日本鐵道消息及旅遊情報交流區(51)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
用JR Pass已經包咗三條觀光週遊巴士線
東京廣域pass直線助攻
所以搭かがやき完全係兩個世界

或者揀日本連假先去日本會好啲
上次去錦帯橋諗住都會遇到好多遊客
點知喺新岩国轉巴士 個巴士站靜到一個人 一架車都冇
同一班新幹線有兩個本地背包客又係轉巴士 同我一樣好驚架巴士已經走咗
因為班次好疏
即使去到錦帯橋都係本地遊客 唔見外國人
試過富山坐去高山,我包車
好想搭E7系とき311號
平時係E2系執班,睇怕要過幾年先有機會
入撚咗結界 瞬間返咗香港
E7系要借過去北陸補窿 打仗
話晒北陸都損失慘重 上越睇嚟要等多幾年
永續E4
坐寢台, 正唔正? 定係停留係幻想會美好D?

(以前訓過幾晚日本網吧フラット位, 差唔多? 應該接受倒? )
live
超鉄道「シベリア鉄道で旅しよう!」前編@ニコニコネット超会議2020
https://live2.nicovideo.jp/watch/lv324943497
你地有冇玩 plarail / capsule plarail ?
而家中W7嘅機會都幾高下
搭過sunrise瀨戶B寢台來回,我會覺得係睇你視佢為遊火車河定訓覺嘅地方多d
佢作為一間「酒店房」有好多缺點,如果你對間房好有要求我會覺得唔多適合你
坐過SUNRISE瀨戶嘅ソロ,一張床咁囉,同埋點都會嘈d同搖搖下,個人覺得算係咁
開車喇開車喇
幾年都退唔到,可以去坐去
又唔算嘈嘅,我平時有d聲都訓唔着,搭寢台反而訓到
但如果用黎同 hostel 比, 佢正過hostel 好多
我就點都要食藥瞓,不過比我想像中好瞓嘅
雖然去到熱海瞓著,去到大阪就醒咗,之後再瞓到入瀨戶大橋先急急腳去沖涼
講間房嘅layout嘅話,最接近應該係膠囊酒店
ソロ係囉,再高級d嗰d好過capsule掛
東京方向我係岡山影完併結之後沖個涼,然後就訓咗,連架車埋三之宮都冇印象
去程就經典喇,名古屋壞車清客
A寢台好似都ok大,可惜我個friend 06分去到counter已經賣晒
其實算好瞓㗎喇,不過如果可以好似之前去俄羅斯坐紅箭號咁可以床櫈兩用就好

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞