或者為左著書立說嘅虛榮同地位,所以你覺得係「抄」係「包裝」。但事實係,依種情況我至今冇點見過。僅僅揭過有一兩本New Age書內容貧乏,成本重覆講同樣嘅內容,呃下錢。樹大有枯枝,有熱潮就有商人寄生。如果你有深入睇過較為耳熟能詳嘅New Ag著作,你至少會感受到係作者/通靈聲音嘅摰誠分享同熱情,絕對唔會覺得係抄、圖利。

部份熱愛New Age嘅人有一核心傾向,認為各宗各派各學說,都某程度地指出左宇宙實相嘅輪廓,而交織出實相輪廓嘅,就係各宗派思想重疊嘅地方,亦即係各宗派相同或者相似嘅地方。唔存在咩左抄右抄,只係活於資訊年代,人更加唔再堅信唯一權威,更會消化更會選擇,形成每個人心中都有獨特一套嘅信仰,即使兩個New Age人,所信嘅嘢都可以南轅北轍互有矛盾。
關於曲解

一個真實例子,我信輪迴,但唔信六道系統,唔信善惡業報,根據個別New Age通靈資料,我相信另一套輪迴系統,我都係叫佢輪迴。如果我談論時用「輪迴」依個字眼,如果我話「輪迴其實係人重覆降生以學習愛」,係咪叫騎劫左輪迴依隻字?我覺得只不過係對輪迴睇法唔同。所謂騎劫,係當我用自己果套解釋佛學嘅輪迴,話明比人聽,佛學嘅輪迴就係咁解咁解…。

正如有人會話耶穌係天道,某某高靈係天道/咩鬼道,我唔覺得係騎劫耶教同New Age,只係大家睇法唔同。冇人要去踩其他人宗教,唔好咁樣睇件事。

關於抄、包裝

你覺得New Age抄各種科學、宗教內容(用以包裝),係因為你偏見上前設左整個New Age由起始到熱潮都只係一門圖利商業活動,前設New Age都係靠偷竊前人智慧去出書/辦課程,或者為左著書立說嘅虛榮同地位,所以你覺得係「抄」係「包裝」。但事實係,依種情況我至今冇點見過。僅僅揭過有一兩本New Age書內容貧乏,成本重覆講同樣嘅內容,呃下錢。樹大有枯枝,有熱潮就有商人寄生。如果你有深入睇過較為耳熟能詳嘅New Ag著作,你至少會感受到係作者/通靈聲音嘅摰誠分享同熱情,絕對唔會覺得係抄、圖利。

部份熱愛New Age嘅人有一核心傾向,認為各宗各派各學說,都某程度地指出左宇宙實相嘅輪廓,而交織出實相輪廓嘅,就係各宗派思想重疊嘅地方,亦即係各宗派相同或者相似嘅地方。唔存在咩左抄右抄,只係活於資訊年代,人更加唔再堅信唯一權威,更會消化更會選擇,形成每個人心中都有獨特一套嘅信仰,即使兩個New Age人,所信嘅嘢都可以南轅北轍互有矛盾。

如果用輪迴去解釋重覆學習愛 解唔通 佛教既愛唔係愛情果種 唔生起貪愛 但對眾生痴愚感到可悲,而用學習愛去修行就係基督宗教既野黎,呢兩樣野重疊左已經好有問題。
此外 話耶穌係天道眾生無問題 因為佛教既天道即係神,但我地多一個觀念就係神都係會有福報用盡既時間 ,有生滅咁解
關於曲解

關於抄、包裝

如果用輪迴去解釋重覆學習愛 解唔通 佛教既愛唔係愛情果種 唔生起貪愛 但對眾生痴愚感到可悲,而用學習愛去修行就係基督宗教既野黎,呢兩樣野重疊左已經好有問題。
此外 話耶穌係天道眾生無問題 因為佛教既天道即係神,但我地多一個觀念就係神都係會有福報用盡既時間 ,有生滅咁解

巴打唔係咁,你唔明我講乜
我就正正就係講我嘅輪迴觀,唔係佛教果種(我所講嘅愛亦唔係愛情果種)。我只係想指出,好多時New Age講嘅詞彙其實唔係要歪曲其他信仰嘅詞彙。

至於你話耶穌係天道眾生,你信佛當然覺得冇問題。基督教會有人覺得你騎劫左佢地嘅信仰,因為人地冇六道,冇比神更高嘅存在,而且佢講嘅神亦唔係佛教嘅神,佢地嘅神係造物者。
關於曲解

關於抄、包裝

巴打唔係咁,你唔明我講乜
我就正正就係講我嘅輪迴觀,唔係佛教果種(我所講嘅愛亦唔係愛情果種)。我只係想指出,好多時New Age講嘅詞彙其實唔係要歪曲其他信仰嘅詞彙。

至於你話耶穌係天道眾生,你信佛當然覺得冇問題。基督教會有人覺得你騎劫左佢地嘅信仰,因為人地冇六道,冇比神更高嘅存在,而且佢講嘅神亦唔係佛教嘅神,佢地嘅神係造物者。

梵天都係造物主 至高天 一樣話全知全能全善 佛教梵天同印度教梵天好似兩樣野黎btw 佛唔係話自己勁過神 只係神有生滅產生出苦 佛做到不生不滅不受後有
不過輪迴就可以好多方面睇 因果業報都係一種輪迴 都可以睇成從前有個人做左某種事 而今日產生出相應既果
關於曲解

關於抄、包裝

多謝巴打既分享。思路清晰,到point。紅字我係認同,但正正因為你所講,佢地唔係圖利分享,大家係堅信,D下先大鑊,更加令D15 16想試既人盅個頭埋去。好心做壞事。

回歸基本,我好簡單無乜道理,想帶出既就係:new age 人如何確實地確認到你們聯繫到既"高我"或天使唔係邪靈/鬼? 確認既方法邊個講? 如何驗證?
做左話題終結者
我想問何謂法家弟子

法家係乜野 有冇純資訊性既source可以望下?

你好
請去page4 #90 找答案~
做左話題終結者

我都未入post就完左

咁夜呀牧師
22先岩 22歲兩度患癌 你問我答 (4) - 分享自 LIHKG 討論區http://lihkg.com/thread/212618/page/1?ref=ios
騎劫下先,大家今晚同聽朝得閒念下經/用意念安慰下等樓主早日睇得開唔好咁執著個女朋友 順便安慰下親屬
不過輪迴就可以好多方面睇 因果業報都係一種輪迴 都可以睇成從前有個人做左某種事 而今日產生出相應既果

我諗樓上巴打意思係new age既愛係對應指佛教既慈悲同放下 希望無理解錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞