日本鐵道消息及旅遊情報交流區(51)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
特急根本就係智頭線本體
本身智頭線都想用電氣化+160km/h規格嚟起,不過要配合埋因美線高速+電氣化,當年剛剛成立嘅JR西日本根本唔夠錢搞,結果變咗非電氣化130km/h規格
其實走線係咪預左跑到160kph,搵唔到資料
https://www.facebook.com/710476795704610/posts/3000477550037845/?d=n

// 今年日本觀光振興協會「觀光海報大賞」大獎「國土交通大臣賞」由九州旅客鐵道的「未曾見過的九州」系列廣告獲得,以 JR 九州 D&S 觀光列車為主角,穿梭山海之間。每輛觀光列車均與自然景色融為一體,例如「ゆふいんの森」列車墨綠車身映襯著蔥鬱森林、特快列車「海幸山幸」行駛於湛藍海面,巧妙分隔碧海藍天… //
我都係睇wiki資料
鐵道建設公團用KIHA181系以95km/h行走上郡~智頭所需時間做標準,
如果用2000系(振子氣動車+130km/h),要16億+快咗11分鐘30秒;
如果用381系(振子電車+130km/h),要68億+快咗12分鐘45秒;
如果用振子電車+160km/h,要116億+快咗15分鐘45秒

其實當年係想用振子電車+160km/h方案,不過未計要將因美線智頭~鳥取一段電氣化+高速化要用多40億,而JR西當時又成立無耐,無錢搞,結果就用咗最平嘅方案
http://library.jsce.or.jp/jsce/open/00039/1995/18-2-0209.pdf
其實電化左又真係無咩著數,貨物行伯備線已經得,沿線又唔係高密度人口地區
左邊張相好似成日都見到
不過如果當年真係智頭線電氣化嘅話,可能會將因美線+山陰本線(鳥取~伯耆大山)一併電化埋
2000系冇130kmh
智頭線形較好 振子對因美線幫助較大

伯備線蝕緊錢
N2000系上到130km/h,不過當年未有
佢應該係用2000系個構想(高速振子氣動車)去推算姐

btw因美線而家極速都係得110km/h
無咀垃圾賤畜強姦咗500系

呢架先似樣㗎嘛

當然原裝更靚
當然啦,原裝永遠最好
下次一定要再去過,有時間就去埋大宮嗰個,順便試埋Gran Class
特急好搵呀
試下cut哂特急條智頭線咪會變咗冇電化嘅北北線
要再慳多三億
500係都係要50mm up鏡去影個頭先靚
無咀垃圾賤畜強姦咗500系

呢架先似樣㗎嘛

當然原裝更靚
當然啦,原裝永遠最好
500系車頭都係要用50mm up既鏡去影先靚
係月台好難用50mm去影車頭

50mm up影咩車頭都正
但係要企後一兩米以上先影得晒成個車頭
我去旅行都係用45mm定焦影車頭
對面月台影/影出入站果d就70-300 (想換100-400 )
請勿超越黃線
我自己一部長炮DC搞掂算,sony rx10iii
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞