[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
如果行過一d法科館壇/廟/仙山。會頭痛/頭暈/腦fing fing咁,有道力係頭入面轉,之後在前額衝撞。有無咩特別意思

有人天生體質比較敏感,冇嘢。

樹大有枯枝, 好多宗機本質係好, 但係分支出來就變歪. 如果信一個宗教, 最好就係按經典行事. 如果佛教咁, 明明佛經已經講五戒十善, 因果. 偏偏就有好多佛教邪師去講相反既歪理. 佛陀講過末法時代, 一定要以經典/戒律為師, 因為佛經係唔會呃你. 但係邪師會令你投生3惡道.
其實樓主可唔可以講下法家弟子對修心的睇法同坊間newage的同異之處,以及修心要注意安全的地方

講到尾其實兩者都係講修心,求心靈身體的平安

我自己學緊既,無針對性話需要點做去修心,無乜大道理。視乎門派,心態唔正確上到某個level可能就會kick住升唔上,偏向從經驗中成長,而唔係規條。

個別門派,個別規矩,前傳口教,睇師父而定。

唔想講太多,唔想得罪人。

我唔識點match返new age...

未必啱,純個人睇法,
其實有d心靈野或者道德規範其實係共通,比如仁義禮智信,或者凡事感恩,上報四重恩,下濟三途苦等,其實都係講緊人的心性平安同升華

至於所謂靈氣說,脈輪說channelling果類技術野其實都無嘜必要刻意追求,一追就會偏離修心的道

經你講即係高好多
睇睇下好似off左topic

想問樓主點定義new age同靈修
好多人講new age = 大雜燴;
new age不等於神秘學等等
而「靈修」又好似包涵好多野,你可否舉例講下

個人覺得學自己既奉行既野,同時認識下其他人既知識同想法係一件好事,就好似識朋友咁多左個共同語言,人與人之間又少啲隔膜多啲和諧

Btw今朝見到個降頭post,有個巴打執意要落個ex降頭 有時感嘆有啲人要累人累物真係阻唔到,唯有睇住佢仆街死直到佢識醒

降頭個度試下答
我有睇過個post,主要係感情問題,誰對誰錯真係唔知,不過因果唔係一般人諗咁簡單
前世今生姑且不提,但要用自己性命同身家去搏,怨恨同執愛一定好深
反面咁睇,有咁深嘅怨恨,當初一定係好愛對方
「一切恩愛會,無常難得久。生世多畏懼,命危於晨露。由愛故生憂,由愛故生怖。若離於愛者,無憂亦無怖。」

憶念無常,無野係永恆
人會生老病死
感情會因時間變淡
樣貌會因時光變老
其實無野係值得自己執著
當然,要做到好難
所以要修行

但係修行學到既野繼承唔到落去,個機制令人覺得好痛苦

佛教黎講係傳承到

宿智

Thx, 等我研究下
如果行過一d法科館壇/廟/仙山。會頭痛/頭暈/腦fing fing咁,有道力係頭入面轉,之後在前額衝撞。有無咩特別意思

如果有太陽都咁, 講左精神科先
比卡巴打
小弟最後幾問
點先知自己適唔適合學法?
如何入門?
茅山術 硬係俾電視劇 渲染成 黃袍道士有陣柒味 是咪世人誤解?
想幫人為主應該學咩?

陰陽眼,靈感,第六感,仙骨,仙緣,全陽/全陰八字。。等等。。都。。。唔須要!
一切講心,同要練。

有陣柒味 電視既野,笑下咪算。=睇妙手仁心以為D醫生真係咁他條係醫院行行企企無事做。
道袍唔關茅山事,道家儀式先用到。

想幫人首先要練到自己唔洗人幫,即係符法僮咒結印氣乜都要學。

聽講有仙緣係學得快好多, 仲有機會學仙法, 唔係人身法
巴打有無護法/龍/神獸跟身
不過道家主張靠自己道氣, 所以連神位都唔會有

巴打你好

有仙緣學有快嘅時期,亦有慢嘅時段。冇仙緣亦一樣,一切最後都係講心。每人有唔同"kick"關嘅階段。

冇你所講嘅跟身。

我們家派都主張修練自己嘅法,(聽說外面有些家派只靠僮去做事,過份依賴,亦相對危險)

如果有太陽都咁, 講左精神科先

呢個唔洗啦
拍下隔離膊頭就有
樹大有枯枝, 好多宗機本質係好, 但係分支出來就變歪. 如果信一個宗教, 最好就係按經典行事. 如果佛教咁, 明明佛經已經講五戒十善, 因果. 偏偏就有好多佛教邪師去講相反既歪理. 佛陀講過末法時代, 一定要以經典/戒律為師, 因為佛經係唔會呃你. 但係邪師會令你投生3惡道.

又引到高人出現

又引到高人出現

以前偏向信符法, 但係知道因果太公平, 近年開始信佛

因緣際會拎到呢道茅山符(個師父上左大陸接單
頭痛個d係消失左一排
不過感覺上好似已經失效
就係咁

聽講有d符一年要換

應該都唔止一年
邊5個new age 人留下腐皮
新手留名

你地會點睇出面開POST 戴水晶既人?法家弟子會唔會戴?

我自己買過條,頭幾日好似有D功用

又引到高人出現

以前偏向信符法, 但係知道因果太公平, 近年開始信佛

附佛外道 都係上座部穩陣
終於有人肯出來講
上次我係new age post比人圍到on9

我比人話豬兜忝 話我要守戒要盛 咁慢
終於有人肯出來講

講得難聽d,你有你修,佢有佢修,修得快修得慢修成點真係關佢_事咩
新手留名

你地會點睇出面開POST 戴水晶既人?法家弟子會唔會戴?

我自己買過條,頭幾日好似有D功用

我都係好多條戴頭幾日好有用,之後慢慢冇咩感覺
唯獨月光石戴咗幾年仲係有效,不過都係一時時
終於有人肯出來講

呀媽直程唔想理我
全能既巴打help
呀媽呢期好迷呢D 野, 咩前世今生催眠
http://www.soulgarden.hk/

係咪唔係正經野黎
好想佢quit

聽我師父講,早年都好流行唯識催眠,即係用催眠方式搵返前世記憶
有幾樣嘢想講清楚先,做前世催眠嘅人係相信有輪迴理論,咁base on呢個理論,其實所謂前世係係眾數,即係非單純一次前世,應該稱為累世,呢個係其一
其二,前世催眠既然認同前世、輪迥,咁呢套理論又係根據邊個講?佛陀?印度教?呢點成疑,而且要深研。因為宗教信仰唔係大鑊飯,唔同宗教唔同做法,要清楚可以食乜唔可以食乜,唔係一句建立大同社會就可以忽視所有,咁同造神無分別。
其三,點解唔建議做,因為前世輪迴係同業力有直接關係,要挖返前世嘅記憶只會挖埋因緣未到嘅業力出黎,好似搽ky咁,善因善果就無所謂,咁惡因惡果呢?你肯定真係受到?業力唔係講玩。
退一萬步講,如果見到好嘅畫面就開心,咁如果唔好呢?好易形成心理壓力,影響生活,何必呢?如果睇前世係為咗警惕自己要做好事,咁不如睇《了凡四訓》,又正面又唔會有反效果。

老抽成怒 巴打似係修練過嘅人。唔知係邊家嘅呢

Btw 個網頁係咪小學生整。。

只係本身對各種宗教有興趣
呢度好多高人

聽講有d符一年要換

應該都唔止一年

睇師傅功力

正路會叫人定期換。。師傅都要開飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞