[救得一個得一個] 法家弟子對New Age/靈修/冥想等等嘅睇法

775 回覆
68 Like 22 Dislike
想入道門應該要點做
[quote]

唔出奇, 密宗也有預見末法時期, 假經橫行既情況(法滅盡經), 所以將好多真經藏係岩石裡面. 而發堀出呢D經書既, 就叫大岩取者.

咒語非佛說
https://youtu.be/37snJmejKA0

都係個句, 樹大有枯枝, 密宗融合左好多本教既思想, 所以好多行為, 例如阿姐鼓,用人皮做鼓咁, 其實同聖經記載用活人獻祭一樣.其實係因時制宜既做法,而家你都唔會見到捉人去做鼓吧. 當然係現代人眼中係好殘忍, 但係限唔可以否定密宗係正道.
段片已經犯左破和合僧大戒. 咒語本身就係佛法其中一體, 心經最後幾句都係咒. 當然你係念佛號法門既,可以唔持咒. 但如果有反對, 叫人地唔好念咒修行, 又係破和合僧了.
因果法則係唔會受俗世規條影響, 好似有個故事,講有一日, 有個羅漢同佛講, 有個人作惡多端, 姦淫擄掠無惡不作, 但係點解佢今世一樣大富大貴, 可以善終? 而且我用神通, 睇佢未來500世都一樣係大富大貴, 真係好唔公平!
正如我地一般人咁諗, 做壞事唔係應該有惡報咩? 犯左法唔係應該要坐監咩? 點解可以逍遙法外?
其實因果係唔受人類所定既法則限制, 羅漢既神通只可以睇到500世. 而佛係正等正覺,無有不知. 佛就同羅漢講, 因為個人係古佛年代做過好大功德, 所以呢幾百世係用緊之前既功德, 500世後, 佢所做既惡果就開始報了, 所以因果係絕對公平, 無有遺漏的.
唔知關唔關法科事但想求教一下,事原小弟老婆女兒呢幾個月不停病,怎至發高燒, 早幾日返老婆鄉下機緣下老婆同d親戚去左一個叫龍母既人到諗住拎d神茶飲退下病, 順便比左香港地址龍母查一查話家裡有3靈體住左係到,其中一個佢地喜歡我女兒,所以成日搞佢。言而主因佢地無屋住, 龍母叫我地回港跟佢指示回港請佢地走。

做完指示離開屋企果陣, 屋企大門突然呯埋,我果下又個心好不憤咁再開返到門望,見無乜野以為真係有風吹到門(窗無關) 無理繼續鎖門塔lift走, 等lift果陣我發現拎小左野回家再拎返, 拎完上黎發覺老婆無等我已落樓, 落到去我老婆問我仲未咁耐唔走,佢禁左部lift好耐等我, 我同佢講咪話返去拎野,但佢話聽唔到。

老婆話見我咁耐無出黎打算自己一個人落樓, 但當佢關門時lift門突然自己開返,佢要再禁關門先落到樓,好驚靈體跟佢走。 落樓後即時打電話比佢鄉下既龍母問佢地拎左燒比佢地既野未同走左未, 龍母就話搞掂哂放心。

不過老婆仲係好驚, 想求d護身符或者辟邪既野比老婆同女及放在家中,想問有無巴絲識呢d野? 另外要經師父開光又要點搵點做? 求指點。

最唔掂應該係師兄你先啱wor

都係個句, 樹大有枯枝, 密宗融合左好多本教既思想, 所以好多行為, 例如阿姐鼓,用人皮做鼓咁, 其實同聖經記載用活人獻祭一樣.其實係因時制宜既做法,而家你都唔會見到捉人去做鼓吧. 當然係現代人眼中係好殘忍, 但係限唔可以否定密宗係正道.
段片已經犯左破和合僧大戒. 咒語本身就係佛法其中一體, 心經最後幾句都係咒. 當然你係念佛號法門既,可以唔持咒. 但如果有反對, 叫人地唔好念咒修行, 又係破和合僧了.

咁你覺得 學到既佛經係後人編寫(龍樹等祖師大德) 非佛說的也可照學/冇問題。

咁又冇所謂的。你咪照學囉,從來冇人迫你要學咩。

咁你覺得 學到既佛經係後人編寫(龍樹等祖師大德) 非佛說的也可照學/冇問題。

好多學佛既人係都要分門派, 人以群分, 呢樣係人性,咁冇辦法 . 末法時代, 好多邪師說法, 總之以戒律為師,行五戒十善, 四聖諦,八正道, 就唔會出錯. 如果有人同你講殺戒都冇問題, 就好大問題了.
唔知關唔關法科事但想求教一下,事原小弟老婆女兒呢幾個月不停病,怎至發高燒, 早幾日返老婆鄉下機緣下老婆同d親戚去左一個叫龍母既人到諗住拎d神茶飲退下病, 順便比左香港地址龍母查一查話家裡有3靈體住左係到,其中一個佢地喜歡我女兒,所以成日搞佢。言而主因佢地無屋住, 龍母叫我地回港跟佢指示回港請佢地走。

做完指示離開屋企果陣, 屋企大門突然呯埋,我果下又個心好不憤咁再開返到門望,見無乜野以為真係有風吹到門(窗無關) 無理繼續鎖門塔lift走, 等lift果陣我發現拎小左野回家再拎返, 拎完上黎發覺老婆無等我已落樓, 落到去我老婆問我仲未咁耐唔走,佢禁左部lift好耐等我, 我同佢講咪話返去拎野,但佢話聽唔到。

老婆話見我咁耐無出黎打算自己一個人落樓, 但當佢關門時lift門突然自己開返,佢要再禁關門先落到樓,好驚靈體跟佢走。 落樓後即時打電話比佢鄉下既龍母問佢地拎左燒比佢地既野未同走左未, 龍母就話搞掂哂放心。

不過老婆仲係好驚, 想求d護身符或者辟邪既野比老婆同女及放在家中,想問有無巴絲識呢d野? 另外要經師父開光又要點搵點做? 求指點。

靈體方面, 我覺得要分治標同治本方法. 治本係要解左個因先, 咁多人唔搞以搞你, 一定有因, 可以通過懺悔, 超渡來做. 而治本方面, 都係以驅為主, 呢方面, 我覺得道家法科係比較有效

好多學佛既人係都要分門派, 人以群分, 呢樣係人性,咁冇辦法 . 末法時代, 好多邪師說法, 總之以戒律為師,行五戒十善, 四聖諦,八正道, 就唔會出錯. 如果有人同你講殺戒都冇問題, 就好大問題了.

點睇水晶 好多newage都玩

水晶係可以儲存能量,但sor9ry,普通人係借用唔到,發動唔到。

姐係出面啲人話戴咗某啲水晶會點點點都係呃人?

水晶係可以儲存能量,但sor9ry,普通人係借用唔到,發動唔到。

無知人士

無知人士

我好耐之前乜都唔識都買過條月光石手鍊。。記得好似係$2000左右。。

功能都係心理作用。

可能戴嘅顏色會同風水有關係有少少影響。

靈體方面, 我覺得要分治標同治本方法. 治本係要解左個因先, 咁多人唔搞以搞你, 一定有因, 可以通過懺悔, 超渡來做. 而治本方面, 都係以驅為主, 呢方面, 我覺得道家法科係比較有效

純粹以盤論盤
巴打唔信有外星人?

有見識過一種 有意識嘅意識體,但佢又並非地球生物死亡後而出現嘅。。唔知算唔算。

佢本身有冇肉體呢? 唔知。

好羨慕,我都想見識下

唔係
暫時試到
白晶通腦醒神係得
青金化咽喉氣管係真
黑曜化煞擋小人都係真

黃晶/方解石風水上可以用黎收火氣

其他款就未試晒

唔係
暫時試到
白晶通腦醒神係得
青金化咽喉氣管係真
黑曜化煞擋小人都係真

其他款就未試晒

你點樣分得到係心理作用定真係有用?
係咪要好貴至有些少作用?

唔係
暫時試到
白晶通腦醒神係得
青金化咽喉氣管係真
黑曜化煞擋小人都係真

其他款就未試晒

大事化左小事
小事變左無事
咁樣去試

風水上唔講貴,講型/色
我都係用百幾蚊貨仔的水晶
不過買靚野就自己望落好睇d
所以照道理用得岩就見效,不過風水好少用石

水晶療法/水晶特性就另一樣野。只係試下將d野拎黎用下,試下邊d真邊d假
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

summer 有學氣係咪道家?

唔係
暫時試到
白晶通腦醒神係得
青金化咽喉氣管係真
黑曜化煞擋小人都係真

其他款就未試晒

大事化左小事
小事變左無事
咁樣去試

風水上唔講貴,講型/色

水晶療法/水晶特性就另一樣野。只係試下將d野拎黎用下,試下邊d真邊d假

咁你專啲。我唔識咁多
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

學法好似一定要孤貧夭 ?

唔係
暫時試到
白晶通腦醒神係得
青金化咽喉氣管係真
黑曜化煞擋小人都係真

其他款就未試晒

大事化左小事
小事變左無事
咁樣去試

風水上唔講貴,講型/色

咁你專啲。我唔識咁多

我法科是個0
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

註定
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

你學茅山, 閭山果類就有機會
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

有跟師傅學太極(含練氣), 平時有跟朋友切磋交流道佛兩家知識經驗意見, 同主力研究開古三式, 依期就攪奇門apps
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

註定

有聽過係 貧 夭 折 , 三樣抽一(唔係任選)

不過係中茅先要。

上茅下茅無此規矩。我們家數沒有中茅。
想入道門應該要點做

啲到好似冇人是道家

註定

有聽過係 貧 夭 折 , 三樣抽一(唔係任選)

不過係中茅先要。

上茅下茅無此規矩。我們家數沒有中茅。

上茅符法
中茅陣法
下茅僮法

係咪咁分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞