[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
最ON9 係果D 動物傳心術
每次見到都想嘔
每次見到都想嘔

他心通
每次見到都想嘔

未學過,據我觀察所得
隻動物唔見左其實某程度上佢有自己既路要行,做溫室小花都幫唔到太多,主人既責任最多係一個庇蔭,你唔見左隻野,透過傳心去搵到都要睇佢後唔後悔想唔想返屋企,如果人地為左交配咪由鳩佢

而死左個啲就唔建議通靈,要令主人釋懷放手都有好多種方法
每次見到都想嘔

未學過,據我觀察所得
隻動物唔見左其實某程度上佢有自己既路要行,做溫室小花都幫唔到太多,主人既責任最多係一個庇蔭,你唔見左隻野,透過傳心去搵到都要睇佢後唔後悔想唔想返屋企,如果人地為左交配咪由鳩佢

都放過隻動物 行佢要行既路
每次見到都想嘔

未學過,據我觀察所得

都放過隻動物 行佢要行既路

講真我覺得隻動物係有性既同埋真係唔小心走左出街,佢點都會有方法行返去你門口喵鳩你放佢入屋
有得揀投胎做乜人去學習
好想知呢個諗法既出處係邊

我唔明死左個高我其實已經覺悟狀態
咁點解仲要咁麻煩落返人間學習
死左咪得囉

其實上面講左架
高我唔係果個有宏觀視野嘅自我
簡單講,有三個我
1) 你所認識嘅在世嘅「我」
2) 生世之間、擁有較宏觀視野嘅我,希望去學習,自某時點開始自行決定學習方針(而唔係決定是否輪迴,輪迴是「我」必然渴望嘅選擇)
3) 高我,一個未來嘅我,根據No.2嘅自我對來世課程方針嘅決定,去編寫合宜嘅劇情。

點解靈魂唔可能死左揀唔落返黎人間,因為靈魂只想要學習,即使在世時擁有任何解脫生死嘅渴望,都會因為重返較高視野而察覺沒必要終止輪迴,唯有透過輪迴去學習,先可以將自身提升到合一/回歸造物者/造物之狀態。

假如有我,咁點解可以編寫到劇情
我可以主宰世界?既然唔係我又有咩能力編寫到劇情

咁合一既我又係3個我中既邊個我呢?

三為一體 對比起無我所真係
唔好意思,作為第3者睇學佛嘅各位同new age 嘅人好似village_dali/不德之鳥嘅對答,我會對new age 有好感多啲。起碼佢哋唔會質疑人地個believe.

現實生活中,我會尊重佢個人信仰
但落到場討論我唔認為要留手

我成日講,入到post討論
純粹係互相表述,咁我上網搵料得啦
我唔洗入討論區,入到黎唔質疑人,咁無意思

要辨明真理
每次見到都想嘔

之前有為左想同隻貓掂過下,但未深入了解
最近隻貓死左,佢死左個幾日我覺得有啲唔尋常既野發生我身上,玄到我都驚,連我一位經常保持絕對理性既哲學jj朋友都話,如果我忽略呢啲巧合,會有點不負責任個隻玄

我覺得個時佢既靈魂仲係度,以前曾經絕對科學既我,到半信半疑既我,到而家而家愈黎愈相信大自然神秘既地方
唔知你地信唔信,佢留左啲msg俾我,接觸佛學
而我都會照佢既指引去接觸佛學
傳心呢啲,唔再掂,因為無必要,順隨自然

利申,曾經基督徒,覺得呢個教唔合理 冇再信,一直覺得宗教on9,到而家覺得佛學/教真正導人向善,接受到

世界一切,自己領略,循正道,雖然乜都唔知既我唔知咁多套入面邊套係正路...唉,好迷茫
每次見到都想嘔

最近隻貓死左,佢死左個幾日我覺得有啲唔尋常既野發生我身上,玄到我都驚,連我一位經常保持絕對理性既哲學jj朋友都話,如果我忽略呢啲巧合,會有點不負責任個隻玄

我覺得個時佢既靈魂仲係度,以前曾經絕對科學既我,到半信半疑既我,到而家而家愈黎愈相信大自然神秘既地方

利申,曾經基督徒,覺得呢個教唔合理 冇再信,一直覺得宗教on9,到而家覺得佛學/教真正導人向善,接受到

世界一切,自己領略,循正道,雖然乜都唔知既我唔知咁多套入面邊套係正路...唉,好迷茫

對佛有感覺咪睇左8宗既野先囉,睇下邊門岩你
有得揀投胎做乜人去學習
好想知呢個諗法既出處係邊

死左咪得囉

其實上面講左架
簡單講,有三個我
2) 生世之間、擁有較宏觀視野嘅我,希望去學習,自某時點開始自行決定學習方針(而唔係決定是否輪迴,輪迴是「我」必然渴望嘅選擇)
3) 高我,一個未來嘅我,根據No.2嘅自我對來世課程方針嘅決定,去編寫合宜嘅劇情。

點解靈魂唔可能死左揀唔落返黎人間,因為靈魂只想要學習,即使在世時擁有任何解脫生死嘅渴望,都會因為重返較高視野而察覺沒必要終止輪迴,唯有透過輪迴去學習,先可以將自身提升到合一/回歸造物者/造物之狀態。

我又要定義返你個三位一體先
耶教個三位一體係互相平等而不同位格,但一體
三位一體中既秘義人係無法參透

若干身 但同一想?
lm

死左咪得囉

其實上面講左架
簡單講,有三個我

若干身 但同一想?

咁係一位三體

下 眾數 但同一思想 唔會一位三體喎
每次見到都想嘔

唔係話傳心術有問題
而係對外宣稱嘅動物傳心術師一百個有九十九個都係假
自己有學過依啲野
對於佢地用依種方法去呃呃氹氹好不齒
借助依啲嘢去呃人
對自己嘅氣運都係唔好 要還架
動物傳心有個好on9嘅學說係寵物死左之後會去彩虹橋,等主人壽命已盡再起返一齊。樓上講得啱,動物都有佢地自己嘅進程,我唔信佢地死左之後會on99等你。

若干身 但同一想?

咁係一位三體

若干身係體,位格係思想
如果同一思想就一定係一位

好似唔係 我認知中 世間係屬 若干身 若干想

若干身 但同一想?

咁係一位三體

若干身係體,位格係思想
如果同一思想就一定係一位

好似唔係 我認知中 世間係屬 若干身 若干想

你岩 應該係同一身 若干想 如果佢一體個意思唔係思想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞